Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο Νο2
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα φαγητά που φτιάξαμε από κοινού με το σύζυγο για τις γιορτινές μέρες είναι αυτό το νόστιμο μελωμένο μπούτι στο φούρνο.
Υλικά:
1 1/2 - 2 κ. χοιρινό μπούτι
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. μουστάρδα
Για τη μαρινάδα
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μέλι
1/2 ποτηράκι μικρό γλυκό κρασί
1/2 ποτηράκι κονιάκ
2 κοφτές κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χαράζουμε το μπούτι με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι σε διαγώνιες λωρίδες αριστερά.
Μετά χαράζουμε δεξιά ώστε να γίνουν λοξά τετράγωνα.
Το βάζουμε σε γάστρα με καπάκι κι αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα.
Με αυτά περιχύνουμε το μπούτι κι από τις δύο πλευρές.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Βάζουμε και το γλυκό κρασί κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Με αυτό το κοκτέιλ περιχύνουμε το μπούτι.
Κάνοντας μικρές τρυπούλες μπήγουμε τα γαρύφαλλα όπου είναι εφικτό ή πάνω σε κάθε σχηματισμένο τετράγωνο της πέτσας ή στο κρέας.
Ψήνουμε στους 170 για περίπου 4 - 5 ώρες με σκεπασμένο καπάκι της γάστρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καλό είναι να το περιβρέξουμε 1 - 2 φορές με τα ζουμιά της γάστρας.
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016
Ρολά γαλοπούλας τυλιχτά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γιορτινό φαγητό που είναι ωραίο να το σερβίρετε όταν θα έχετε καλεσμένους ή συγκεντρωμένη όλη την οικογένεια.
Υλικά:
4 λεπτά φιλέτα από στήθος γαλοπούλας ή 2 χοντρά γύρω στα 750 γρ.
περίπου 2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
κάρυ
πάπρικα για κοτόπουλο
σκόρδο αποξηραμένο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλ. γκούντα τριμμένο
περίπου 12 φέτες μπέικον
Εκτέλεση:
Αν τα φιλέτα είναι χοντρά τα κόβουμε στη μέση με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να τα λεπτύνουμε.
Τα αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με λίγο κάρυ...
τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο...
πάπρικα για κοτόπουλο.
Αλείφουμε τη μία πλευρά του κάθε φιλέτου με μουστάρδα.
Μοιράζουμε τα τριμμένα τυριά πάνω στο κάθε φιλέτο.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολά.
Για να μη φύγει η γέμιση των τυριών, τουλάχιστον όχι όλη, θα βάλουμε από την έξω πλευρά και ειδικά από τη μεριά που είναι τα ανοίγματα των ρολών το μπέικον.
Τυλίγουμε με τις φέτες του μπέικον το κάθε ρολό οριζόντια και κάθετα σαν να το μπαντάρουμε και στερεώνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδες.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί και τα βάζουμε μέσα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σκεπασμένα με λαδόκολλα για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα. Τα τελευταία 20' - 30' βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρει περισσότερο χρώμα.
Σερβίρουμε με ροζέτες πουρέ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)