Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016
Ρυζότο με μανιτάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο, κρεμώδες ρύζι που μπορείτε να το φτιάξετε σαν συνοδευτικό, αλλά τρώγεται το ίδιο ωραία και μόνο του.
Υλικά:
1 ποτήρι ρύζι μακρύκοκο για ρυζότο
500 γρ. μανιτάρια φρέσκα στρογγυλά
λάδι
1 μεγάλη κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε σκόνη
1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1/3 φλ. λάδι και τσιγαρίζουμε το 1/2 κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα για λίγο.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε μαζί.
Ρίχνουμε και αλάτι για να βγάλουν πιο γρήγορα ό,τι υγρά έχουν.
Τα αφήνουμε στο λάδι τόσο που να σωθούν όλα τα νερά που θα βγάλουν.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε άλλο 1/3 φλ. λάδι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο μισό του κρεμμυδιού.
Βάζουμε το ρύζι μέσα να πάρει κι εκείνο γεύση από τσιγάρισμα και το γυρίζουμε με την κουτάλα να μην κολλήσει.
Το σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε 1 κουτάλα καυτό νερό και το ζωμό του κοτόπουλου κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Αφήνουμε το ρύζι σε σιγανή φωτιά να πιει αυτό το πρώτο νερό και ξαναβάζουμε κουτάλα κουτάλα να το πίνει σιγά σιγά μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς.
Όταν θα είναι έτοιμο το αποσύρουμε από το μάτι και βάζουμε το βούτυρο. Το ανακατεύουμε να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.
Ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί από πάνω κι ανακατεύουμε πάλι.
Στο τέλος το ρύζι θα αποκτήσει μια κρεμώδη υφή και θα νοστιμίσει πολύ με το τυρί. Το σερβίρουμε μαζί με τα μανιτάρια και όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει λίγο ακόμη τυρί από πάνω.
Κυριακή 26 Ιουνίου 2016
Κοτόπουλο με πλιγούρι και κόκκινη πιπεριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οικονομικό και θρεπτικό πιάτο όλο νοστιμιά και χρώμα.
Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
1 φλ. πλιγούρι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
1/3 φλ. λάδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φιλετάκια σε μικρές λωρίδες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Ξαφρίζουμε αν βγάλουν αφρό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και τα βάζουμε μέσα στο νερό με το κοτόπουλο να βράσουν μαζί για περίπου 20'.
Μόλις γίνει το κοτόπουλο το βάζουμε σε ένα πιάτο και το λαδώνουμε με 2 κ.σ. λάδι πριν κρυώσει.
Το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και πιπέρι. Το ανακατεύουμε καλά να πάνε τα μπαχαρικά ομοιόμορφα παντού.
Μετράμε το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο και πρέπει να έχουμε 3 φλ. Αν όμως είναι λιγότερο τότε προσθέτουμε νερό για να συμπληρώσουμε όσο λείπει. Τα καρότα και το κρεμμύδι αν δεν τα θέλετε μέσα μπορείτε να τα βγάλετε στην άκρη σε ένα πιάτο.
Μόλις πάρει ξανά βράση ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι για περίπου 20' να φουσκώσει.
Βάζουμε τις λωρίδες κοτόπουλου στο τηγάνι να τις σωτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα καλό. Αν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 1 - 2 κ.σ. λάδι.
Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κυβάκια και την τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε το πλιγούρι στην πιατέλα κι από πάνω βάζουμε την πιπεριά, το καρότο και το κοτόπουλο. Περιχύνουμε το φαγητό με χυμό λεμονιού.
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016
Χταποδάκι με αρακά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το χταποδάκι μας σήμερα έχει ανοιξιάτικο/καλοκαιρινό συμπλήρωμα.
Υλικά:
1 χταποδάκι 500 - 800 γρ. σε φέτες
500 γρ. αρακά
1 ποτηράκι λευκό κρασί
2 πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. γλυκάνισο
λίγο άνηθο ή μάραθο
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Ρίχνουμε μέσα και το χταποδάκι κομμένο σε φέτες να τσιγαριστεί κι αυτό μαζί. Το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει.
Μόλις εξατμιστούν βάζουμε μέσα τον αρακά και τον γυρίζουμε με την κουτάλα να πάρει κι εκείνος τη γεύση του τσιγαρίσματος.
Σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
Αρωματίζουμε με το γλυκάνισο και τον άνηθο ή μάραθο. Αν δεν έχετε γλυκάνισο βάλτε 1 σφηνάκι ούζο που έχει την ίδια γεύση.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 40' - 50'.
Σαλάτα ντομάτα με αλλαντικά και σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα η σαλάτα με ντομάτα θα γίνει λίγο πιο πικάντικη με το σαλαμάκι και το τυράκι που θα βάλουμε.
Υλικά:
1 ντομάτα
1 καρότο τριμμένο
1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
λίγο μαϊντανό
1 κομμάτι τυρί έμενταλ σε κυβάκια
1 κομμάτι σαλαμάκι σε φετούλες
1 χούφτα καρύδια
αλάτι
λάδι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τρίβουμε το καρότο, βάζουμε τα καρύδια, το λάδι, το αλάτι και το τυρί σε κύβους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και απλώνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω σαλάτα.
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016
Μανιτάρια με σάλτσα γιαουρτιού και βαλσαμικού ξυδιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ορεκτικό με τη δροσιά του γιαουρτιού και τη σπιρτόζικη γεύση του βαλσαμικού ξυδιού.
Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στο φούρνο για 40' - 45'.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύδι και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μανιτάρια και.... έτοιμα.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016
Παγωτο με φιλαδελφια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια εύκολη βάση παγωτού με λίγα υλικά για ευκολία. Η γεύση του ταιριάζει πολύ με τα σιρόπια της φράουλας και του βύσσινου αλλά στην αναβροχή καλή είναι και η σοκολάτα.
Υλικά:
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά
300 ml γάλα πλήρες
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
Εκτέλεση:
Χτυπάμε την άχνη (κοσκινισμένη) μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια.
και την κρέμα τυριού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα.
Μετά βάζουμε μέσα το γάλα...
...το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ακόμη για 5' σε δυνατή ταχύτητα.
Βάζουμε το μείγμα σε πλαστικό μπολ στην κατάψυξη και το χτυπάμε κάθε μία ώρα μέχρι να πήξει εντελώς και να μη γίνεται πλέον άλλο χτύπημα. Αν όμως διαθέτετε παγωτομηχανή τότε θα το βάλετε σ' αυτή.
Την ώρα της απόλαυσης επιλέξτε ανάμεσα σε σιρόπια φράουλας, βύσσινου ή σε τριμμένη σοκολάτα κι ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)