Προζύμι χωρίς μαγιά (2ος τρόπος)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Την προηγούμενη φορά δείξαμε το εύκολο προζύμι με τη μαγιά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέρα. Αυτό το προζύμι φτιάχνεται μόνο από αλεύρι και νερό, αλλά θέλει χρόνο γιατί χρειάζεται τρία αναπιάσματα όπως λέγονται και τρεις μέρες για να γίνει. Αν όμως φουσκώσει νωρίτερα τότε μπορείτε να συντομεύσετε το χρόνο του.
Υλικά:
αλεύρι (στο σύνολό του για τις 3 μέρες περίπου 4 - 6 κ.σ.)
νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
1η μέρα:
Σε ένα γυάλινο δοχείο, για να βλέπουμε πόσο φουσκώνει, βάζουμε 2 - 3 κ.σ. αλεύρι και λίγο νερό χλιαρό.
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη που να μοιάζει με λάσπη. Σκεπάζουμε με το καπάκι το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την επόμενη μέρα.
2η μέρα:
Προσθέτουμε στην υπάρχουσα ζύμη πάλι δύο κουταλιές αλεύρι...
και λίγο χλιαρό νερό για να σχηματιστεί πάλι αραιή ζύμη.
Ανακατεύοντας βλέπουμε να σχηματίζονται σαν κλωστές στη ζύμη.
Έτσι θα δείχνει η αραιή ζύμη που θα φτιάξουμε.
3η μέρα: Την τρίτη μέρα θα δούμε να σχηματίζονται φουσκάλες.
Προσθέτουμε μία κουταλιά αλεύρι ακόμη. Αν δείτε προσεκτικά στο δοχείο της φωτογραφίας έχω κάνει δύο γραμμές με μαρκαδόρο. Η κάτω δείχνει την πρώτη μέρα που έβαλα τις πρώτες κουταλιές και η δεύτερη τη δεύτερη μέρα. Από εκεί φούσκωσε πολύ το προζύμι μου.
Βάζουμε και λίγο νερό ακόμη να κάνουμε πάλι αραιή ζύμη, η οποία μόλις φουσκώσει ή μόλις δούμε φουσκάλες είναι έτοιμο το προζύμι να το χρησιμοποιήσουμε.
Εδώ είναι στην τελική του φάση της τελευταίας μέρας. Έβγαλε φουσκάλες και το χρησιμοποίησα για να φτιάξω πρόσφορο. Εκτός από το πρόσφορο μπορείτε να φτιάξετε ψωμί ή τσουρέκια ή ό,τι άλλο σκεφτείτε που χρειάζεται προζύμι.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ.......ΕΣΥ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,.....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΡΙΑ ΜΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ Πόπη μου θα το τοποθετούσα αλλιώς.
ΔιαγραφήΤο κάθε προζύμι έχει το δικό του λόγο ύπαρξης. Για παράδειγμα το προζύμι που γίνεται μόνο με αλεύρι και νερό και ειδικά αν το έχει "πιάσει" κάποιος με το βασιλικό του Σταυρού είναι καλό να μπαίνει σε πρόσφορα κυρίως και κατ' επέκταση σε οποιοδήποτε ψωμί.
Στο πρόσφορο δεν πρέπει να βάζουμε μαγιά, σχεδόν απαγορεύεται θα έλεγα. Έτσι, είναι χρήσιμο αυτό το απλό προζύμι.
Το άλλο προζύμι με τη μαγιά είναι εύκολο από την άποψη του χρόνου που δεν χρειάζεται τρεις μέρες. Επίσης, η μαγιά είναι πολύ ωφέλιμη στον οργανισμό.
Άρα η τοποθέτησή μου είναι, ότι φτιάχνουμε το προζύμι που μας εξυπηρετεί καλλίτερα σύμφωνα με το αρτοπαρασκεύασμα που έχουμε προγραμματίσει.
Κι εγώ σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή στο μπλογκ. Φιλιά πολλά.