Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Μακαρόνια με κιμά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αγαπημένο φαγητό όλων των μελών της οικογένειας. Τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου, είναι οικονομικό και νόστιμο.

 




Υλικά:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λάδι

σάλτσα

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
2 γαρύφαλα
λίγη πάπρικα

λίγη τριμμένη φρυγανιά


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι τον κιμά.

Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συχνά για να τσιγαριστεί καλά ο κιμάς.

Αφού τσιγαριστούν και τα δύο, σβήνουμε με το κρασί. 

Αφήνουμε 1' - 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη σάλτσα μαζί με λίγο νερό, τόσο που να είναι μόνο λίγες κορυφές του κιμά έξω. Αφήνουμε περίπου 1 ώρα να βράσει.

Περίπου 20' πριν το σβήσουμε ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. 


Αν θέλουμε να χυλώσει λίγο η σάλτσα τα τελευταία λεπτά βάζουμε 1-2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά, την αφήνουμε στο βράσιμο για 2' και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.



 



 


 Μόλις βράσουμε τα μακαρόνια τα καίμε με λίγο λάδι σερβίρουμε με μυζήθρα ή κεφαλοτύρι κι από πάνω τον κιμά.











Μικρές λεπτομέρειες:

Αντί για κόκκινο κρασί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροζέ ή άσπρο. Αν θέλετε να νοστιμίσει κι άλλο ο κιμάς μπορείτε να βάλετε ένα κύβο κότας διαλυμένο στην κατσαρόλα και ένα κουταλάκι βούτυρο.

Τα μακαρόνια να τα βράσετε περίπου 10'. Όσο περισσότερο βράζουν τόσο περισσότερο λασπώνουν.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σαλάτα ντομάτα - λάχανο

Χειμώνας και καλοκαίρι σε ένα πιάτο σαλάτας.




Υλικά:

 

1 ντομάτα σε μικρά κομμάτια

1 μικρή πράσινη πιπεριά σε λωρίδες

1 μικρό κομμάτι λάχανο

1 μικρό καρότο τριμμένο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη

μερικά κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένο

μερικά κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο

1/3 ξερού κρεμμυδιού σε φέτες

1 χούφτα ψίχα καρυδιών

λάδι, λεμόνι, αλάτι


  

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μπριζόλες στην κατσαρόλα

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Γεια σας, έχετε φτιάξει ποτέ μπριζόλες στην κατσαρόλα; Αν όχι, ευκαιρία να δοκιμάσετε. Γίνονται μαλακές και πολύ νόστιμες. 

                                                           


 

 Υλικά:


χοιρινές μπριζόλες (μπορείτε να βάλετε και μοσχαρίσιες)

λάδι,

1/2 κρεμμύδι ξερό σε κομματάκια ή τριμμένο

1 μικρό ποτηράκι κρασί ή χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη


Εκτέλεση:




Βάζουμε στο λάδι τις μπριζόλες να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά και μόλις τις γυρίσουμε από την άλλη, ρίχνουμε το κρεμμύδι.

Δεν τις αφήνουμε να πάρουν πολύ χρώμα.

 

  

 Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο. 

 

                         

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τις μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά και ταυτόχρονα να εξατμιστεί το νερό τους.


                                                

Όταν εξατμιστεί, θ' αρχίσει να παίρνει το κρέας περισσότερο χρώμα στο λάδι. Ρίχνουμε ρίγανη, το γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να πάρει το ίδιο χρώμα και το βγάζουμε. 

 

 

 

 


Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μελιτζάνες τυλιχτές με τυριά και αλλαντικά

Ένα απλό και συνηθισμένο λαχανικό μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο μεζεδάκι για μπύρα ή κρασί με πολλές παραλλαγές. Εύκολο και γρήγορο.




Υλικά:


2 μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες

κομμάτια τυριών της αρεσκείας σας

παριζάκι σε μπαστουνάκια ή άλλο 

αλλαντικό της αρεσκείας σας 

(στις φωτογραφίες έχω βάλει στη

 βάση παριζάκι, στη μέση κασέρι 

και στην κορυφή ανθότυρο)



Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες και χωρίς να τις αλατίσουμε ή να τις ξεπικρίσουμε τις τηγανίζουμε.

Τις αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσουν σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα πολλά λάδια τους. 

Κόβουμε τα τυριά και τα αλλαντικά που μας αρέσουν σε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα βάζουμε στη στρογγυλή άκρη της μελιτζάνας. Τυλίγουμε μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη. Τις αφήνουμε με την άκρη προς τα κάτω για να μην ανοίγουν. Αν όμως δε στέκονται τότε βάζουμε οδοντογλυφίδα.




Μικρές λεπτομέρειες:


Αυτός είναι ο απλός τρόπος για να σερβίρουμε τις μελιτζάνες. Υπάρχει και ο άλλος τρόπος να τις βάλουμε στο ταψί με σάλτσα. Κάποια άλλη φορά θα βάλω τη δεύτερη συνταγή. 


Τα τυριά που είναι κατάλληλα να τις γεμίσουμε είναι η φέτα, το ανθότυρο, η φρέσκια μοτσαρέλα με τη διαφορά ότι στα δύο τελευταία τυριά επειδή είναι ανάλατα θα χρειαστεί να αλατίσουμε τις μελιτζάνες, το κασέρι, η γραβιέρα, το γκούντα, το έμενταλ, τα καπνιστά, ακόμα και η τυροκαυτερή ή η κοπανιστή.


Τα αλλαντικά που συνήθως βάζουμε είναι παριζάκι, ζαμπόν σε κομμάτι, σαλαμάκι, λουκάνικο κοκτέιλ καθώς και αλλαντικά σε φέτες της αρεσκείας μας με διάφορες γεύσεις.


Εκτός από τυριά και αλλαντικά οι μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο μπορούν να τυλιχτούν με κεφτεδάκια ή με κομμάτια κοκκινιστού μοσχαρίσιου κρέατος.


Είναι ένα καλό μεζεδάκι για τα τραπέζια με καλεσμένους ή για μπυρίτσα στη βεράντα.  



Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ομελέτα φούρνου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μια ομελέτα με πλούσια γεύση και πολλά απλά υλικά. Δεν έχει καμία δυσκολία, απλά παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω.




Υλικά:


2 - 3 μεγάλα αυγά 

περίπου 1/2 φλ. γάλα 

2 κ.σ αλεύρι 

2 -3 φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά 

1 ντομάτα 

μερικά κλωναράκια μαϊντανό

1/4 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

ένα κομμάτι τυρί φέτα 

ένα κομμάτι τυρί γκούντα τριμμένο 

4 -5 πολύ λεπτές φέτες σαλαμάκι 

2 - 3 φέτες γαλοπούλα καπνιστή 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο κάρυ 

λίγο λάδι 


Εκτέλεση:


Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα των αυγών μέχρι να διαλυθούν οι σβώλοι. 

Ρίχνουμε στο μείγμα αλάτι, πιπέρι, κάρυ  

το κρεμμύδι σε φέτες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο 

τη ντομάτα επίσης σε φέτες 

τα αλλαντικά κομμένα στη μέση όσα είναι μεγάλα σε μέγεθος 

 το γκούντα τριμμένο, λίγο λάδι κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

 Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά.

 Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ομελέτας. Κόβουμε σε κομμάτια τη φέτα και τη σκορπίζουμε σε διάφορα σημεία.

Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα απλώνουμε στα κενά. 

Ψήνουμε την ομελέτα στους 170 βαθμούς για περίπου 25' - 40'. Όταν τη βγάλουμε ελέγχουμε το κάτω μέρος της αν είναι ψημένο καθώς και το εσωτερικό της να μην έχει υγρά σημεία.









Μικρές λεπτομέρειες:


Αντί για ξερό κρεμμύδι μπορείτε να βάλετε φρέσκο. Στα λαχανικά μπορείτε είτε να παραλείψετε κάποιο, είτε να προσθέσετε π.χ. πιπεριά ή να το αντικαταστήσετε με όποιο σας αρέσει. Στα τυριά επίσης μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που προτιμάτε καθώς επίσης, και στα αλλαντικά.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας

Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες.

Σήμερα όλοι οι μπλόγκερς διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου. Η διαμαρτυρία αυτή μας αφορά όλους και κυρίως τα παιδιά μας. 


Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός  τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».
Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.
Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.
Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.
 «Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».
Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.  Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.
Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.
Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».
Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».

Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου – Μελβούρνη

                                             

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ψάρι πανγκάσιους λεμονάτο στο φούρνο με πατάτες

Την προηγούμενη φορά φτιάξαμε το πανγκάσιους κοκκινιστό στο φούρνο, τώρα ήρθε η σειρά του λεμονάτου με πατάτες.




Υλικά:

3 - 4 φιλέτα πανγκάσιους

περίπου 1 κιλό πατάτες

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

το χυμό 1 λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη

λάδι


Εκτέλεση:


Βάζουμε στο ταψί το ψάρι, τις κομμένες πατάτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 

Από πάνω ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό τόσο που να μην καλύπτει το ψάρι. Ψήνουμε στους 160 -  170 βαθμούς για 1 1/2 - 2 ώρες περίπου σκεπάζοντας με μία λαδόκολλα το ταψί για να μην καεί το ψάρι.


Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Κολοκυθάκια με ρύζι αυγολέμονο ή αλευρολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πολύ νόστιμα τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο. Είναι μια γρήγορη, εύκολη και ευέλικτη συνταγή που γίνεται και νηστίσιμη με αλευρολέμονο που αντικαθιστά το αυγολέμονο.




Υλικά:

4-5 χοντρά κολοκυθάκια (ανάλογα με την ποσότητα που τρώνε τα άτομα στην οικογένεια)

ρύζι γλασέ 2κ.σ. για κάθε κολοκύθι

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο

λίγο δυόσμο

λάδι

αλάτι, πιπέρι

λεμόνι

αυγό ή αλεύρι

 

Εκτέλεση: 


Εγώ ξεκινάω από το ρύζι, το βάζω με λίγο νερό σε ένα μπολ να φουσκώσει ελαφρά.






Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια προσεκτικά και τη ψίχα τους δεν τη πετάμε. 

Αν κάποια απ' αυτά είναι πολύ μεγάλα και δε χωράνε στην κατσαρόλα τα κόβουμε στη μέση και ξεκινάμε να τα αδειάζουμε 1εκ. πιο μέσα από το κόψιμο.



Βάζουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο, το δυόσμο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού στη γέμιση κι ανακατεύουμε.





 Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, χωρίς να ξεχειλίζει το ρύζι, τα κλείνουμε με το καπάκι τους, ρίχνουμε λάδι και νερό και τα βράζουμε περίπου 30' 45' μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμα από πάνω. Το νερό πρέπει να τους φτάνει μέχρι τη μέση για να μην παρασύρει το ρύζι από μέσα.



Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα, σβήνουμε το μάτι, χτυπάμε το αυγολέμονο με το μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε το φαγητό. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να ενσωματωθεί το αυγό με τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα για να μην είναι ωμό. Αν χρειαστεί ανάβουμε το μάτι ξανά για 1'-2' λεπτά.



Στις φωτογραφίες αυτές έχω βάλει αλευρολέμονο. Αν πρόκειται να το φτιάξετε έτσι, θα βάλετε 1-1,5κ.σ. αλεύρι σε ένα φλιτζάνι θα το ανακατέψετε με λίγο από το ζουμί του φαγητού ή με κρύο νερό με το μιξεράκι του φραπέ και θα περιχύσετε το φαγητό. Αφήστε το 1'-2' στο μάτι να μαγειρευτεί και το αλεύρι, αλλιώς θα έχει τη γεύση του ωμού.

 





Μικρές λεπτομέρειες: 

 Με την ψίχα των κολοκυθιών μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες γι' αυτό δεν την πετάμε. Έτσι την ίδια μέρα θα έχουμε φαγητό και ορεκτικό με ένα είδος.


Άλλες μαγειρικές προτάσεις:

Κολοκυθάκια μπριάμ

Κολοκυθάκια μουσακά

Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο

Κοτόπουλο με αρακά

Μακαρόνια με κιμά

Μοσχαράκι γκούλας

Γαύρος στο φούρνο με σκόρδο και μαϊντανό

Φακές


Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σου γεμιστά με κρέμα και σως σοκολάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια εύκολη συνταγή για κρέμα και σως σοκολάτας που θα γεμίσουμε και θα περιχύσουμε τα σουδάκια για να τα κάνουμε ένα νόστιμο γλυκό.




Υλικά:

για την κρέμα:

2 φλ. πλήρες γάλα φρέσκο

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. κορνφλάουρ

4 αυγά

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1/2 φλ. ζάχαρη

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

λίγο αλάτι

1 βανίλια


Για τη σως:

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

1/2 φλ. γάλα


Για τα σουδάκια τα υλικά 

και τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ


Εκτέλεση:


Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε λίγο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το πρώτο αυγό ολόκληρο και από τα υπόλοιπα 3 κρατάμε κι ανακατεύουμε μόνο τους κρόκους. 

Ανακατεύουμε το μείγμα αρκετά καλά ώστε να δημιουργηθεί μία ρευστή κρέμα, χωρίς σβώλους. 

Πριν προλάβει να βράσει το γάλα της κατσαρόλας βγάζουμε μια ποσότητα και τη ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας, όπως κάνουμε και στο αυγολέμονο. 

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα με το αυγό και το γάλα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 

Αυτό το κάνουμε για να μην ψηθούν τα αυγά στο καυτό γάλα. Δεν αφήνουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει αρκετά η κρέμα. 

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 

Προσπαθούμε να πετύχουμε μια υφή που να μην είναι ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ πυκνή. 

Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση, αλλά αφήνουμε στην πίσω πλευρά το πάνω μέρος ενωμένο με το κάτω. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα τα γεμίζουμε.  

Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Μόλις κρυώσει αρκετά η σως τα περιχύνουμε από πάνω. 


Εγώ βιάστηκα και το αποτέλεσμα στη φωτογραφία ήταν να αρχίσει να γλιστράει γρήγορα η σοκολάτα από τα σουδάκια επειδή ακόμα ήταν αρκετά ζεστή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...