Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Κολοκυθάκια με ρύζι αυγολέμονο ή αλευρολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πολύ νόστιμα τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο. Είναι μια γρήγορη, εύκολη και ευέλικτη συνταγή που γίνεται και νηστίσιμη με αλευρολέμονο που αντικαθιστά το αυγολέμονο.




Υλικά:

4-5 χοντρά κολοκυθάκια (ανάλογα με την ποσότητα που τρώνε τα άτομα στην οικογένεια)

ρύζι γλασέ 2κ.σ. για κάθε κολοκύθι

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο

λίγο δυόσμο

λάδι

αλάτι, πιπέρι

λεμόνι

αυγό ή αλεύρι

 

Εκτέλεση: 


Εγώ ξεκινάω από το ρύζι, το βάζω με λίγο νερό σε ένα μπολ να φουσκώσει ελαφρά.






Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια προσεκτικά και τη ψίχα τους δεν τη πετάμε. 

Αν κάποια απ' αυτά είναι πολύ μεγάλα και δε χωράνε στην κατσαρόλα τα κόβουμε στη μέση και ξεκινάμε να τα αδειάζουμε 1εκ. πιο μέσα από το κόψιμο.



Βάζουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού στη γέμιση κι ανακατεύουμε.





 Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, χωρίς να ξεχειλίζει το ρύζι, τα κλείνουμε με το καπάκι τους, ρίχνουμε λάδι και νερό και τα βράζουμε περίπου 30' 45' μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμα από πάνω. Το νερό πρέπει να τους φτάνει μέχρι τη μέση για να μην παρασύρει το ρύζι από μέσα.



Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα, σβήνουμε το μάτι, χτυπάμε το αυγολέμονο με το μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε το φαγητό. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να ενσωματωθεί το αυγό με τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα για να μην είναι ωμό. Αν χρειαστεί ανάβουμε το μάτι ξανά για 1'-2' λεπτά.



Στις φωτογραφίες αυτές έχω βάλει αλευρολέμονο. Αν πρόκειται να το φτιάξετε έτσι, θα βάλετε 1-1,5κ.σ. αλεύρι σε ένα φλιτζάνι θα το ανακατέψετε με λίγο από το ζουμί του φαγητού ή με κρύο νερό με το μιξεράκι του φραπέ και θα περιχύσετε το φαγητό. Αφήστε το 1'-2' στο μάτι να μαγειρευτεί και το αλεύρι, αλλιώς θα έχει τη γεύση του ωμού.

 





Μικρές λεπτομέρειες: 

 Με την ψίχα των κολοκυθιών μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες γι' αυτό δεν την πετάμε. Έτσι την ίδια μέρα θα έχουμε φαγητό και ορεκτικό με ένα είδος.


Άλλες μαγειρικές προτάσεις:

Κολοκυθάκια μπριάμ

Κολοκυθάκια μουσακά

Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο

Κοτόπουλο με αρακά

Μακαρόνια με κιμά

Μοσχαράκι γκούλας

Γαύρος στο φούρνο με σκόρδο και μαϊντανό

Φακές


2 σχόλια:

  1. ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Λοιπόν μόλις το δα, μου χε ξεφύγει αυτή η συνταγή, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη από μικρό παιδί για το αυγολέμονο γιατί αγαπάω πολύ τα ξινά και τα σαλτσώδη και η γευση του ειναι τοσο γεματη! Μέσα απο την καρδια μου μπραβο μοιαζει υπεροχο και θα ειναι το πρωτο πραγμα που θα κανω στο σπιτι μου οταν επιστρέψω! Αλευρολέμονο δεν εχω δοκιμασει ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...