Τετάρτη 19 Απριλίου 2017
Δευτέρα 10 Απριλίου 2017
Καλαμαράκια γιαχνί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πεντανόστιμα και χορταστικά καλαμάρια ή θράψαλα που ακόμη και χωρίς άλλη πρόσθετη συνοδεία είναι τέλεια.
Υλικά:
3 μεγάλα θράψαλα (τα προτιμώ γιατί βγαίνουν πιο μαλακά)
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
το χυμό 1/2 λεμονιού
2/3 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/3 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
λίγο μπαχάρι
2 καρότα
2 κόκκινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε τα θράψαλα σε ροδέλες των 2 εκ. και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα, τη δάφνη και το μπαχάρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Τρίβουμε τα καρότα, κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε λίγο νερό κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 40' περίπου.
Κυριακή 9 Απριλίου 2017
Ρολό σφολιάτας με πατάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο κι εμφανίσιμο νηστίσιμο κολατσιό ή ορεκτικό για όλες τις περιπτώσεις. Για το σχολείο των παιδιών, για τις απογευματινές λιγούρες ή ακόμη και σαν από ορεκτικό σε ένα τραπέζι στους φίλους σας με νηστίσιμα εδέσματα.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
3 πατάτες μετρίου μεγέθους
αλάτι λίγο
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις τις βγάλουμε από το νερό κι όσο είναι ακόμη ζεστές τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ.
Λαδώνουμε το φύλλο της σφολιάτας με λίγο σπορέλαιο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κέτσαπ με τη μουστάρδα.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη σφολιάτα αφήνοντας ελεύθερο ένα περιθώριο περίπου 2 εκ. στη μία μόνο στενή πλευρά της, ώστε όταν την πιέσουμε για να κλείσει να μην ξεχειλίσει η κέτσαπ. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Απλώνουμε τον πουρέ πάνω στην κέτσαπ.
Βρέχουμε με νερό το ελεύθερο περιθώριο της σφολιάτας για να κολλήσει καλά όταν την κλείσουμε.
Τυλίγουμε σε ρολό και κλείνουμε πολύ καλά την άκρη.
Κόβουμε σε φέτες των 2 εκ. και τις περνάμε με λίγο σπορέλαιο εξωτερικά.
Βάζουμε τις φέτες σε λαμαρίνα με λαδόκολλα σε αποστάσεις μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20'.
Σολομός ψητός με μέλι και σκόρδο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα εναλλακτικό πιάτο με σολομό που έχει γλυκιά γεύση από το μέλι.
Υλικά:
700 - 1000 γρ. φέτα σολομού κατεψυγμένου
1/4 φλ. μαργαρίνη ή σπορέλαιο
1/3 φλ. μέλι
2 - 3 σκ. σκόρδο
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσει το μέλι.
Βάζουμε το σολομό σε λαδόκολλα και τον περιχύνουμε με το μείγμα του μελιού.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και πασπαλίζουμε λίγο στο ψάρι.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα κι απ' έξω βάζουμε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20' - 30'.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τη λαδόκολλα κι αφήνουμε το ψάρι να πάρει το τελικό του χρώμα.
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά και πατάτες φούρνου ή τηγανητές.
Παρασκευή 7 Απριλίου 2017
Αγκινάρες με μανιτάρια και αλευρολέμονο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ανοιξιάτικες οι αγκινάρες και καλό είναι να τις εκμεταλλευτούμε τώρα που υπάρχουν. Μαζί με τα μανιτάρια ταίριασαν απίθανα.
Υλικά:
500 γρ. αγκινάρες
300 γρ. καφέ ή άσπρα μανιτάρια
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ή 1 φρέσκο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι
λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα)
Για το αλευρολέμονο
2 κ.σ. αλεύρι
το χυμό 1/2 - 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Όσα μανιτάρια είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα γιατί θα συρρικνωθούν. Τα τσιγαρίζουμε κι αυτά στο λάδι.
Μετά από λίγη ώρα βάζουμε και τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και τις γυρίζουμε λίγο να λαδωθούν κι αυτές.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά και νερό. Αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30' ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες. Φροντίζουμε να μείνει στο τέλος ζουμί στην κατσαρόλα για το αλευρολέμονο.
Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε με το μιξεράκι του φραπέ λίγο νερό, το αλεύρι και το χυμό λεμονιού.
Περιχύνουμε το φαγητό με αυτό και κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά αντί για ανακάτεμα. Την αφήνουμε στο μάτι για 1' - 2' ακόμη και μετά την αποσύρουμε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)