Θα ήθελα πάρα πολύ αυτή η σαλάτα να είναι ελληνική κι όχι αραβική. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σε αντιοξειδωτικά και ένα σωρό άλλα στοιχεία για να μην επεκταθώ πολύ.
Υλικά:
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1-2 ντομάτες
2 κ.σ. πλιγούρι (ψιλοκομμένο σιτάρι)
λάδι
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό για 15' - 20' μέχρι να κόψουμε τη σαλάτα. Μόλις φουσκώσει όπως αυτό της φωτογραφίας το στραγγίζουμε καλά.
Στη φωτογραφία σας δείχνω το ματσάκι του μαϊντανού σε σχέση με το μέγεθος μιας κανονικής ντομάτας πόσο πρέπει να είναι. Αφαιρούμε αρκετά χαμηλά τα κοτσάνια και το ψιλοκόβουμε αρκετά.
Το ματσάκι του δυόσμου πρέπει να είναι σχεδόν ισάξιο με αυτό του μαϊντανού. Μη σας φανεί πολύ, γιατί αυτό είναι που δίνει τη γεύση στη σαλάτα. Αφαιρούμε εντελώς τα κοτσάνια μέχρι κάτω και ψιλοκόβουμε μόνο τα φύλλα.
Τα βάζουμε στη σαλατιέρα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε.
Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση και κάθε μισό το κόβουμε αρχικά οριζόντια.
Μετά το γυρίζουμε για να το κόψουμε και κάθετα σαν τρίλιζα ή σκάκι.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το πλιγούρι που το έχουμε στραγγίσει καλά στη σαλάτα.
Προσθέτουμε αλάτι, αρκετό πιπέρι, λίγο λάδι και αρκετό λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το λάδι. Οι αραβική συνταγή δεν έχει καθόλου, εγώ βάζω λίγο για να μοιάζει πιο πολύ με τις ελληνικές σαλάτες.
Καλύτερα να βρείτε μαϊντανό με μικρό και μαλακό φυλλαράκι που να είναι ανοιχτόχρωμο το πράσινο. Ο σκούρος μαϊντανός έχει πιο χοντρά και σκληρά φύλλα τα οποία δεν έχουν καλό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη σαλάτα.
Αν το πλιγούρι είναι σκληρό ή χοντροκομμένο θα πρέπει να το βράσετε όσο χρειάζεται για να μαλακώσει. Το ψιλοτριμμένο πλιγούρι στα σακουλάκια είναι το πιο ενδεδειγμένο.
Η σαλάτα αυτή ταιριάζει τέλεια με ψητά κρέατα της σχάρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου