Πέμπτη 29 Μαΐου 2014
Τετάρτη 28 Μαΐου 2014
Σαλάτα ταμπούλε
Θα ήθελα πάρα πολύ αυτή η σαλάτα να είναι ελληνική κι όχι αραβική. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σε αντιοξειδωτικά και ένα σωρό άλλα στοιχεία για να μην επεκταθώ πολύ.
Υλικά:
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1-2 ντομάτες
2 κ.σ. πλιγούρι (ψιλοκομμένο σιτάρι)
λάδι
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό για 15' - 20' μέχρι να κόψουμε τη σαλάτα. Μόλις φουσκώσει όπως αυτό της φωτογραφίας το στραγγίζουμε καλά.
Στη φωτογραφία σας δείχνω το ματσάκι του μαϊντανού σε σχέση με το μέγεθος μιας κανονικής ντομάτας πόσο πρέπει να είναι. Αφαιρούμε αρκετά χαμηλά τα κοτσάνια και το ψιλοκόβουμε αρκετά.
Το ματσάκι του δυόσμου πρέπει να είναι σχεδόν ισάξιο με αυτό του μαϊντανού. Μη σας φανεί πολύ, γιατί αυτό είναι που δίνει τη γεύση στη σαλάτα. Αφαιρούμε εντελώς τα κοτσάνια μέχρι κάτω και ψιλοκόβουμε μόνο τα φύλλα.
Τα βάζουμε στη σαλατιέρα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε.
Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση και κάθε μισό το κόβουμε αρχικά οριζόντια.
Μετά το γυρίζουμε για να το κόψουμε και κάθετα σαν τρίλιζα ή σκάκι.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το πλιγούρι που το έχουμε στραγγίσει καλά στη σαλάτα.
Προσθέτουμε αλάτι, αρκετό πιπέρι, λίγο λάδι και αρκετό λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το λάδι. Οι αραβική συνταγή δεν έχει καθόλου, εγώ βάζω λίγο για να μοιάζει πιο πολύ με τις ελληνικές σαλάτες.
Καλύτερα να βρείτε μαϊντανό με μικρό και μαλακό φυλλαράκι που να είναι ανοιχτόχρωμο το πράσινο. Ο σκούρος μαϊντανός έχει πιο χοντρά και σκληρά φύλλα τα οποία δεν έχουν καλό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη σαλάτα.
Αν το πλιγούρι είναι σκληρό ή χοντροκομμένο θα πρέπει να το βράσετε όσο χρειάζεται για να μαλακώσει. Το ψιλοτριμμένο πλιγούρι στα σακουλάκια είναι το πιο ενδεδειγμένο.
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει τέλεια με ψητά κρέατα της σχάρας.
Τρίτη 27 Μαΐου 2014
Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχετε δοκιμάσει όσπρια με χόρτα; Αν όχι, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή. Τα μαυρομάτικα ταιριάζουν πάρα πολύ ωραία με τα χόρτα και θα σας δώσουν ποικιλία στο φαγητό σας για να μην υπάρχει μονοτονία στον ίδιο τρόπο μαγειρέματος.
Υλικά:
1/3 από το σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια
500 γρ. χόρτα
σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
(προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν με ανοιχτή κατσαρόλα. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε χωριστά.
Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν στο νερό.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη σάλτσα.
Ρίχνουμε και το μαϊντανό κι αφήνουμε τα όσπρια να βράσουν για περίπου 45' - 60' με σκεπασμένη κατσαρόλα. Ελέγχουμε κάπου-κάπου αν τους φτάνει το νερό.
Περίπου 20' πριν γίνουν βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και αν σας αρέσει και λίγη πάπρικα.
Τα τελευταία 10' προσθέτουμε το λάδι.
Περίπου 5' πριν γίνουν τα φασόλια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά και να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα (αν χρειάζεται), αφήνουμε το φαγητό περίπου 3' ακόμα να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Αν θέλετε το φαγητό να γίνει λίγο πιο χυλωμένο 2'-3' πριν το σβήσετε ρίξτε 1-2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά. Αφήστε τη να πάρει κι αυτή μια βράση και είναι έτοιμο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το ίδιο φαγητό γίνεται υπέροχο και με σπανάκι αντί για χόρτα.
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014
Τυλιχτή φέτα (τυρί) σε φύλλο κρούστας με μέλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι θα λέγατε για ένα ορεκτικό που γίνεται γρήγορα, εύκολα και είναι πετυχημένο; Μπορεί να συνοδεύσει ως ορεκτικό τα τραπέζια που κάνετε σε καλεσμένους ή μπορεί να γίνει το απογευματινό κολατσιό που θα ισορροπήσει τη γεύση του αρμυρού και του γλυκού ταυτόχρονα.
Υλικά:
τυρί φέτα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια
φύλλα κρούστας (ένα για κάθε κομμάτι τυριού)
λάδι για τηγάνισμα
λίγο μέλι
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη φέτα σε λεπτά παραλληλόγραμμα κομμάτια. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στο τραπέζι. Βάζουμε στη μία άκρη το τυρί αφήνοντας αριστερά και δεξιά του το ίδιο περιθώριο στο φύλλο.
Τυλίγουμε την άκρη πάνω από τη φέτα.
Διπλώνουμε τη μία πλευρά που είναι κατά μήκος.
Διπλώνουμε και την άλλη πλευρά που είναι κατά μήκος.
Συνεχίζουμε το τύλιγμα της φέτας μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη του φύλλου.
Τώρα έχουμε σχηματίσει ένα μακρόστενο φάκελο. Φροντίζουμε η άκρη του φύλλου να είναι από την κάτω πλευρά και ν' ακουμπάει στο τραπέζι για να μην ανοίξει και να μην αρχίσουν να στρίβουν τα φύλλα προς τα έξω.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Τηγανίζουμε την τυλιγμένη φέτα σε μέτρια θερμοκρασία (στο 2) μέχρι να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα κι απ' τις δύο πλευρές.
Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι την ποσότητα του μελιού που θα βάλουμε, ίσα να γίνει ρευστό και περιχύνουμε το φύλλο.
Από πάνω πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πιο οικονομικό τυρί μπορείτε να ζητήσετε φέτα τρίμμα από το σούπερ μάρκετ και να βάλετε σε κάθε φύλλο τις διαστάσεις ενός κομματιού παραλληλόγραμμου με πάχος περίπου μισού εκατοστού.
Μαζί με το τυρί μπορείτε να βάλετε μία ή δύο λεπτές ροδέλες πιπεριάς (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη) σε όποιο συνδυασμό χρωμάτων σας αρέσει. Θα είναι μια ξεχωριστή ποικιλία στην πιατέλα σας να έχετε και την ουδέτερη γεύση με σκέτη φέτα και αυτή με τις πιπεριές.
Το μέλι και το σουσάμι θα το βάλετε εξίσου και στα φακελάκια με τις πιπεριές.
Κυριακή 25 Μαΐου 2014
Μοσχαράκι στιφάδο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το στιφάδο είναι είναι ένας τρόπος μαγειρέματος για πολλά φαγητά όπως είναι το κουνέλι, το μοσχάρι, τα σαλιγκάρια, τα μανιτάρια κλπ. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα περιποιημένο μοσχαράκι στιφάδο.
Υλικά:
1 - 1.300 κ. μοσχαράκι
1 κ. κρεμμύδια μικρά
2 κρεμμύδια ξεχωριστά ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδα ψιλοκομμένα
λάδι
500 γρ. σάλτσα
1 κ.γ. πελτέ
1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο
το χυμό 1 πορτοκαλιού
1 ροδέλα φλούδας πορτοκαλιού
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
λίγη κανέλα σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο
3 γαρύφαλλα
5 - 6 κόκκους πιπεριού
λίγη καστανή ζάχαρη
(πολλά υλικά εεεε; Είπαμε όμως ότι θα είναι περιποιημένο)
Εκτέλεση:
Νεροβράζουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαφρίζουμε. Εγώ το νεροβράζω για 5' - 10' και μετά πετάω το νερό, στραγγίζω το κρέας και καθαρίζω την κατσαρόλα.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρέας να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Μετά το βγάζουμε και το κρατάμε για λίγο σε πιατέλα.
Έχουμε ψιλοκόψει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα οποία τσιγαρίζουμε στο ίδιο λάδι για λίγο ίσα να γυαλίσουν.
Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα το γυρίζουμε λίγο να ενωθούν οι γεύσεις και μετά ρίχνουμε το κόκκινο κρασί.
Ρίχνουμε το ξίδι μπαλσάμικο.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, τα γαρύφαλλα,
τη δάφνη, το ξύλο κανέλας, τους κόκκους πιπεριού,
και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Σε ένα τηγάνι φαρδύ τηγανίζουμε στο λάδι τα καθαρισμένα κρεμμύδια.

Μόλις πάρουν ένα καστανό χρώμα τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα, τον πελτέ και το ανάλογο νερό να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη να μαγειρευτεί το κρέας για 2 - 3 ώρες σε σιγανή φωτιά.
Περίπου 1 ώρα πριν γίνει το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα δύο.
Το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη τα ρίχνουμε 30'-45' πριν γίνει το φαγητό.
Στο πιάτο βγάζουμε προσεκτικά τα κρεμμύδια γιατί λιώνουν εύκολα.
Σάββατο 24 Μαΐου 2014
Ντοματοσαλάτα με αβοκάντο
Πού και πού χρειάζεται να έχουμε ποικιλία στα καθημερινά μας φαγητά και σαλάτες. Μία και μόνο απλή πρόσθεση υλικού κάνει διαφορετική τη ντοματοσαλάτα μας.
Υλικά:
1 μεγάλη ντομάτα
1/2 αγγούρι
1 πιπεριά
1 αβοκάντο
1/3 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
λάδι
αλάτι, ρίγανη
(προαιρετικά μπορείτε να βάλετε ελιές και φέτα)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)