Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πέννες με σολομό και βότκα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τέλειο πιάτο για όσους αγαπάνε το σολομό. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και νηστίσιμο για τη νηστεία των Χριστουγέννων με αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος από νηστίσιμο φυτικό γάλα.





Υλικά: 


500 γρ. σολομός φρέσκος χωρίς πέτσα και κόκαλα  

300 γρ. ζυμαρικά πέννες 

2 κ.σ. βούτυρο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι βότκα 

250 ml κρέμα γάλακτος (αν δεν έχετε ή δε θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε δείτε στις μικρές λεπτομέρειες) 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση: 


 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο βούτυρο.

Κόβουμε το σολομό σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε μαζί να τσιγαριστεί με το κρεμμύδι. 

 Μόλις πάρει αρκετό χρώμα ο σολομός τον σβήνουμε με τη βότκα.

 Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το φαγητό να γίνει μέχρι να δέσει και λίγο να πήξει η κρέμα γάλακτος.


Ταυτόχρονα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. 

 Τις ρίχνουμε μέσα στο σολομό κι ανακατεύουμε καλά.

 Μόλις ανακατέψουμε τις πέννες στο σκεύος το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Σερβίρεται και τρώγεται καλύτερα ζεστό.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Στην περίπτωση που δεν έχετε κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με απλό γάλα και να το ανακατέψετε με 1 κ.γ. κόρνφλαουρ για να είναι λίγο πιο πηχτό και να προσομοιάζει με την κρέμα. 


Αν θέλετε την ίδια συνταγή χωρίς καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος για να είναι πιο νηστίσιμη η εκδοχή της τότε αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με νηστίσιμο γάλα από σόγια και βάλτε και πάλι 1 κ.γ. κόρνφλαουρ να το ανακατέψετε.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Σαλάτα με παντζάρια και μαυρομάτικα φασόλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν σας περισσεύουν βρασμένα παντζάρια από το μεσημεριανό φαγητό κρατήστε τα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα φτιάξτε μία σαλάτα για να τα αξιοποιήσετε.






Υλικά: 


3 παντζάρια μετρίου μεγέθους βρασμένα 

1/2 φλ. μαυρομάτικα φασόλια 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 


Εκτέλεση:



Έχουμε ήδη βράσει τα παντζάρια. Βράζουμε και τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς να λιώσουν. Κόβουμε στη σαλατιέρα τα παντζάρια σε κύβους, το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, βάζουμε τα στραγγισμένα φασόλια, ρίχνουμε λάδι, αλάτι και ξύδι βαλσαμικό κι ανακατεύουμε.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μακαρονάδα με κοτόπουλο και πορτοκάλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Χειμώνας και πορτοκάλια είναι ταυτόσημα. Ας εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητές τους, τη γεύση τους και το άρωμά τους μέσα στο φαγητό μας, φτιάχνοντας ένα λαχταριστό και πολύ οικονομικό πιάτο.




Υλικά: 


300 γρ. μακαρόνια Νο 6  

400 - 500 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 

3 πορτοκάλια 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

ρίγανη 

θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

 Κόβουμε τα φιλετάκια σε στενότερες λωρίδες και τα αλατοπιπερώνουμε.

 Τα αλευρώνουμε καλά απ' όλες τις πλευρές τους.  

 Τα τηγανίζουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα κι από τις δύο πλευρές.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

 Ρίχνουμε και το θυμάρι.

 Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε τέταρτα. Τα βάζουμε κι αυτά μαζί με το κοτόπουλο. 

 Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.

 Μόλις γίνει ανακατεύουμε τα μακαρόνια μέσα για να ενσωματωθούν τα υλικά και σβήνουμε το μάτι.

Μπορείτε να επιλέξετε δοκιμάζοντας αν θα βάλετε τριμμένο τυρί ή όχι από πάνω σύμφωνα με την επιθυμία σας. 

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Πρασόρυζο κοκκινιστό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα φαγητό που με δυο απλά υλικά μπορεί να γεμίσει μια κατσαρόλα για όλη την οικογένεια.




Υλικά: 


2 πράσα  

1/3 φλ. λάδι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1/2 φλ. ρύζι γλασέ 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους και από το πράσινο μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό) σε χοντρές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό.













Βάζουμε τη σάλτσα.


 Προσθέτουμε νερό αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε και την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν κανονικά.

 Ελέγχουμε αν χρειάζεται νερό και βάζουμε μέσα το ρύζι. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει και το αφήνουμε να βράσει για 20'. 

 Στο τέλος θα πρέπει να φροντίσουμε να μείνει λίγη σάλτσα και λάδι στην κατσαρόλα, για να μη στεγνώσει το ρύζι και να μην έχει άλλο νερό το φαγητό.


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Βακαλάος στο φούρνο με μουστάρδα και μέλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα ψάρι με εξαίσια αρώματα και γεύση και κυρίως με οικονομικό και πανεύκολο τρόπο.






Υλικά: 


4 φιλέτα βακαλάου 

1 κρεμμύδι ξερό 

2 καρότα 

5 - 6 πατάτες περίπου 


Για τη σάλτσα: 

1 ποτήρι κρασί 

2 κ.σ μουστάρδα 

2 κ.σ. μέλι 

λίγο θυμάρι ξερό 

3/4 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε στο ταψί τα φιλέτα του ψαριού, κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, σε μακρόστενα κομμάτια το καρότο και μικρά κομμάτια τις πατάτες. 

 Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το κρασί, τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι....

 ....αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

 Περιχύνουμε το ταψί παντού.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Νερό δε χρειάζεται να βάλετε γιατί με το κρασί θα ψηθεί κανονικά. Αν δείτε ότι αρπάζει χρώμα πρόωρα τότε σκεπάστε το ταψί με λαδόκολλα.

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βακαλάο με άλλο φιλέτο ψαριού.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Καπνιστός σολομός και αβοκάντο σε πράσινη σαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο καπνιστός σολομός εκτός από έτοιμο γεύμα στο άψε-σβήσε είναι πολύ ταιριαστός και με τις πράσινες σαλάτες. 





Υλικά: 


κόκκινο και άσπρο σγουρό μαρούλι (λόλο ρόσσο και λόλο μπιάνκο) μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με απλό μαρούλι 

1 αβοκάντο 

100 γρ. καπνιστό σολομό 

1/4 ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 


Για τη σως: 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό 

1 κ.σ. λεμόνι 

2 -3 κ.σ. λάδι 


Εκτέλεση:


 Στη σαλατιέρα κόβουμε τα δύο μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, κόβουμε το αβοκάντο και το σολομό σε κομματάκια.

 Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Πατάτες με ελιές, μανιτάρια και καρότα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γεύση και άρωμα ξεχύνονται απ' αυτό το απλό και λιτό φαγητό. Μπορείτε να το φάτε σαν κύριο πιάτο, ειδικά στις νηστείες ή ακόμη και σαν συμπλήρωμα σε κρέας ή ψάρι.





Υλικά: 


1 κ. πατάτες 

1 καρότο 

100 γρ. μανιτάρια 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

περίπου 1/2 φλ. ελιές Καλαμών 

1/3 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:



Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετούλες ή ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε τις πατάτες σε φετούλες ή κυδωνάτες και τις τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε μαζί το καρότο σε ροδέλες και τα μανιτάρια σε φετούλες. Τα ανακατεύουμε με την κουτάλα να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.

Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με κανονικό νερό. 

 Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 40' περίπου σε σιγανή φωτιά.

 Φροντίζουμε το φαγητό να μείνει χωρίς νερό ή με ελάχιστο αν το προτιμάτε και μόλις το σβήσουμε του ρίχνουμε τη ρίγανη και κλείνουμε το καπάκι να κρατηθεί το άρωμα μέχρι το σερβίρισμα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...