Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Φάβα με πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η γνωστή μας απλή φάβα σήμερα θα αποκτήσει πιο πλούσια γεύση κι εμφάνιση χάρη στη χρωματιστή πιπεριά δηλαδή, απλά και οικονομικά. Τρώγεται και σαν κύριο πιάτο και σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.








Υλικά: 


1 φλ. φάβα 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για τη φάβα και 1/2 σε φέτες για την πιπεριά 

2 καρότα τριμμένα 

1 κόκκινη πιπεριά

1/3 φλ. λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

ελιές και μαϊντανό για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:


Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο.  












Προσθέτουμε και τη φάβα και τη γυρνάμε με την κουτάλα να τσιγαριστεί κι αυτή μαζί.














Ρίχνουμε αρκετό νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη φάβα περίπου 2 ώρες να βράσει μέχρι να λιώσει.














Προς το τέλος βάζουμε και το χυμό λεμονιού.


 Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε φέτες και την πιπεριά κομμένη σε χοντρά κυβάκια. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο αλάτι.

Στο τέλος πολτοποιούμε τη φάβα στο μούλτι για πιο λεία υφή, τη σερβίρουμε στο πιάτο κι από πάνω βάζουμε μια ποσότητα από τις τηγανισμένες πιπεριές και κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε λίγες ελιές Καλαμών. 

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μινεστρόνε με φασόλια κι αρακά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό είναι μια ανοιξιάτικη σούπα με πολλά θρεπτικά στοιχεία μέσα. Μπορεί βέβαια, να γίνει και πιο πηχτό να μη μοιάζει με σούπα αλλά με ένα λαδερό.





Υλικά: 


1 φλ. φασόλια μικρά 

150 γρ. αρακά 

1/3 φλ. κοφτό μακαρονάκι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο 

1 καρότο 

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη 

1/3 φλ. λάδι 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Βράζουμε και τον αρακά ξεχωριστά.

 Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σέλινο και το τριμμένο καρότο

 Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το ζουμί. Τα ρίχνουμε μαζί με τον αρακά στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να πάρουν λίγη γεύση από τσιγάρισμα.

 Ρίχνουμε αλάτι.

 Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.

Ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, το ζουμί από τα φασόλια και λίγο νερό ακόμη μόνο αν χρειάζεται. Τα βράζουμε όλα μαζί για 5' για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.  

Βάζουμε στο τέλος και το κοφτό μακαρονάκι και το βράζουμε για 10' μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. 

 Μόλις σβήσουμε το μάτι τρίβουμε φρέσκο πιπέρι για να κρατήσει όλο το άρωμά του. Αν θέλετε το φαγητό να έχει το αποτέλεσμα της σούπας τότε προσθέστε αρκετό νερό. Αν όμως το θέλετε πηχτό να μοιάζει με λαδερό τότε το νερό πρέπει να είναι λίγο από την αρχή που θα τα βάλετε όλα μαζί στην κατσαρόλα. 



Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Στραπατσάδα (ντομάτες με αυγά στο τηγάνι)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τόσο απλό και ταπεινό φαγητό της αθάνατης Ελληνίδας νοικοκυράς, με μόλις δύο βασικά υλικά κάνει την οικογένεια να χορταίνει σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα αφού περιέχει τη ντομάτα με το αντικαρκινικό λυκοπένιο και το αυγό με τις πρωτεΐνες και το λεύκωμα. 





Υλικά: 


4 ντομάτες ώριμες 

2 αυγά μεγάλα 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε για 30'' τις ντομάτες σε βραστό νερό.

 Τώρα τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα και γρήγορα.

 Τις ψιλοκόβουμε. Αν θέλετε, μπορείτε να τις τρίψετε για να γίνουν πιο λεπτές ή να τις κόψετε σε πιο μεγάλα κομμάτια περίπου όπως αυτά της σαλάτας.  

 Τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους χωρίς να προσθέσουμε νερό. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, έτσι θα βγάλει η ντομάτα όλα τα ζουμιά της.

 Όταν η ντομάτα βράσει και μείνει χωρίς ζουμί τότε ρίχνουμε το λάδι και την αφήνουμε 2' - 3'.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα με ένα πιρούνι για να μην ψηθούν σε ένα σημείο σαν ομελέτα.  

 Μόλις ενσωματωθούν και τ' αυγά και ψηθούν πασπαλίζουμε ρίγανη για να κρατήσει φρέσκο το άρωμά της. 










Αυτό το φαγητό τρώγεται αν θέλετε και σκέτο με αρκετό ζεστό ψωμί (κι αν το ψήσετε στην τοστιέρα ακόμα καλύτερα) σαλάτα και τυρί.


 Έχω όμως άλλες δύο προτάσεις που θα σας αρέσουν: Η μία είναι να το βάλετε σαν σάλτσα πάνω σε μακαρόνια με τριμμένο τυρί.


Και η άλλη πάνω σε τηγανητές πατάτες.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Κοτόπουλο πιλάφι με στακοβούτυρο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα πιλάφι όπως το γαμοπίλαφο που φτιάχνουν στην Κρήτη. Μόνο που εδώ είναι με σκέτο κοτόπουλο αντί για τα 2 ή 3 είδη κρεάτων.





Υλικά: 


2 στήθη κοτόπουλου ή άλλα κομμάτια του αν τα προτιμάτε 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

1 - 1 1/2 φλ. ρύζι νυχάκι ή γλασέ 

χυμό 1 λεμονιού 

2 κ.σ. στακοβούτυρο 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και το βράζουμε σε νερό ξαφρίζοντάς το όση ώρα χρειάζεται.

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα μέχρι να βράσει και να μαλακώσει κανονικά. 

 Μόλις γίνει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε πιάτο και σουρώνουμε το ζουμί του, σε περίπτωση που έχουμε βάλει κομμάτια που είχαν κόκαλο ή αν δεν έχει απλώς μετράμε με ένα φλιτζάνι πόσο ζουμί έχουμε και αν λείπει το συμπληρώνουμε με νερό.  

 Για κάθε φλιτζάνι ρυζιού χρειαζόμαστε 3 φλιτζάνια ζωμού. Επομένως, αν η κατσαρόλα δεν έχει τόσο θα ρίξουμε και λίγο νερό για να επαρκέσει για το ρύζι. Αφήνουμε το ζουμί να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για 15' - 20'. 

 Μόλις πιει το νερό του ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.

 Όταν σβήσουμε το μάτι βάζουμε μέσα το στακοβούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να πάει παντού.

Στο σερβίρισμα θα ρίξουμε κι άλλο πιπέρι και φρέσκο χυμό λεμονιού για όποιον προτιμά λίγο παραπάνω.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Το στακοβούτυρο αν δεν το έχει το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας θα το βρείτε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα. 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ροδέλες μελιτζάνας με μπιφτέκια στο ταψί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ανατολίτικο φαγητό με γεύσεις απόλυτα ταιριαστές στις ελληνικές προτιμήσεις.  





Υλικά: 


2 μελιτζάνες φλάσκες 

500 - 600 γρ. κιμά 

1 μεγάλο κρεμμύδι 

2 ώριμες ντομάτες και 1 κ.σ. πελτέ ή 1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1 κόκκινη πιπεριά 

2 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο δυόσμο 

λίγη ρίγανη 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/4 φλ. λάδι  


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μόνο το μισό απ' αυτό στο λάδι. 

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια την πιπεριά και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα.  

 Μόλις μαραθεί και η πιπεριά λίγο ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες κι αυτές σε κύβους μαζί με τον πελτέ. Διαφορετικά ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ. 

 Αλατοπιπερώνουμε. 















Προσθέτουμε τη ρίγανη, το δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζουμε και λίγο νερό και την αφήνουμε να βράσει για 10' - 15'. 

 Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι μέσα μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

 Τον ζυμώνουμε ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

 Πλάθουμε μέτρια σε μέγεθος μπιφτέκια. 

 Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες του 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε να τις ξεπικρίσετε βάζοντάς τις για 20' σε αλάτι που μετά θα το ξεπλύνετε πολύ καλά σε νερό ή μπορείτε να τις τηγανίσετε ελαφρά ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ελάχιστο χρώμα. 

 Βάζουμε από ένα μπιφτέκι που φτιάξαμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας και διορθώνουμε το μέγεθος σύμφωνα με την κάθε φέτα, ώστε να μην είναι το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. 

 Σε ένα στρογγυλό ταψί τα βάζουμε έτσι που να είναι εναλλάξ μπιφτέκι και μελιτζάνα. 

 Από πάνω τους ρίχνουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα. 

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τονοσαλάτα με ντοματίνια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μπορεί μια σαλάτα με τόνο να γίνει πολύ νόστιμη όταν έχει ελάχιστα υλικά μέσα; Κι όμως μπορεί να γίνει πεντανόστιμη και οικονομική.





Υλικά: 


1 κονσέρβα τόνο σε νερό 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ.γ. μουστάρδα 

λάδι 

ξύδι βαλσαμικό 

2 φέτες ψωμί του τοστ 

4 - 5 ντοματίνια


 Εκτέλεση:


Στη σαλατιέρα βάζουμε τον τόνο στραγγισμένο από το νερό, το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα, το λάδι και το ξύδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε τις φέτες του τοστ και τις κόβουμε χιαστί σε 4 τρίγωνα. Τα βάζουμε όρθια γύρω από τη σαλάτα. Τέλος, κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα βάζουμε στα ενώματα των τριγώνων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...