Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014
Κυριακή 15 Ιουνίου 2014
Μουσακάς με μελιτζάνες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχει τη φήμη του δύσκολου φαγητού. Το διαψεύδω. Είναι από τα πιο εύκολα. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι θέλει λίγο χρόνο παραπάνω από αυτόν που θα το φτιάξει. Τιποτ' άλλο.
Υλικά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
λίγη ζάχαρη
2 καρφάκια γαρύφαλου
1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά περίπου
Για το εσωτερικό:
7-8 πατάτες
2 μελιτζάνες
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη μπεσαμέλ:
2 ποτήρια φρέσκο γάλα πλήρες
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
Για την επιφάνεια:
λίγο τριμμένο τυρί (μυζήθρα ή κεφαλοτύρι)
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι.
Βάζουμε τη σάλτσα και το ανάλογο νερό ώστε να μαγειρευτεί ο κιμάς για 1.30 ώρα χωρίς να κολυμπάει στα ζουμιά.
Ρίχνουμε το κρασί ή μπορούμε να σβήσουμε μ' αυτό το τσιγάρισμα του κιμά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, τη ζάχαρη και τα καρφάκια του γαρύφαλου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Μόλις γίνει ο κιμάς προσθέτουμε τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Παράλληλα με τον κιμά μόλις τον βάλουμε να βράσει, τηγανίζουμε τις πατάτες στο λάδι αφού τις κόψουμε σε φέτες.
Λαδώνουμε ένα ταψί στον πάτο και στα τοιχώματα.
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες στη σειρά.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Εγώ δεν τις αλατίζω καθόλου κι έτσι δεν πικρίζουν.
Τις στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
Από πάνω βάζουμε και τον κιμά. Αν θέλετε μπορείτε να στραγγίσετε στο τρυπητό τα λάδια και τα νερά που τυχόν υπάρχουν ακόμα και μετά να τον βάλετε στο ταψί.
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Μόλις πήξει ρίχνουμε και το βούτυρο.
Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να περάσουν 5' - 10' να κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ και μετά χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε μέσα.
Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ τον κιμά στο ταψί.
Από πάνω πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.
Πασπαλίζουμε και την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το σιμιγδάλι στη μπεσαμέλ έχει σαν αποτέλεσμα να μη σβωλιάζει ποτέ ότι κι αν γίνει. Το ψιλό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα πιο ρευστής κρέμας, αλλά αν τύχει να μην έχετε στο σπίτι τη συγκεκριμένη ημέρα μπορείτε να το αντικαταστήσετε κάλλιστα με το χοντρό.
Σάββατο 14 Ιουνίου 2014
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014
Μυδοπίλαφο κοκκινιστό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το καλοκαίρι τα θέλει τα θαλασσινά του. Ευκαιρία τώρα που βρισκόμαστε στις αρχές του, να φτιάξουμε ένα μυδοπίλαφο να μυρίσει θάλασσα το σπίτι.
Υλικά:
περίπου 200 γρ. μύδια καθαρισμένα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ρύζι γλασέ
1/2 ποτηράκι (του κρασιού) ούζο
σάλτσα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. Από κοντά ρίχνουμε και τα μύδια.
Μόλις τσιγαριστούν αρκετά ρίχνουμε το ούζο.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα.
Αφήνουμε τα μύδια σκεπασμένα να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πιουν αρκετό νερό.
Όταν θα κοντεύουν να γίνουν τους προσθέτουμε κι άλλο νερό και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε το ρύζι. Όταν γίνει και ταυτόχρονα έχει πιει και το νερό το σβήνουμε.
Είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Δεν σερβίρεται με τριμμένο τυρί, αλλά σκέτο.
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014
Διατήρηση παγωμένου νερού στο ψυγείο
Ποιος ήπιε τελευταίος νερό; Ποιος ξέχασε το μπουκάλι άδειο στο ψυγείο; Γιατί δε γέμισες το μπουκάλι με το κρύο νερό; Τώρα τι νερό θα πιω εγώ;
Είμαι σίγουρη ότι από αυτές τις φράσεις όλο και κάποια αναγνωρίζετε. Είπα λοιπόν να μοιραστώ μια ιδέα μαζί σας για να μην ξεμείνετε από κρύο νερό στο ψυγείο. Δεν ευφηύρα την πυρίτιδα βέβαια γιατί σίγουρα έτσι κάνετε οι περισσότεροι αλλά ίσως κάποιοι από σας να βρείτε λύση σ' αυτή την ιδέα.
Θα σας είναι πολύ πιο χρήσιμη όταν θα έχετε καλοκαιριάτικα αρκετούς καλεσμένους στο σπίτι, όπως για παράδειγμα σε ένα παιδικό πάρτι και δε θα προφταίνετε να τους γεμίζετε τα ποτήρια.
Βάζετε νερό σε ένα κατά προτίμηση δίλιτρο μπουκάλι μέχρι τη μέση. Το βάζετε στην κατάψυξη όχι εντελώς ξαπλωτό, αλλά τόσο όσο να μη φράζει το στόμιο με νερό.
Όταν γίνει πάγος το κατεβάζετε, το απογεμίζετε με νερό της βρύσης και το βάζετε πλέον στη συντήρηση. Κρατάει σίγουρα δύο μέρες, ακόμη κι αν το ανανεώνετε διαρκώς με ζεστό νερό της βρύσης.
Αν έχετε καλεσμένους ακόμα και στο τραπέζι να το αφήσετε αργεί πολλές ώρες να ξεπαγώσει εντελώς. Θα βάζετε διαρκώς νερό της βρύσης και θα έχετε συνέχεια κρύο νερό όσο υπάρχει ο πάγος.
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014
Τρούφες χιονάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σας έχω ένα γρήγορο στο τσακ μπαμ γλυκό, εύκολο χωρίς ψήσιμο και οικονομικό. Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά μεταξύ τους υλικά και να κάνετε κάθε φορά καινούργιες παραλλαγές.
Υλικά:
(για 21 κομμάτια στο μέγεθος που συνήθως φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια)
200 γρ. ινδοκάρυδο (κρατάμε απ' αυτά 1/2 φλ. περίπου, για το τύλιγμα)
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε 1 1/2 φλ. ινδοκάρυδο με περίπου 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα.
Θέλουμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που να μοιάζει με λάσπη και να μπορεί να πλάθεται.
Με το μείγμα φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια. Στη φωτογραφία το πιάτο που χρησιμοποίησα είναι της σούπας για να καταλάβετε συγκριτικά το μέγεθος που δίνω στα κεφτεδάκια.
Το υπόλοιπο ινδοκάρυδο που κρατήσαμε το βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι και μ' αυτό τυλίγουμε πολύ καλά κάθε χιονάτο κεφτεδάκι.
Στα 200 γρ. ινδοκάρυδο εμένα μου βγήκαν 21 χιονάτα τρουφάκια. Αν θέλετε περισσότερα ώστε να χρησιμοποιήσετε όλο το ζαχαρούχο τότε θα βάλετε το διπλάσιο σε ποσότητα ινδοκάρυδο.
Μπορείτε να κρατήσετε μία μέρα έξω και μετά σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Στο πιάτο να βάλετε πρώτα το ινδοκάρυδο και μετά λίγο-λίγο το γάλα ώστε να προλάβετε να διορθώσετε τις ποσότητες που απαιτούνται από το καθένα μέχρι να διαπιστώσετε ότι πλάθονται.
Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε μέσα στο μείγμα κατά το πλάσιμο ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο ή κομματάκια σοκολάτας ή κακάο και επίσης, απ' έξω αντί για καρύδα μπορείτε να τα τυλίξετε με λιωμένη σοκολάτα ή με τρούφα σοκολάτας ή με άσπρη σοκολάτα ή χρωματιστά τρουφάκια κι ό,τι άλλο διαθέτει η φαντασία σας. Θα μπορούσατε ακόμα σε μια πιατέλα να βάλετε διάφορα και να έχετε μια ωραία ποικιλία.
Τρίτη 10 Ιουνίου 2014
Εύκολο παγωτό με τρία υλικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα εύκολο και γρήγορο παγωτό. Δεν απαιτούνται πολλά υλικά, μόνο τρία. Δε χρειάζεται καθόλου κόπο κι έχει σίγουρη επιτυχία.
Υλικά:
200 γρ. κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
1 γάλα ζαχαρούχο
1 γάλα εβαπορέ
(προαιρετικά μία βανίλια)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει καλά και να γίνει σαντιγύ.
Ρίχνουμε μέσα το ζαχαρούχο καθώς συνεχίζουμε το χτύπημα.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε το εβαπορέ.
Χτυπάμε για 1'-2' ακόμα όλα μαζί τα υλικά. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μία βανίλια.
Βάζουμε το μείγμα σε μπολ πλαστικό ή μεταλλικό και το αφήνουμε στην κατάψυξη. Το καλύτερο θα ήταν να έχετε ένα μπολ με μεγαλούτσικο περιθώριο από αυτό της φωτογραφίας γιατί στο επόμενο χτύπημα το παγωτό θα ξεχειλίσει.
Κάθε 1 ώρα το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πήξει εντελώς.
Μικρές λεπτομέρειες:
Καλύτερα είναι να έχουμε στο ψυγείο όλα τα υλικά πριν τα χτυπήσουμε για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτό το παγωτό επειδή είναι σκέτο δέχεται πολλές παραλλαγές μέσα στο μπολ κατά τη διάρκεια της ψύξης ή από πάνω κατά το σερβίρισμα.
Μπορείτε να βάλετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, κομματάκια σοκολάτας, κομματάκια γλυκού του κουταλιού, σιρόπια (σοκολάτας, καραμέλας, βύσσινου, κερασιού κλπ), κομματάκια από φρούτα, αποξηραμένα φρουτάκια, μπισκότα και ό,τι άλλο υπάρχει στη φαντασία σας.
Από πάνω μπορείτε να το σερβίρετε με τρουφάκια, με σιρόπια, με μπισκοτάκια παγωτού, με πουράκια σοκολάτας, με γλυκό βύσσινο ή κεράσι, με σάλτσα ή σιρόπι σοκολάτας κλπ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)