Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016
Χειμωνιάτικη σαλάτα με κάστανα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια τέλεια σαλάτα με χειμωνιάτικο ύφος. Τα κάστανα είναι υπέροχη τροφή για τη γεύση τους και τις βιταμίνες τους. Ας τα εκμεταλλευτούμε ακόμη και στη σαλάτα, θα ενθουσιαστείτε.
Υλικά:
κόκκινο μαρούλι (λόλο ρόσσο)
σπανάκι με μικρά φύλλα (baby) Αν δε βρείτε μικρά φύλλα κόψτε τα μεγάλα φύλλα που έχετε
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο άνηθο
1 πορτοκάλι
500 γρ. κάστανα
1/2 φλ. καρύδια
1/3 φλ. αμύγδαλα
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
λίγο καλαμποκέλαιο για το καβούρδισμα
Εκτέλεση:
Έχουμε βράσει και καθαρίσει τα κάστανα και τα καβουρδίζουμε στο καλαμποκέλαιο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κάστανα σε ένα πιάτο και καβουρδίζουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Ζητώ συγνώμη που ξέχασα να βγάλω φωτογραφία το δεύτερο καβούρδισμα.
Στη σαλατιέρα κόβουμε το κόκκινο μαρούλι, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το πορτοκάλι σε τρίγωνα μικρά φετάκια, βάζουμε από πάνω τα κάστανα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, ρίχνουμε λάδι, ξύδι βαλσαμικό και αλάτι.
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016
Πέννες με σολομό και βότκα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειο πιάτο για όσους αγαπάνε το σολομό. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και νηστίσιμο για τη νηστεία των Χριστουγέννων με αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος από νηστίσιμο φυτικό γάλα.
Υλικά:
500 γρ. σολομός φρέσκος χωρίς πέτσα και κόκαλα
300 γρ. ζυμαρικά πέννες
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 ποτηράκι βότκα
250 ml κρέμα γάλακτος (αν δεν έχετε ή δε θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε δείτε στις μικρές λεπτομέρειες)
1 μικρό ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο βούτυρο.
Κόβουμε το σολομό σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε μαζί να τσιγαριστεί με το κρεμμύδι.
Μόλις πάρει αρκετό χρώμα ο σολομός τον σβήνουμε με τη βότκα.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το φαγητό να γίνει μέχρι να δέσει και λίγο να πήξει η κρέμα γάλακτος.
Ταυτόχρονα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
Τις ρίχνουμε μέσα στο σολομό κι ανακατεύουμε καλά.
Μόλις ανακατέψουμε τις πέννες στο σκεύος το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.
Σερβίρεται και τρώγεται καλύτερα ζεστό.
Μικρές λεπτομέρειες:
Στην περίπτωση που δεν έχετε κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με απλό γάλα και να το ανακατέψετε με 1 κ.γ. κόρνφλαουρ για να είναι λίγο πιο πηχτό και να προσομοιάζει με την κρέμα.
Αν θέλετε την ίδια συνταγή χωρίς καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος για να είναι πιο νηστίσιμη η εκδοχή της τότε αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με νηστίσιμο γάλα από σόγια και βάλτε και πάλι 1 κ.γ. κόρνφλαουρ να το ανακατέψετε.
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016
Σαλάτα με παντζάρια και μαυρομάτικα φασόλια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν σας περισσεύουν βρασμένα παντζάρια από το μεσημεριανό φαγητό κρατήστε τα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα φτιάξτε μία σαλάτα για να τα αξιοποιήσετε.
Υλικά:
3 παντζάρια μετρίου μεγέθους βρασμένα
1/2 φλ. μαυρομάτικα φασόλια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει τα παντζάρια. Βράζουμε και τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς να λιώσουν. Κόβουμε στη σαλατιέρα τα παντζάρια σε κύβους, το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, βάζουμε τα στραγγισμένα φασόλια, ρίχνουμε λάδι, αλάτι και ξύδι βαλσαμικό κι ανακατεύουμε.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016
Μακαρονάδα με κοτόπουλο και πορτοκάλια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χειμώνας και πορτοκάλια είναι ταυτόσημα. Ας εκμεταλλευτούμε τις πολύτιμες ιδιότητές τους, τη γεύση τους και το άρωμά τους μέσα στο φαγητό μας, φτιάχνοντας ένα λαχταριστό και πολύ οικονομικό πιάτο.
Υλικά:
300 γρ. μακαρόνια Νο 6
400 - 500 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
3 πορτοκάλια
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
λάδι για το τηγάνισμα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
ρίγανη
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα φιλετάκια σε στενότερες λωρίδες και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα αλευρώνουμε καλά απ' όλες τις πλευρές τους.
Τα τηγανίζουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα κι από τις δύο πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Ρίχνουμε και το θυμάρι.
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε τέταρτα. Τα βάζουμε κι αυτά μαζί με το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Μόλις γίνει ανακατεύουμε τα μακαρόνια μέσα για να ενσωματωθούν τα υλικά και σβήνουμε το μάτι.
Μπορείτε να επιλέξετε δοκιμάζοντας αν θα βάλετε τριμμένο τυρί ή όχι από πάνω σύμφωνα με την επιθυμία σας.
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016
Πρασόρυζο κοκκινιστό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα φαγητό που με δυο απλά υλικά μπορεί να γεμίσει μια κατσαρόλα για όλη την οικογένεια.
Υλικά:
2 πράσα
1/3 φλ. λάδι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1/2 φλ. ρύζι γλασέ
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους και από το πράσινο μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό) σε χοντρές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό.
Βάζουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε νερό αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε και την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν κανονικά.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται νερό και βάζουμε μέσα το ρύζι. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει και το αφήνουμε να βράσει για 20'.
Στο τέλος θα πρέπει να φροντίσουμε να μείνει λίγη σάλτσα και λάδι στην κατσαρόλα, για να μη στεγνώσει το ρύζι και να μην έχει άλλο νερό το φαγητό.
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016
Βακαλάος στο φούρνο με μουστάρδα και μέλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ψάρι με εξαίσια αρώματα και γεύση και κυρίως με οικονομικό και πανεύκολο τρόπο.
Υλικά:
4 φιλέτα βακαλάου
1 κρεμμύδι ξερό
2 καρότα
5 - 6 πατάτες περίπου
Για τη σάλτσα:
1 ποτήρι κρασί
2 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
λίγο θυμάρι ξερό
3/4 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ταψί τα φιλέτα του ψαριού, κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, σε μακρόστενα κομμάτια το καρότο και μικρά κομμάτια τις πατάτες.
Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το κρασί, τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι....
....αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Περιχύνουμε το ταψί παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Νερό δε χρειάζεται να βάλετε γιατί με το κρασί θα ψηθεί κανονικά. Αν δείτε ότι αρπάζει χρώμα πρόωρα τότε σκεπάστε το ταψί με λαδόκολλα.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βακαλάο με άλλο φιλέτο ψαριού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)