Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Χοιρινό σνίτσελ με σάλτσα μανιταριών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδιά συνήθως τρελαίνονται για τέτοια πιάτα. Ας τους κάνουμε τη χάρη πού και πού και με την ευκαιρία να τα απολαύσουμε κι εμείς οι μεγάλοι.





Υλικά: 


6 σνίτσελ από το στρογγυλό του χοιρινού 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 φλ. γαλέτα (τριμμενη φρυγανιά) 

λίγο γάλα 

2 αυγά 

1 κ.γ. πολτό σκόρδου 


Για τη σάλτσα μανιταριών: 

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο

400 γρ. κρέμα γάλακτος 

1/3 φλ λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 


Για το σερβίρισμα: 

ρύζι ή τηγανητές πατάτες ή και τα δύο 


Εκτέλεση: 


Το ιδανικό κομμάτι του χοιρινού για να βγάλουμε νόστιμα και μαλακά σνίτσελ είναι αυτό που ονομάζεται στρογγυλό. Αν θέλετε ζητήστε από το χασάπη σας να το κόψει ομοιόμορφα σε φέτες ή κόψτε το εσείς αν έχετε καλό και κοφτερό μαχαίρι. 

 Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε λίγο γάλα και προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί.

 Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ κι απ' τις δυο μεριές. 

Βουτάμε καλά το κάθε κομμάτι στο αυγό.... 

 ...και μετά στη γαλέτα. 

 Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και μετά το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. 

 Σχετικά γρήγορα μόλις πάρουν το πρώτο χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη και μετά θα τα ξαναγυρίσουμε μέχρι να ψηθούν εντελώς.

 Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε. 

 Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε κι αυτά μέσα στο βούτυρο να τσιγαριστούν. 

 Μόλις μαραθούν λίγο τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Στο σερβίρισμα περιχύστε τα σνίτσελ με τη σάλτσα και τα μανιτάρια και βάλτε το συνοδευτικό της αρεσκείας σας και λίγες φέτες ντομάτας. 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Κοπανάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με τραχανά και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία στο ελληνικό φαγητό είναι ο τραχανάς. Τόσες γενιές μεγάλωσαν μ' αυτόν. Σήμερα θα πάρει μαζί του και μανιτάρια για να συνοδεύσει το κοτόπουλο.





Υλικά: 


6 κοπανάκια κοτόπουλου (είναι μόνο το μπουτάκι χωρίς το πίσω μέρος του) 

1 φλ. τραχανά 

1/3 φλ λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι ημίγλυκο κόκκινο κρασί 

4 - 5 στρογγυλά μανιτάρια άσπρα ή καφέ 

1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1 κ.γ. πελτέ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει κοκκινίζουμε μέσα και τα κοπανάκια.

Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Κόβουμε σε κάπως χοντρές φέτες τα μανιτάρια και τα βάζουμε μέσα. 

 Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον πελτέ.

 Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε και κανέλα. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτούν τα μπουτάκια για 1 ώρα περίπου. 

 Μετά τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί καλά.

  Μετά από 7' - 8' περίπου ο τραχανάς πίνει το νερό του και τον κατεβάζουμε από το μάτι όσο ακόμη έχει λίγη σάλτσα μέσα.

Τρώγεται σκέτο ή και με τυρί τριμμένο.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Φάβα με πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η γνωστή μας απλή φάβα σήμερα θα αποκτήσει πιο πλούσια γεύση κι εμφάνιση χάρη στη χρωματιστή πιπεριά δηλαδή, απλά και οικονομικά. Τρώγεται και σαν κύριο πιάτο και σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.








Υλικά: 


1 φλ. φάβα 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για τη φάβα και 1/2 σε φέτες για την πιπεριά 

2 καρότα τριμμένα 

1 κόκκινη πιπεριά

1/3 φλ. λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

ελιές και μαϊντανό για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:


Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο.  












Προσθέτουμε και τη φάβα και τη γυρνάμε με την κουτάλα να τσιγαριστεί κι αυτή μαζί.














Ρίχνουμε αρκετό νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη φάβα περίπου 2 ώρες να βράσει μέχρι να λιώσει.














Προς το τέλος βάζουμε και το χυμό λεμονιού.


 Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε φέτες και την πιπεριά κομμένη σε χοντρά κυβάκια. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο αλάτι.

Στο τέλος πολτοποιούμε τη φάβα στο μούλτι για πιο λεία υφή, τη σερβίρουμε στο πιάτο κι από πάνω βάζουμε μια ποσότητα από τις τηγανισμένες πιπεριές και κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε λίγες ελιές Καλαμών. 

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Μινεστρόνε με φασόλια κι αρακά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό είναι μια ανοιξιάτικη σούπα με πολλά θρεπτικά στοιχεία μέσα. Μπορεί βέβαια, να γίνει και πιο πηχτό να μη μοιάζει με σούπα αλλά με ένα λαδερό.





Υλικά: 


1 φλ. φασόλια μικρά 

150 γρ. αρακά 

1/3 φλ. κοφτό μακαρονάκι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο 

1 καρότο 

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη 

1/3 φλ. λάδι 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Βράζουμε και τον αρακά ξεχωριστά.

 Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σέλινο και το τριμμένο καρότο

 Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το ζουμί. Τα ρίχνουμε μαζί με τον αρακά στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να πάρουν λίγη γεύση από τσιγάρισμα.

 Ρίχνουμε αλάτι.

 Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.

Ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, το ζουμί από τα φασόλια και λίγο νερό ακόμη μόνο αν χρειάζεται. Τα βράζουμε όλα μαζί για 5' για να ενσωματωθούν οι γεύσεις.  

Βάζουμε στο τέλος και το κοφτό μακαρονάκι και το βράζουμε για 10' μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. 

 Μόλις σβήσουμε το μάτι τρίβουμε φρέσκο πιπέρι για να κρατήσει όλο το άρωμά του. Αν θέλετε το φαγητό να έχει το αποτέλεσμα της σούπας τότε προσθέστε αρκετό νερό. Αν όμως το θέλετε πηχτό να μοιάζει με λαδερό τότε το νερό πρέπει να είναι λίγο από την αρχή που θα τα βάλετε όλα μαζί στην κατσαρόλα. 



Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Στραπατσάδα (ντομάτες με αυγά στο τηγάνι)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τόσο απλό και ταπεινό φαγητό της αθάνατης Ελληνίδας νοικοκυράς, με μόλις δύο βασικά υλικά κάνει την οικογένεια να χορταίνει σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα αφού περιέχει τη ντομάτα με το αντικαρκινικό λυκοπένιο και το αυγό με τις πρωτεΐνες και το λεύκωμα. 





Υλικά: 


4 ντομάτες ώριμες 

2 αυγά μεγάλα 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε για 30'' τις ντομάτες σε βραστό νερό.

 Τώρα τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα και γρήγορα.

 Τις ψιλοκόβουμε. Αν θέλετε, μπορείτε να τις τρίψετε για να γίνουν πιο λεπτές ή να τις κόψετε σε πιο μεγάλα κομμάτια περίπου όπως αυτά της σαλάτας.  

 Τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους χωρίς να προσθέσουμε νερό. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, έτσι θα βγάλει η ντομάτα όλα τα ζουμιά της.

 Όταν η ντομάτα βράσει και μείνει χωρίς ζουμί τότε ρίχνουμε το λάδι και την αφήνουμε 2' - 3'.

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα με ένα πιρούνι για να μην ψηθούν σε ένα σημείο σαν ομελέτα.  

 Μόλις ενσωματωθούν και τ' αυγά και ψηθούν πασπαλίζουμε ρίγανη για να κρατήσει φρέσκο το άρωμά της. 










Αυτό το φαγητό τρώγεται αν θέλετε και σκέτο με αρκετό ζεστό ψωμί (κι αν το ψήσετε στην τοστιέρα ακόμα καλύτερα) σαλάτα και τυρί.


 Έχω όμως άλλες δύο προτάσεις που θα σας αρέσουν: Η μία είναι να το βάλετε σαν σάλτσα πάνω σε μακαρόνια με τριμμένο τυρί.


Και η άλλη πάνω σε τηγανητές πατάτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...