Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο Νο2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα από τα φαγητά που φτιάξαμε από κοινού με το σύζυγο για τις γιορτινές μέρες είναι αυτό το νόστιμο μελωμένο μπούτι στο φούρνο.  




Υλικά: 


1 1/2 - 2 κ. χοιρινό μπούτι 

αλάτι, πιπέρι 

τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο 

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό 

1 κ.σ. μουστάρδα 


Για τη μαρινάδα  

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 

2 κ.σ. μέλι 

1/2 ποτηράκι μικρό γλυκό κρασί 

1/2 ποτηράκι κονιάκ 

2 κοφτές κ.σ. μαύρη ζάχαρη  


Εκτέλεση:


 Χαράζουμε το μπούτι με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι σε διαγώνιες λωρίδες αριστερά. 

 Μετά χαράζουμε δεξιά ώστε να γίνουν λοξά τετράγωνα.

 Το βάζουμε σε γάστρα με καπάκι κι αλατοπιπερώνουμε.

 Πασπαλίζουμε με τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο.

 Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα. 

Με αυτά περιχύνουμε το μπούτι κι από τις δύο πλευρές. 

Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και το  κονιάκ.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Βάζουμε και το γλυκό κρασί κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

 Με αυτό το κοκτέιλ περιχύνουμε το μπούτι. 

 Κάνοντας μικρές τρυπούλες μπήγουμε τα γαρύφαλλα όπου είναι εφικτό ή πάνω σε κάθε σχηματισμένο τετράγωνο της πέτσας ή στο κρέας.

 Ψήνουμε στους 170 για περίπου 4 - 5 ώρες με σκεπασμένο καπάκι της γάστρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καλό είναι να το περιβρέξουμε 1 - 2 φορές με τα ζουμιά της γάστρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...