Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015
Χριστόψωμο 2015
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το πιο γλυκό Χριστόψωμο είναι αυτό που φτιάχνεται με αγάπη και συμμετοχή από τα παιδιά της οικογένειας. Έτσι φέτος, αυτό το ευλογημένο ψωμάκι του Χριστούλη έγινε από τα παιδιά μου κι εμένα. Εύχομαι σε όλους σας ΚΑΛΑ και ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Ιδιαιτέρως στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου στους γονείς μου που βρίσκονται στην Ελλάδα μακριά μου αλλά και τόσο κοντά μου όσο βρίσκεται η καρδιά μου.
Υλικά:
1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο μαγιάς νωπής ή 1 φακ. ξηρή
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισο
4 κ.σ. μέλι
1/2 φλ. λάδι
2 φλ. νερό χλιαρό
Για την επιφάνεια:
1 ασπράδι αυγού
1 όχι γεμάτο κ.γ. μέλι
λίγο νερό
Για το στόλισμα:
1 καρύδι με κέλυφος
αρκετά γαρύφαλλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη μαστίχα στο μούλτι και την κάνουμε σκόνη με τη βοήθεια της μίας κουταλιάς ζάχαρης.
Ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε σε ένα φλιτζάνι και διαλύουμε τη μαγιά.

Βάζουμε στο ανακάτεμα άλλο ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στη μαγιά για να ενεργοποιηθεί.
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό που έχει τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε λίγο για να σκεπαστεί.
Ρίχνουμε την κοπανισμένη μαστίχα ...
το γλυκάνισο....
το αλάτι, ανακατεύουμε λίγο....
συνεχίζουμε με λίγο νερό ακόμη αλλά όχι όλη την ποσότητα.
Ρίχνουμε το μέλι...
το λάδι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε κι άλλο νερό σιγά σιγά...
και ξεκινάμε το ζύμωμα. Πρέπει να πετύχουμε να είναι μαλακό κι εύπλαστο.
Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον όπως ο φούρνος στους 40 βαθμούς για 1 ώρα να φουσκώσει.
Λαδώνουμε το ταψί που πρόκειται να το ψήσουμε.
Η ζύμη θα φουσκώσει πολύ γι' αυτό βάλτε κάπως μεγάλη λεκάνη.
Οικογενειακές στιγμές. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κρατάμε ένα κομμάτι όσο το μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού, αν όμως θέλετε να κάνετε πολλά σχέδια κρατήστε όσο σας χρειάζεται.
Τη βάζουμε στο ταψί και την απλώνουμε καλά σε όλα τα σημεία.
Κάνουμε κορδόνια από το κομμάτι που κρατήσαμε.
Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο ασπράδι για να κολλήσουν τα σχέδια.
Κάνουμε ένα μεγάλο Σταυρό να καλύπτει όλη την επιφάνεια κι ένα με πιο μικρό μήκος σταυρωτά σαν Χ.
Ενδιάμεσα κόβουμε μικρότερα και λεπτότερα κορδόνια και τα βάζουμε σε κάθε γωνία σαν ακτίνες. Τα αλείφουμε όλα τα κορδόνια με λίγο ασπράδι.
Στο κέντρο μπήγουμε ένα καρύδι με κέλυφος.
Κάνουμε μικρά στρογγυλά κομματάκια που βάζουμε γύρω από το καρύδι και περιμετρικά του Χριστόψωμου.
Μπήγουμε γαρύφαλλα ανάμεσα σε κάθε μπαλίτσα στην περίμετρο.
Αραιώνουμε το μέλι με λίγο νερό.
Με αυτό αλείφουμε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' - 45'.
Μόλις κρυώσει λίγο το βγάζουμε από το ταψί σε μια σχάρα για να μην κρατήσει υγρασία από κάτω.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους σας.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Στεφανάκι με ντοματάκια και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα στεφανάκι από ντομάτες που μπορεί να στολίσει στις γιορτινές μέρες το τραπέζι σας.
Υλικά:
μαρούλι κόκκινο σγουρό (λόλο ρόσσο)
μίνι ντοματάκια
φρέσκια μοτσαρέλα σε μπαλάκια
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο ή απλό
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην πιατέλα σε σχήμα στεφανιού.
Στερεώνουμε τα ντοματάκια πάνω τους στο ίδιο σχήμα.
Κόβουμε οδοντογλυφίδες στη μέση και καρφώνουμε την κομμένη πλευρά στην κάθε μπαλίτσα μοτσαρέλας ενώ τη μυτερή την αφήνουμε να φαίνεται.
Στερεώνουμε ανάμεσα ή πάνω στις ντομάτες τις μπάλες κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, ξύδι, αλάτι και ρίγανη. Αν θέλετε γεμίστε το κενό του κέντρου με περισσότερα φύλλα μαρουλιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)