Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τσουρέκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τσουρεκάκια νόστιμα και μυρωδάτα. Δεν είναι δύσκολα, απλά απαιτούν χρόνο. 


 

 

Υλικά:


1.250 γρ. αλεύρι για τσουρέκια σκληρό

60 γρ. μαγιά νωπή

1 1/2 φλ. ζάχαρη

7 αυγά

1 1/2 φλ. βούτυρο αγελαδινό

ξύσμα 1 λεμονιού

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κ.γ. μαχλέπι

2 βανίλιες

1 φλ. γάλα χλιαρό

1 κ.γ. αλάτι


1 χούφτα αμύγδαλα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα


Εκτέλεση:


 Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με μερικές κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

 Στο μπλέντερ χτυπάμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη ή αλεύρι μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν θέλετε προσθέτετε και το γλυκάνισο.

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι.






 Ρίχνουμε στο αλεύρι μόνο τους κρόκους των αυγών, ενώ τα ασπράδια τα κάνουμε μαρέγκα.

 Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαχλέπι, το γλυκάνισο, τη μαστίχα

 το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα κι ανακατεύουμε καλά.





 Χρησιμοποιούμε το μίξερ με το σύρμα για ζύμες.

 Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τη μαρέγκα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τις βανίλιες.





 Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Καθώς ζυμώνουμε παίρνουμε στα χέρια μας λίγο-λίγο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στη ζύμη.








 


 Συνεχίζουμε το ζύμωμα αρκετή ώρα, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη φουσκωτή.




Την αφήνουμε στη λεκάνη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.










 


 Στο μεταξύ κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε στο τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο.






 Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη ζυμώνουμε ξανά για λίγη ώρα και την ξαναβάζουμε να φουσκώσει δεύτερη φορά για 1 ώρα.

 Για να φτιάξουμε μια πλεξίδα με πέντε ουρές κόβουμε πέντε ισόποσα κομμάτια ζύμης. 

 Τα κάνουμε ουρές στον πάγκο εργασίας. Τις ενώνουμε στην κορυφή και τις χωρίζουμε σε δύο αριστερά και τρεις δεξιά. 

Ξεκινάμε βάζοντας την τελευταία από δεξιά ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη. Έτσι τώρα η πέμπτη βρίσκεται στην τρίτη θέση.







Παίρνουμε την πρώτη από αριστερά και τη βάζουμε στην τρίτη θέση. 

Ξανά τώρα η πρώτη από δεξιά παίρνει την τρίτη θέση. 

 Ξανά η πρώτη από αριστερά παίρνει την τρίτη θέση και η πρώτη από δεξιά επίσης την τρίτη θέση μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.


Μόλις τελειώσει η πλεξίδα κρύβουμε τις ακρούλες από κάτω.








Πλεξίδα με 4 ουρές. Τις ενώνουμε πάντα στην κορυφή. 

 Παίρνουμε την πρώτη από δεξιά και τη βάζουμε δεύτερη από αριστερά.

Παίρνουμε την πρώτη από αριστερά και τη βάζουμε τρίτη από δεξιά (προτελευταία). 

Στρίβουμε τις δύο μεσαίες παίρνοντας τη δεύτερη πάνω από την τρίτη.








 Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η πλεξίδα και κρύβουμε τις άκρες αν χρειαστεί.

Πλεξίδα με τρεις ουρές. Ενώνουμε τις άκρες στην κορυφή και συνεχίζουμε να πλέκουμε όπως στα μαλλιά μας.

Μόλις τελειώσει η πλεξίδα κρύβουμε τις άκρες.









 Με μία απλή πλεξίδα με τρεις ουρές μπορούμε να φτιάξουμε ένα στεφάνι. Όταν φτιάξουμε τα όλα τα τσουρέκια τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν για μία ώρα.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάμε ένα ασπράδι αυγού, αλείφουμε την επιφάνειά τους και τα πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το πατάμε ελαφρά για να κολλήσει.

Τα ψήνουμε για περίπου 20' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...