Μοσχαράκι λεμονάτο με δεμένη σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειο, γευστικό πιάτο με μοσχαράκι μέσα σε μια πλούσια, πυκνή, δεμένη σάλτσα από τον ίδιο το ζωμό του.
Υλικά:
700 - 800 γρ. μοσχαράκι
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
το χυμό 1/2 λεμονιού
λίγο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα:
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. κορνφλάουρ
ρίγανη
Για το συμπλήρωμα
ζυμαρικά βίδες
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε κι αυτό.
Το γυρίζουμε με την κουτάλα και το αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο κάπως σκούρο χρώμα.
Το σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε νερό.
Βάζουμε λίγο θυμάρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το φύλλο δάφνης κι αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει καλά.
Μόλις γίνει το κρέας σουρώνουμε το ζουμί του και το κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.
Προσθέτουμε το κορνφλάουρ κι ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με το σύρμα.
Ρίχνουμε το ζωμό του κρέατος που σουρώσαμε στο αλεύρι με προσοχή να μην καούμε με τον ατμό.
Το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει σαν κρέμα.
Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στην πυκνή σάλτσα και ρίχνουμε από πάνω λίγη ρίγανη για να μείνει ζωντανό το άρωμα και η γεύση της.
Βράζουμε και τα ζυμαρικά. Αν θέλετε όμως μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ακόμη και κριθαράκι.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι τα ζυμαρικά κι από πάνω το μοσχαράκι με τη σάλτσα.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός ανέστη Μένη μου, χρόνια πολλά κι από 'δω. Σ' ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα αλλα επειδη δεν αναφέρεις ποσο νερό χρειαζεται (ειμαι κ αρχαρια) δε μου βγηκε :/
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγε τζάμπα κ το κρέας....
Αχ, κρίμα φίλη μου που δε βγήκε καλό. Μήπως το έφτιαξες στη χύτρα που χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού; Στην απλή κατσαρόλα το ελέγχουμε το νερό κοιτώντας το τακτικά.
ΔιαγραφήΔεν πειράζει όμως, μην απογοητεύεσαι, όλοι μας έχουμε κάνει αρκετά λάθη στη μαγειρική και μετά μαθαίνουμε απ' αυτά.
Στην πραγματικότητα κι εγώ εμπειρικά με το μάτι βάζω νερό και λάδι στα φαγητά, δίνω κάποιες ενδεικτικές ποσότητες οι οποίες μπορεί να διαφοροποιούνται από κατσαρόλα σε κατσαρόλα ανάλογα με το πόσο δυνατή φωτιά έχουμε ή ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε. Πίστευα ότι με τις φωτογραφίες που αναρτώ θα είναι πιο κατανοητή κάθε συνταγή καθώς μπορεί κάποιος να δει αυτό που δεν εκφράζεται απόλυτα με το γραπτό λόγο.
Ελπίζω η επόμενη φορά να είναι η καλύτερη.
Καλή σου μέρα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Αχ φιλενάδα ναι είμαι αρχάρια όπως προείπα και δεν αναφερόταν πουθενά ούτε ότι πρέπει να έχω εμπειρικό ματι ...που προφανώς δεν έχω ως αρχάρια, ούτε κάτι ενδεικτικό και ανάλογο για το ποσο νεράκι άραγε να χρειαζόταν. Ναι από δω και πέρα θα μαι ποιο προσεκτική στην επιλογή μου. Άλλωστε πρέπει πάντα να πάθεις για να μάθεις έτσι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο υπόλοιπο καλοκαιριού και σε σένα φίλη μου!
Ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά.
Διαγραφήνομίζω ότι είσαι πολύ άκομψη στα σχόλια, έχεις δει σε καμία συνταγή να λέει ότι πρέπει να έχεις εμπειρικό μάτι? Μου αρέσει που τη λες και φίλη σου...
Διαγραφήμa den
ΔιαγραφήΜα δεν χρειαζεται εμπειρικο μάτι για το νερό. Λάθος κάνει η αρθρογράφος. Κοινή ανθρώπινη λογική χρειαζεται, να μην είναι το νερό τοσο ωσυτε να γινει σουπα, ουτε 3 σταγονες για εξατμιστεί ολο. αν δεν φτασεις σε αυτά τα 2 ακρα μια χαρα βγαινει το φαγητο
ΔιαγραφήΣτο σχόλιο της Ανώνυμης / Ανώνυμου : Δέχομαι μαθήματα κομψότητας. Τι έχεις να μου προτείνεις να λέω για να μην είμαι άκομψη στα σχόλιά μου;
ΔιαγραφήΑλκη
Διαγραφήευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες.
Η δεύτερη φορά που κάνω τη συγκεκριμένη συνταγή, πάρα πολύ ωραία, απλή και εύγεστη, καμία καινούρια ανάρτηση κάντε ιδιαίτερα σε μπιφτέκι και χταπόδι με μακαρονάκι στο φούρνο αν θέλετε, ευχαριστώ καλή συνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η συνταγή. Θα βάλω και καινούργιες συνταγές σιγά σιγά. Καλή συνέχεια στη μέρα σου.
Διαγραφή