Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Κουλούρια Πασχαλινά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα πιο αφράτα γίνονται αν χρησιμοποιήσει κανείς τη μηχανή για κουλούρια με το χωνί σε σχήμα αστεριού. Η δική μου δυστυχώς χάλασε χωρίς να το γνωρίζω και δεν είχα την ευκαιρία να τα φτιάξω με αυτή αλλά με το χέρι.




 

 

Υλικά:


650γρ. φυτίνη

750γρ. ζάχαρη

3 βανίλιες

9 αυγά

1 φλ. γάλα χλιαρό

1 φακ. αμμωνία

περίπου 2 κ. αλεύρι μαλακό

 

Εκτέλεση:


Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το μαγειρικό λίπος να χτυπηθούν 













μέχρι να γίνει άσπρο το μείγμα. 

















Το βάζουμε σε μια λεκάνη γιατί όταν θα ρίξουμε το αλεύρι μέσα δε θα το χωράει το μίξερ. 













Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε την αμμωνία μέσα. Προσοχή, καθώς την ανακατεύουμε αυτή θα φουσκώσει και το γάλα θα χυθεί.  













 

Γι' αυτό πρέπει να την ανακατέψουμε πάνω από τη λεκάνη με το μείγμα ώστε να μην έχουμε ατυχήματα.













Προσθέτουμε τις βανίλιες κι ανακατεύουμε.















Ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε πρώτα να τα χτυπήσουμε ελαφρά. 











 

 Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.













 

 Σ' αυτή τη φάση επειδή αρχίζει η ζύμη να σχηματίζεται βάζουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ώστε να γίνει μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.













Αφού δοκιμάσουμε με τα χέρια ένα κομμάτι ζύμης να δούμε αν πλάθεται τότε σταματάμε να ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.











 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε λαδόκολλα.













    

  

  Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν. Εδώ στη φωτογραφία έχω βάλει όσα μπόρεσα να θυμηθώ. 













 

Ανακατεύουμε το αυγό με λίγη ζάχαρη και με ένα πινέλο βάζουμε σε κάθε κουλουράκι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους περίπου 20'. Αρχικά όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά, όσο θα περνάει η ώρα θα γίνουν ελαφρά τραγανά. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...