Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μεγάλη, διπλή γιορτή σήμερα. Να ευχηθώ πρώτα απ' όλα χρόνια πολλά στις δικές μου Ευαγγελίες και στους Ευάγγελους όλου του κόσμου και δεύτερον να ευχηθώ χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας για τη σημαντική για το έθνος και γένος μας αυτή ημέρα σε ανάμνηση της κύρηξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Έχω ετοιμάσει τον πατροπαράδοτο Μπακαλιάρο με σκορδαλιά, αλλά τον συνόδευσα με κόκκινη σάλτσα, τηγανητές πατάτες και χόρτα αντί για σαλάτα.
Υλικά:
παστό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο σε νερό
αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
πατάτες τηγανητές
χόρτα του βουνού
Για τη σάλτσα:
ντομάτες ώριμες ή κονσέρβα με ντοματάκια κονκασέ
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
κανέλλα, πάπρικα
προαιρετικά λίγη σάλτσα πασάτα
Για τη σκορδαλιά:
τα υλικά και τη διαδικασία θα τη βρείτε εδώ
Εκτέλεση:
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό να ξαρμυρίσει για 2 ημέρες. Αλλάζουμε το νερό περίπου κάθε 3 ώρες. Αν θέλουμε πριν τον τηγανίσουμε μπορούμε να βγάλουμε την πέτσα του.
Βάζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 30'' και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κάπως χοντρά κομμάτια (περίπου όπως της σαλάτας) και τις βάζουμε να βράσουν μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αρχικά θα βγάλουν οι ντομάτες νερό, αν όμως χρειαστεί θα προσθέσουμε κι εμείς.
Μόλις περάσουν περίπου 45' - 50' ρίχνουμε
λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και λίγη κανέλα. Αφήνουμε για 5' να συνεχίσει να βράζει. Προσθέτουμε το
λάδι κι αφήνουμε 3'-5' ακόμη να βράσει. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη σάλτσα πασάτα για να κοκκινίσει ακόμα περισσότερο.
Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσει κι από τις δύο πλευρές.
Αν θέλουμε μπορούμε αντί για αλεύρωμα να φτιάξουμε κουρκούτι.
Κοπιάστε να φάμε.
Σέρβιρα μαζί με τον μπακαλιάρο, σάλτσα, πατάτες τηγανητές, σκορδαλιά και χόρτα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Στη φωτογραφία έβαλα κονσέρβα κονκασέ γιατί δεν
είχα ώριμες ντομάτες. Αξέχαστη θα γίνει αυτή η σάλτσα με ντομάτες
αγνές από το χωριό που να μυρίζουν πραγματική ντομάτα.
αχ αχ αχ σκορδαλιά υπέροχη! Πόσο την αγαπάω και είμαι σίγουρος ότι από τα χέρια σου θα είναι θεϊκή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω φυλάξει αρκετή στο ψυγείο να στείλω ένα ταπεράκι;
Διαγραφή