Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Χριστόψωμο 2016

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ 


Οικογενειακά Χριστούγεννα γεμάτα όμορφες μυρωδιές και γεύσεις. Ένα τραπέζι στρωμένο κυρίως με αγάπη κι ύστερα με όλες τις λιχουδιές που έχουμε ετοιμάσει για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η μεγάλη μου κόρη έφτιαξε το ψωμάκι του Χριστούλη για να το κόψει ο σύζυγος και πατέρας της οικογένειας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας.





Υλικά: 


1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κύβο μαγιάς νωπής ή 1 φακ. ξηρή 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1/2 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη ή γλυκάνισο 

4 κ.σ. μέλι 

1/2 φλ. λάδι 

2 φλ. νερό χλιαρό 


Για την επιφάνεια: 

1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο


Εκτέλεση:

Για το πλάσιμο της ζύμης δείτε τη συνταγή "Χριστόψωμο 2015"


Όταν φουσκώσει και είναι έτοιμη για χρήση θα κρατήσουμε το 1/3 της περίπου για να κάνουμε τη διακόσμηση. Προτείνω να κόψετε πρώτα τα κομμάτια που θα χρειαστούν για τα σχέδια και πριν τη συναρμολόγηση να βάλετε το περίσσεμά της στη φόρμα.

 Κάνουμε μερικές σπείρες με μακρόστενες στενές λωρίδες ζύμης. Για το σταυρό πάνω στη μικρή μπάλα φτιάχνουμε δύο κοτσιδάκια σαν της φωτογραφίας με δύο σκέλη κι όχι τρία όπως στα μαλλιά.

 Για τα πέταλα φτιάχνουμε μια μακρόστενη λωρίδα ζύμης περίπου ενός εκατοστού και την κόβουμε έτσι που να θυμίζει τσατσάρα. Κάνουμε και ένα μεγάλο κοτσιδάκι πιο χοντρό, πάλι με δύο σκέλη για το περίγραμμα του ψωμιού.

 Στρώνουμε το μεγάλο μέρος της ζύμης σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι κατά προτίμηση. Του κάνουμε μια λακκούβα στη μέση τόσο φαρδιά όσο θα είναι η μπάλα της ζύμης που θα βάλουμε. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια και τη λακκούβα με το ασπράδι.

Βάζουμε τις κομμένες λωρίδες σαν πέταλα τη μία απέναντι από την άλλη σε διάταξη σταυρού με τις άκρες τους να βρίσκονται μέσα στη λακκούβα. Δίπλα σε κάθε πέταλο βάζουμε από μια ροζέτα / σπείρα. 

 Φτιάχνουμε τη μπάλα βάζουμε σε σχήμα σταυρού τα λεπτότερα κοτσιδάκια και τις άκρες τους τις χώνουμε από κάτω. Πάνω στο κέντρο του σταυρού μια ροζέτα και στις τέσσερις γωνίες του από μια μικρή και κοντή ακτίνα. Στο περίγραμμα του ψωμιού τοποθετούμε το πιο χοντρό κοτσιδάκι. Τα αλείφουμε όλα με το ασπράδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45'.












Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...