Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Μελιτζάνες με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Είναι ένα φαγητό που θυμίζει λίγο το μουσακά. Είναι πολύ νόστιμο, αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες, και φυσικά πολύ οικονομικό γιατί στο ταψί που θα φτιάξετε για 3-4 άτομα θα χρειαστείτε περίπου 2-3 μελιτζάνες μόνο και λίγες πατάτες.



Υλικά: 


2-3 μελιτζάνες φλάσκες

περίπου 6-8 πατάτες μέτριες

σάλτσα πασάτα

1/2 κρεμμύδι σε φετούλες

1-2σκ. σκόρδο σε φετούλες

λάδι

αλάτι, πιπέρι

κανέλα

πάπρικα

λίγη ζάχαρη


Εκτέλεση:


Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μια λεκάνη με σκέτο νερό για να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε περίπου 30'.

 Για βυθιστούν σίγουρα μέσα στη λεκάνη βάζουμε πάνω τους ένα βαθύ πιάτο με νερό.

 Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τηγανίζουμε για λίγο τις πατάτες σε φέτες.

 Λαδώνουμε ένα ταψί.

 Στρώνουμε πρώτα τις πατάτες.

 Συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες που τις έχουμε στραγγίσει από το νερό χωρίς να τις τηγανίσουμε για να μη γίνει βαρύ το φαγητό.

 Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

 Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και την πάπρικα και περιχύνουμε το φαγητό. Ρίχνουμε και το λάδι από πάνω.

Νερό προσθέτουμε ελάχιστο ή και καθόλου. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15' και συνεχίζουμε στους 160 μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες.








Μικρές λεπτομέρειες:


Το νερό στο ταψί δεν είναι απαραίτητο γιατί το φαγητό με το ψήσιμο θα βγάλει νερό και θα ψηθεί με τους υδρατμούς κάτω από τη λαδόκολλα που έχει το ρόλο του καπακιού.


Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Το ρύζι του ψαρά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 Σ' αυτή τη συνταγή μπορείτε να βάλετε στο ρύζι πολλά διαφορετικά θαλασσινά μαζί ή αλλιώς αυτά που αρέσουν σ' εσάς με διαφορετική επιλογή. 

 

 

Υλικά:


1/2 σακουλάκι ανάμεικτα θαλασσινά

λίγο λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι κρασί

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη

λίγη πάπρικα

λίγη κανέλα


Εκτέλεση:

 

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε μαζί το κρεμμύδι και τα θαλασσινά. Μόλις τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε για 1' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα μαζί με νερό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σκεπάζοντας με το καπάκι την κατσαρόλα.

Περίπου 20' πριν γίνει το φαγητό ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να πιει το περισσότερο νερό και να μείνει μόνο με ελάχιστο όταν το σβήσουμε.



Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Μια σπανακοπιτούλα πάντα είναι ευπρόσδεκτη για κολατσιό ή για ορεκτικό. Σήμερα θα είναι νηστίσιμη. 

 




 Υλικά:


1κ. σπανάκι φρέσκο

4-5 φρέσκα κρεμμύδια

1/2 κρεμμύδι ξερό

2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες

1 μάτσο άνηθο

1 χούφτα σιμιγδάλι

λάδι

2κ.σ. αλάτι

πιπέρι

1 πακέτο φύλλο κρούστας

λάδι για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

 

Εκτέλεση:

 

 Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε λεκάνη. Το αλατίζουμε με 2κ.σ. αλάτι και το αφήνουμε περίπου 15' να βγάλει το νερό του. Μετά το στύβουμε με το χέρι καλά έτσι ώστε να βγάλει κι άλλο νερό.


Ρίχνουμε στη λεκάνη ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. Τα ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.





 

 

Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα πράσα με το ξερό κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστούν τα ενώνουμε με το σπανάκι και ρίχνουμε μόνο πιπέρι. Αλάτι καλύτερα μη βάλετε γιατί το σπανάκι θα έχει κρατήσει αυτό που βάλαμε για να βγει το νερό του. Αν όμως τη θέλετε λίγο πιο αρμυρή δοκιμάστε το σπανάκι και βάλτε όσο προτιμάτε.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί.






 

 

 

 

 

 

 Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Ακόμα κι αν ένα φύλλο το διπλώσουμε επειδή είναι μεγαλύτερο από το ταψί πρέπει στα σημεία που ακουμπάνε να βάλουμε λάδι.




 

 

 

Πάνω στα φύλλα στρώνουμε τη γέμιση.





 

 

 

 

 

  

Πάνω στη γέμιση ρίχνουμε τη χούφτα το σιμιγδάλι για να απορροφηθούν τα λάδια και τα ζουμιά.





 Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα της επιφάνειας κάνοντας την ίδια διαδικασία με το λάδωμα. Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνουμε αλλά το βρέχουμε με λίγο νερό.




 

 

 

 Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.



Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Λαζαράκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Το έθιμο θέλει το Σάββατο του Λαζάρου να φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια ή σπάργανα για την ψυχή του Λαζάρου. Η προφορική παράδοση λέει ότι ο Λάζαρος είχε πει: "Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει το φαρμάκι μου να πάρει". Για την ιστορία αναφέρω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι από τότε που αναστήθηκε δε γέλασε ξανά παρά μόνο μια φορά όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο κανάτι. Αυτό έγινε επειδή σκέφτηκε ότι το ένα "χώμα" κλέβει το άλλο. 

 

                            

 

Υλικά:

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

περίπου 1 - 1 1/2φλ. νερό

3 κ.γ. ξηρή μαγιά ή 1/2 κύβο νωπή

1/2 φλ. ζάχαρη

3 κ.σ. καλαμποκέλαιο

1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου 

1 χούφτα σταφίδες

1 χούφτα αμύγδαλα τριμμένα

μερικά γαρύφαλα για μάτια

 

Εκτέλεση: 

 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κρατάμε 1κ.σ. για να κόψουμε στο μπλέντερ τη μαστίχα, γιατί διαφορετικά δεν κόβεται εύκολα.





 

 

 

 Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με 1κ.σ. από τη ζάχαρη.


Τη ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη μαστίχα.  Ανακατεύουμε και ξεκινάμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

 

 


Προσθέτουμε στο μείγμα τις σταφίδες και τα τριμμένα αμύγδαλα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα να ανακατευτούν με τη ζύμη. Πλάθουμε σε σχήμα ανθρώπου, κάνουμε ένα κορδονάκι για χέρια ή πολλά για να μοιάζουμε με φασκιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα Λαζαράκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα.







Μόλις φουσκώσουν μπήγουμε τα γαρύφαλα για μάτια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (περίπου 40').






Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μπάμιες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Οι μπάμιες είναι από πολύ κόσμο παρεξηγημένο φαγητό, κυρίως επειδή βγάζουν ένα κολλώδες υγρό. Όμως η γεύση τους είναι πολύ ωραία. Πιστεύω ότι στο φούρνο είναι πιο νόστιμες απ' ότι στην κατσαρόλα.

 




Υλικά:


500 γρ.  μπάμιες

1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φετούλες

1 φλ. σάλτσα πασάτα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

λάδι

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη

κανέλα

πάπρικα

(προαιρετικά λίγο κρασί)


Εκτέλεση:


Βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες στο ταψί και σκορπίζουμε το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε τη σάλτσα με λίγη ζάχαρη και περιχύνουμε τις μπάμιες. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το προσθέτουμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας λάδι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα και όσοι θέλουν μπορούν να προσθέσουν ένα μικρό ποτηράκι κρασί.



Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα (ή ανάλογα με το φούρνο σας) μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες.




  

 

 

 Στο τέλος του ψησίματος οι μπάμιες θα μείνουν μαλακές και ζουμερές χωρίς νερό παρά μόνο με το λάδι και τη σάλτσα τους.




Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Νηστίσιμα μεζεδάκια

  Πολλές φορές περιοριζόμαστε να καλέσουμε φίλους για παρεούλα και τσιμπολόγημα σε περίοδο νηστείας, θεωρώντας ότι αν δεν υπάρχει κρέας στο τραπέζι θα μας παρεξηγήσουν. Παρόλ' αυτά υπάρχουν πολλά νηστίσιμα μεζεδάκια για να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι. 

 

Ενδεικτικά έχω ετοιμάσει μερικά από τα πολλά που μπορούμε να φτιάξουμε.


  Σουπιές ψητές στη γκριλιέρα. Το ίδιο μπορεί να γίνει με θράψαλα ή μεγάλα καλαμάρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως τις σουπιές να τις προτιμάτε τηγανητές. Ακόμα καλύτερα θα ήταν μια ποικιλία από τηγανητά θαλασσινά. 

 Παντζαροσαλάτα με σκόρδο και καρότο μέσα.

 

 

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδι.


                                                              

Χταποδάκι βρασμένο, μαριναρισμένο σε ξύδι με σκόρδο και σερβιρισμένο με λάδι και ρίγανη.

 

Γαρίδες λαδολέμονο ψητές στο φούρνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πατάτες ψητές με τη φλούδα τους στη λαδόκολλα και σερβιρισμένες με λαδολέμονο, ρίγανη και μαϊντανό.

 

   

 

 

 

 

 

Μανιτάρια πλευρώτους ψητά στο φούρνο, σκεπασμένα με λαδόκολλα (για να μη στεγνώσουν). Στο σερβίρισμα θα γίνουν πεντανόστιμα αν χτυπήσετε στο μπλέντερ λάδι, ξίδι μπαλσάμικο και 1σκ. σκόρδο και τα περιχύσετε.

 

 



Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Φασόλια πιάζ (σαλάτα)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια σαλάτα που από μόνη της είναι ένα χορταστικό πιάτο. 




Υλικά:

περίπου 250 γρ. άσπρα μέτρια φασόλια

αλάτι

λάδι

λεμόνι

λίγο μαϊντανό

μερικές ροδέλες κρεμμυδιού

λίγες ελιές

μερικές φετούλες ντομάτας


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στη σαλατιέρα. Από πάνω κόβουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού, τις φέτες ντομάτας και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε το λάδι με το λεμόνι και περιχύνουμε τα φασόλια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι δοκιμάζοντας. Τέλος, βάζουμε και τις ελιές. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και λίγη ρίγανη από πάνω στο πιάτο.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μεγάλη, διπλή γιορτή σήμερα.  Να ευχηθώ πρώτα απ' όλα χρόνια πολλά στις δικές μου Ευαγγελίες και στους Ευάγγελους όλου του κόσμου και δεύτερον να ευχηθώ χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας για τη σημαντική για το έθνος και γένος μας αυτή ημέρα σε ανάμνηση της κύρηξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έχω ετοιμάσει τον πατροπαράδοτο Μπακαλιάρο με σκορδαλιά, αλλά τον συνόδευσα με κόκκινη σάλτσα, τηγανητές πατάτες και χόρτα αντί για σαλάτα.


 







Υλικά: 

παστό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο σε νερό 

αλεύρι

λάδι για το τηγάνισμα

πατάτες τηγανητές

χόρτα του βουνού


Για τη σάλτσα:

ντομάτες ώριμες ή κονσέρβα με ντοματάκια κονκασέ

κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λάδι 

αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

κανέλλα, πάπρικα

προαιρετικά λίγη σάλτσα πασάτα


Για τη σκορδαλιά:

τα υλικά και τη διαδικασία θα τη βρείτε εδώ

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό να ξαρμυρίσει για 2 ημέρες. Αλλάζουμε το νερό περίπου κάθε 3 ώρες. Αν θέλουμε πριν τον τηγανίσουμε μπορούμε να βγάλουμε την πέτσα του.



Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 30'' και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κάπως χοντρά κομμάτια (περίπου όπως της σαλάτας) και τις βάζουμε να βράσουν μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αρχικά θα βγάλουν οι ντομάτες νερό, αν όμως χρειαστεί θα προσθέσουμε κι εμείς.




Μόλις περάσουν περίπου 45' - 50' ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και λίγη κανέλα. Αφήνουμε για 5' να συνεχίσει να βράζει. Προσθέτουμε το λάδι κι αφήνουμε 3'-5' ακόμη να βράσει. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη σάλτσα πασάτα για να κοκκινίσει ακόμα περισσότερο.


 


Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσει κι από τις δύο πλευρές. 

Αν θέλουμε μπορούμε αντί για αλεύρωμα να φτιάξουμε κουρκούτι.





Κοπιάστε να φάμε. 

Σέρβιρα μαζί με τον μπακαλιάρο, σάλτσα, πατάτες τηγανητές, σκορδαλιά και χόρτα.










Μικρές λεπτομέρειες:

Στη φωτογραφία έβαλα κονσέρβα κονκασέ γιατί δεν είχα ώριμες ντομάτες. Αξέχαστη θα γίνει αυτή η σάλτσα με ντομάτες αγνές από το χωριό που να μυρίζουν πραγματική ντομάτα.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμοι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όταν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ευκαιρία είναι να φτιάξετε και κολοκυθοκεφτέδες με την ψίχα που θα αδειάσετε. 

 

 


Υλικά: 


ψίχα από τα κολοκυθάκια

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

λίγο άνηθο

λίγο μαϊντανό

λίγο δυόσμο

λίγο λάδι

αλάτι, πιπέρι

λίγο αλεύρι για τη γέμιση 

αλεύρι για το εξωτερικό αλεύρωμα

λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση: 



Αδειάζουμε την ψίχα από τα κολοκύθια σε ένα βαθύ πιάτο και την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Την αλατίζουμε και την αφήνουμε λίγα λεπτά. Μετά την πατάμε λίγο περισσότερο με το πιρούνι να γίνει πιο ψιλοκομμένη.





 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό και το δυόσμο (μπορούμε να βάλουμε και ξερό), τα ρίχνουμε στην ψίχα, προσθέτουμε πιπέρι κι αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλάτι με προσοχή.





 

Βάζουμε και λίγο λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να σφίξει η μάζα και μόλις καταλάβουμε ότι πλάθεται το κάνουμε κεφτεδάκια.










Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε από τη μία πλευρά.







 

 

 

Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια κι από την άλλη να τηγανιστούν ομοιόμορφα κι αν θέλουμε τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι τους.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...