Μοσχαράκι στιφάδο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το στιφάδο είναι είναι ένας τρόπος μαγειρέματος για πολλά φαγητά όπως είναι το κουνέλι, το μοσχάρι, τα σαλιγκάρια, τα μανιτάρια κλπ. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα περιποιημένο μοσχαράκι στιφάδο.
Υλικά:
1 - 1.300 κ. μοσχαράκι
1 κ. κρεμμύδια μικρά
2 κρεμμύδια ξεχωριστά ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδα ψιλοκομμένα
λάδι
500 γρ. σάλτσα
1 κ.γ. πελτέ
1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο
το χυμό 1 πορτοκαλιού
1 ροδέλα φλούδας πορτοκαλιού
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
λίγη κανέλα σκόνη
λίγο μοσχοκάρυδο
3 γαρύφαλλα
5 - 6 κόκκους πιπεριού
λίγη καστανή ζάχαρη
(πολλά υλικά εεεε; Είπαμε όμως ότι θα είναι περιποιημένο)
Εκτέλεση:
Νεροβράζουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαφρίζουμε. Εγώ το νεροβράζω για 5' - 10' και μετά πετάω το νερό, στραγγίζω το κρέας και καθαρίζω την κατσαρόλα.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρέας να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Μετά το βγάζουμε και το κρατάμε για λίγο σε πιατέλα.
Έχουμε ψιλοκόψει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα οποία τσιγαρίζουμε στο ίδιο λάδι για λίγο ίσα να γυαλίσουν.
Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα το γυρίζουμε λίγο να ενωθούν οι γεύσεις και μετά ρίχνουμε το κόκκινο κρασί.
Ρίχνουμε το ξίδι μπαλσάμικο.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, τα γαρύφαλλα,
τη δάφνη, το ξύλο κανέλας, τους κόκκους πιπεριού,
και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Σε ένα τηγάνι φαρδύ τηγανίζουμε στο λάδι τα καθαρισμένα κρεμμύδια.
Μόλις πάρουν ένα καστανό χρώμα τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα, τον πελτέ και το ανάλογο νερό να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη να μαγειρευτεί το κρέας για 2 - 3 ώρες σε σιγανή φωτιά.
Περίπου 1 ώρα πριν γίνει το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα δύο.
Το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη τα ρίχνουμε 30'-45' πριν γίνει το φαγητό.
Στο πιάτο βγάζουμε προσεκτικά τα κρεμμύδια γιατί λιώνουν εύκολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου