Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ρολάκια χοιρινά γεμιστά με πιπεριά και κεφαλοτύρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει αυτό το πιάτο, το οποίο το προτείνω ανεπιφύλακτα για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, για το Κυριακάτικο τραπέζι, για ένα τραπέζι στους φίλους σας, για γενέθλια, ονομαστική γιορτή αλλά και για τα Χριστούγεννα. Είναι αυτό που λέμε τώρα τελευταία "παντός καιρού".




Υλικά: 


4 πολύ λεπτά χοιρινά φιλετάκια 

1 κ.σ. μουστάρδα 

αλάτι, πιπέρι 

ζωμό κότας σε σκόνη

1/2 κόκκινη πιπεριά 

1 μικρό κομμάτι κεφαλοτύρι 

1 κ. πατάτες 

λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Απλώνουμε λίγη μουστάρδα στο κάθε φιλέτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Πασπαλίζουμε με ζωμό κότας.

 Κόβουμε το τυρί και την πιπεριά σε μπαστουνάκια και βάζουμε λίγα κομμάτια στη μία άκρη του φιλέτου για τυλίγεται εύκολα.

Ξεκινάμε να το τυλίγουμε. 

 Το κάνουμε ρολό. Δε χρειάζεται να το στερεώσετε ούτε με οδοντογλυφίδες ούτε με σπάγκο γιατί δε θα ανοίξουν. Το πόσο χοντρό θα γίνει εξαρτάται από το πόση γέμιση θα βάλετε, όσο περισσότερη τόσο πιο χοντρό.

 Βάζουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί μαζί με τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ρίχνουμε σε όλο το φαγητό κανονική ποσότητα λαδιού. 

 Στύβουμε το χυμό του λεμονιού.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Πασπαλίζουμε μόνο τις πατάτες με λίγο ζωμό κότας.

Βάζουμε και το ανάλογο νερό να μισοκαλύπτει τις πατάτες. 

Αν σας περισσέψουν κομματάκια τυριού ή πιπεριάς ρίξτε τα στις πατάτες. 

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 3 ώρες. 

Στο σερβίρισμα μπορείτε να αφήσετε το ρολό ολόκληρο...







ή να το κόψετε σε φέτες.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Κολοκυθάκια ρολά Αγίου Βαλεντίνου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα εντυπωσιακό ορεκτικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με απλά κι εύκολα υλικά.




Υλικά: 


1 κολοκυθάκι μεγάλο 

λίγο λάδι 

αλάτι 


Για τη γέμιση:

3 κ.σ. τυρί κρέμα με γεύση γιαουρτιού 

αλάτι

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο 

λίγο μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο) 

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης


Εκτέλεση:


Ψήνουμε την πιπεριά στο γκριλ μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει η επιφάνειά της. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να την πιάνουμε. Την ξεφλουδίζουμε. 

 Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια. Αν έχετε καλό τρίφτη με τη φαρδιά λεπίδα κόψτε το εκεί.

 Τα ψήνουμε στο τηγάνι γκριλ για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά αφού πρώτα τα αλείψουμε με λάδι με τη βοήθεια ενός πινέλου.

 Τα αλατίζουμε.

 Τα αφήνουμε μόνο λίγα λεπτά ίσα να γίνουν αυτές οι σκούρες ρίγες από το γκριλ και στις δύο πλευρές. 

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα τυριού με το μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μπούκοβο), τον άνηθο και το αλάτι.

 Κόβουμε σε μικρές λωρίδες την πιπεριά. 

 Αλείφουμε την κάθε φέτα κολοκυθιού με μια μέτρια ποσότητα μείγματος. 

 Στις άκρες βάζουμε ένα μικρό ματσάκι από λίγες πιπεριές.

Τυλίγουμε απαλά χωρίς να το σφίγγουμε. 

Φροντίζουμε να φαίνονται καλά οι άκρες της πιπεριάς από τη μία πλευρά. 

Τα ρολά είναι έτοιμα κι αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε σε σειρά ώστε να σχηματίζεται μια καρδιά. 













Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Λουκάνικα ερωτευμένα (καρδιές)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εεεε... όλοι έφτιαξαν αυτά τα λουκάνικα στο ίντερνετ ήρθε και η δική μου η σειρά να τα φτιάξω μιας και τα βρήκα τόσο όμορφα εμφανισιακά, αλλά και γευστικά βεβαίως βεβαίως.





Υλικά: 


2 μακριά λουκάνικα Φρανκφούρτης 

2 αυγά μεγάλου μεγέθους 

λίγο λάδι 


Εκτέλεση: 


 Αρχικά, κόβουμε κατά μήκος μία στενή φέτα από το λουκάνικο, περίπου όπως κόβουμε το καπάκι από τα γεμιστά. Την αφήνουμε στην άκρη και την τηγανίζουμε χωριστά γιατί δε θα χρειαστεί για τις καρδιές.


 Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση κατά μήκος αλλά από την πάνω πλευρά δεν το χωρίζουμε. Ξεκινάμε από το 1 εκ. και κάτω να κόβουμε μέχρι την κάτω πλευρά που θα το χωρίσουμε. Τώρα έχει σχηματιστεί ένα Λ. 

 Κάθε "πόδι" του λουκάνικου το γυρίζουμε για να συναντηθούν και τα δύο σε ένα σημείο για να γίνει το κάτω μέρος της καρδιάς.

 Το κάτω μέρος της καρδιάς το ενώνουμε οριζόντια με μια οδοντογλυφίδα.

Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το λουκάνικο κι από τις δύο πλευρές. 

Όταν θα το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά θα μας βοηθήσει αν πιάσουμε την οδοντογλυφίδα για το κάτω μέρος και με τη σπάτουλα το πάνω μέρος. 

 Αφού σπάσουμε το αυγό σε ένα πιατάκι ή μπολάκι το ρίχνουμε με προσοχή ξεκινώντας από την μία καμπύλη της καρδιάς, περνάμε στο κάτω μέρος και καταλήγουμε στην άλλη καμπύλη ώστε το ασπράδι να χυθεί παντού.

 Ο κρόκος θα απομονωθεί από το ασπράδι και θα τον ρίξουμε στο κέντρο της καρδιάς.

 Κρατάμε χαμηλή τη φωτιά κάτω από το μέτριο μέχρι να ψηθεί το αυγό ομοιόμορφα. Αν θέλουμε πού και πού ρίχνουμε λίγο λάδι του τηγανιού πάνω του το οποίο δε θα μείνει μέσα στην καρδιά γιατί θα βρει διέξοδο από διάφορα σημεία. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε με σπάτουλα με απόλυτη προσοχή.

Μια ωραία ιδέα για πρωινό με τον αγαπημένο σας για να δείξετε έμπρακτα ότι η αγάπη περνάει πρώτα από το στομάχι. 

Αν όμως τα φτιάξετε για το μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε. 

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πίτσα Βαλεντίνου με αφράτη ζύμη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η πίτσα είναι κομμένη και ραμμένη για όσους δε τρώνε τα θαλασσινά, που συνηθίζονται τη μέρα του Βαλεντίνου, αλλά και για όσους θέλουν κάτι απλό και καθημερινό με μια νότα για τους ερωτευμένους. Θα φτιάξουμε πίτσα σε σχήμα καρδιάς και θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.





Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή 

1/2 φλ. γάλα 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

1 1/2 κ.γ. αλάτι 


Για τη γέμιση: 

Για τη σάλτσα: 

1/3 φλ. σάλτσα 

λίγο λάδι 

αλάτι 

κανέλα

ρίγανη

150 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο 

περίπου 50 γρ. φετούλες σαλαμάκι λεπτοκομμένες 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό κι όχι να καίει. Διαλύουμε μέσα σ' αυτό τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη.

Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε λίγο να καλυφθεί το υγρό.

 Ρίχνουμε το αλάτι.

 Λιώνουμε λίγο το βούτυρο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα.

 Ανακατεύουμε κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Να γίνει μια ζύμη μαλακή κι ελαστική.

 Τη μαζεύουμε σε μία μπάλα και τη βάζουμε στους 40ο στο φούρνο να φουσκώσει για 1 ώρα.

 Αλευρώνουμε το τραπέζι κι ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο, όχι πολύ χοντρό αλλά ούτε και λεπτό.

Ένα απλό συνηθισμένο στρογγυλό φύλλο μετρίου πάχους. 

 Για να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς κόβουμε κι αφαιρούμε από το πάνω μέρος ένα τριγωνάκι κάνοντας δύο λοξά κοψίματα.

 Τραβάμε προς τα κάτω και τσιμπάμε το κάτω μέρος του φύλλου να γίνει πιο μυτερό.

 Ήδη η καρδιά σχηματίστηκε.

 Αν θέλετε λίγο πιο βελτιωμένο σχήμα κόβετε μια λωρίδα από τα πλαϊνά. 

Σμιλεύουμε με τα χέρια μας το πάνω μέρος της καρδιάς να γίνει πιο στρογγυλό.... 

 αλλά και λίγο τα πλαϊνά όπου χρειάζεται.

 Τα περισσέματα που κόψαμε τα κάνουμε ένα μπαλάκι τα ανοίγουμε σε φιδάκι και τα βάζουμε για περίγραμμα στην καρδιά. Εναλλακτικά, πατήστε τα σε φύλλο και βάλτε τα σαν μπάλωμα κάπου στο κέντρο της καρδιάς έτσι που δε θα φαίνεται κάτω από τη γέμιση.

 Βάζουμε την καρδιά πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

 Απλώνουμε τη σάλτσα παντού.

Απλώνουμε το τριμμένο τυρί αλλά κρατάμε μια μικρή ποσότητα για το τέλος. Βάζουμε σε μια σειρά και τα σαλαμάκια. 

 Πάνω από τα σαλαμάκια σκορπάμε και τη μικρή ποσότητα τυριού που κρατήσαμε.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20'. 













Μικρές λεπτομέρειες: 


Το πάχος της ζύμης γι' αυτή την πίτσα βγήκε αφράτο και κάπως χοντρό, όμως αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που θα φτιάξετε εσείς. Μπορείτε να κάνετε με την ίδια ποσότητα μία μεγαλύτερη με πιο λεπτό φύλλο ή δύο μικρότερες σαν ατομικές. 


Άλλος τρόπος για κάνετε το σχήμα της καρδιάς είναι κόψετε ένα χαρτί σαν πατρόν και να το βάλετε πάνω στο ζυμάρι για οδηγό. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...