Σάββατο 19 Απριλίου 2014
Παρασκευή 18 Απριλίου 2014
Κουλούρια Πασχαλινά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα πιο αφράτα γίνονται αν χρησιμοποιήσει κανείς τη μηχανή για κουλούρια με το χωνί σε σχήμα αστεριού. Η δική μου δυστυχώς χάλασε χωρίς να το γνωρίζω και δεν είχα την ευκαιρία να τα φτιάξω με αυτή αλλά με το χέρι.
Υλικά:
650γρ. φυτίνη
750γρ. ζάχαρη
3 βανίλιες
9 αυγά
1 φλ. γάλα χλιαρό
1 φακ. αμμωνία
περίπου 2 κ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το μαγειρικό λίπος να χτυπηθούν
μέχρι να γίνει άσπρο το μείγμα.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη γιατί όταν θα ρίξουμε το αλεύρι μέσα δε θα το χωράει το μίξερ.
Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε την αμμωνία μέσα. Προσοχή, καθώς την ανακατεύουμε αυτή θα φουσκώσει και το γάλα θα χυθεί.
Γι' αυτό πρέπει να την ανακατέψουμε πάνω από τη λεκάνη με το μείγμα ώστε να μην έχουμε ατυχήματα.
Προσθέτουμε τις βανίλιες κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε πρώτα να τα χτυπήσουμε ελαφρά.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Σ' αυτή τη φάση επειδή αρχίζει η ζύμη να σχηματίζεται βάζουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ώστε να γίνει μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Αφού δοκιμάσουμε με τα χέρια ένα κομμάτι ζύμης να δούμε αν πλάθεται τότε σταματάμε να ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε λαδόκολλα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν. Εδώ στη φωτογραφία έχω βάλει όσα μπόρεσα να θυμηθώ.
Ανακατεύουμε το αυγό με λίγη ζάχαρη και με ένα πινέλο βάζουμε σε κάθε κουλουράκι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους περίπου 20'. Αρχικά όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά, όσο θα περνάει η ώρα θα γίνουν ελαφρά τραγανά.
Πέμπτη 17 Απριλίου 2014
Σαλάτα λάχανο-καρότο πιπεριές
Υλικά:
λάχανο
τριμμένο καρότο
λωρίδες κόκκινης πιπεριάς
1κ.σ. μαγιονέζα και 1 κέτσαπ
λάδι, λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα σαλατικά στη σαλατιέρα.
Ρίχνουμε λίγο λάδι, λεμόνι και αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την κέτσαπ. Περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
Μανιτάρια στο τηγάνι με μαϊντανό και σκόρδο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ωραιότατο ορεκτικό που μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα πιάτα του τραπεζιού σας είτε με φίλους είτε με την οικογένειά σας.
Υλικά:
1 πακέτο μανιτάρια στρογγυλά
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού
1 μικρό ματσάκι μαϊντανού
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε από τις δύο πλευρές. Μόλις τα γυρίσουμε ρίχνουμε και το λεμόνι.
Μετά προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μόνο λίγο νερό, γιατί δε χρειάζεται να έχει ζουμιά το τηγάνι.
Καλή σας όρεξη.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το λεμόνι μπορεί να αντικατασταθεί με άσπρο κρασί σε ποσότητα περίπου 1/2 - 1 μικρού ποτηριού.
Αν είναι μετρίου ή μικρού μεγέθους τα μανιτάρια βάλτε τα ολόκληρα για να μη δείχνουν πολύ μικρά μετά το τηγάνισμα. Ενώ αυτά που είναι αρκετά μεγάλα μπορείτε να τα κόψετε στη μέση ή σε τέταρτα.
Αν έχετε καλεσμένους να υπολογίσετε ότι τα μανιτάρια με το μαγείρεμα ή το ψήσιμο χάνουν πολύ υγρασία, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λίγα στην πιατέλα. Άρα δε θα σας φτάσει μόνο ένα πακέτο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)