Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016

Ρολάκια γαλοπούλας γεμιστά με χριστουγεννιάτικη γέμιση

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στην οικογένειά μου τρώμε κυρίως τη γέμιση του κιμά και λιγότερο τη γαλοπούλα τις μέρες των Χριστουγέννων. Έτσι λοιπόν, φέτος που ήμασταν μόνο οι τέσσερίς μας αποφάσισα να φτιάξω φιλετάκια γαλοπούλας που κανονικά προορίζονται για σνίτσελ, γεμιστά με χριστουγεννιάτικο κιμά. Έτσι βγήκαν μικρότερες οι μερίδες, όπως τις θέλαμε και σίγουρα πιο εύκολο και πιο γρήγορο το μαγείρεμα.





Υλικά: 


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

500 γρ. κάστανα βρασμένα

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κρασί κόκκινο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. πάπρικα 

2 - 3 γαρύφαλλα 

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 

περίπου 1 φλ. δαμάσκηνα κομμένα στη μέση

περίπου 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στα τέσσερα

1 χούφτα σταφίδες (μπορείτε να βάλετε ξανθές και μαύρες ή μόνο το ένα είδος) 

7 - 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση  

1 1/2 - 2 κ.σ. ρύζι γλασέ

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά 


περίπου 1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού


Για το βρέξιμο 

το χυμό 1/2 πορτοκαλιού 

1 κ.γ. μέλι 


Εκτέλεση:  


 Φτιάχνουμε πρώτα τη χριστουγεννιάτικη γέμιση του κιμά


 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και στις δύο επιφάνειες.

 Βάζουμε περίπου 2 κ.σ. γέμιση του κιμά στην άκρη τους.

 Τα τυλίγουμε σε ρολό και την άκρη και τα πλαϊνά ανοίγματα τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή με σπάγκο.  

 Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες ή κυδωνάτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα.

 Βάζουμε κανονικό λάδι.

 Στύβουμε στις πατάτες το χυμό λεμονιού.

 Τις αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Στην αρχή σκεπάζουμε το ταψί για την πρώτη ώρα με λαδόκολλα.

Φτιάχνουμε μία σάλτσα από το χυμό του 1/2 πορτοκαλιού και το μέλι ανακατεύοντας καλά.

Όταν τα φιλετάκια αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα αλείφουμε με το πινέλο από τη σάλτσα πορτοκαλιού. Μετά από 10' - 15' τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και τα αλείφουμε κι εκεί.  

 Όταν πάρουν ένα αρκετά ρόδινο χρώμα κι από τις δύο πλευρές τότε είναι έτοιμα.

Μην ξεχάσετε πριν τα σερβίρετε να βγάλετε τις οδοντογλυφίδες. 












Μικρές λεπτομέρειες: 


Τα υλικά της γέμισης είναι κανονισμένα έτσι που να περισσέψει αρκετή γέμιση. Το περίσσεμα μπορείτε να το βάλετε σε ένα μικρό ταψάκι να το ψήσετε στο φούρνο και να το σερβίρετε σε μια ωραία πιατέλα σαν συνοδευτικό στο τραπέζι για όποιον θέλει να βάλει λίγη ακόμη στο πιάτο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...