Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Μουσακάς με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχει τη φήμη του δύσκολου φαγητού. Το διαψεύδω. Είναι από τα πιο εύκολα. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι θέλει λίγο χρόνο παραπάνω από αυτόν που θα το φτιάξει. Τιποτ' άλλο.




Υλικά: 


750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ποτηράκι άσπρο κρασί

 σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη κανέλα 

λίγη ζάχαρη 

2 καρφάκια γαρύφαλου

1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά περίπου 


Για το εσωτερικό:

7-8 πατάτες 

2 μελιτζάνες 

λάδι για το τηγάνισμα


Για τη μπεσαμέλ: 

2 ποτήρια φρέσκο γάλα πλήρες 

3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 αυγό 


Για την επιφάνεια: 

λίγο τριμμένο τυρί (μυζήθρα ή κεφαλοτύρι) 

λίγη τριμμένη φρυγανιά


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι. 

Βάζουμε τη σάλτσα και το ανάλογο νερό ώστε να μαγειρευτεί ο κιμάς για  1.30 ώρα χωρίς να κολυμπάει στα ζουμιά. 

 Ρίχνουμε το κρασί ή μπορούμε να σβήσουμε μ' αυτό το τσιγάρισμα του κιμά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα, τη ζάχαρη και τα καρφάκια του γαρύφαλου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. 



Μόλις γίνει ο κιμάς προσθέτουμε τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.

 Παράλληλα με τον κιμά μόλις τον βάλουμε να βράσει, τηγανίζουμε τις πατάτες στο λάδι αφού τις κόψουμε σε φέτες.







 


 

 Λαδώνουμε ένα ταψί στον πάτο και στα τοιχώματα.






 Στρώνουμε μέσα τις πατάτες στη σειρά.

 Στη συνέχεια τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Εγώ δεν τις αλατίζω καθόλου κι έτσι δεν πικρίζουν.

Τις στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.  

Από πάνω βάζουμε και τον κιμά. Αν θέλετε μπορείτε να στραγγίσετε στο τρυπητό τα λάδια και τα νερά που τυχόν υπάρχουν ακόμα και μετά να τον βάλετε στο ταψί.

Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε. 



 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

 Μόλις πήξει ρίχνουμε και το βούτυρο.

 Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να περάσουν 5' - 10' να κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ και μετά χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε μέσα.

 Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ τον κιμά στο ταψί.

Από πάνω πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί. 

Πασπαλίζουμε και την τριμμένη φρυγανιά. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.













Μικρές λεπτομέρειες:


Το σιμιγδάλι στη μπεσαμέλ έχει σαν αποτέλεσμα να μη σβωλιάζει ποτέ ότι κι αν γίνει. Το ψιλό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα πιο ρευστής κρέμας, αλλά αν τύχει να μην έχετε στο σπίτι τη συγκεκριμένη ημέρα μπορείτε να το αντικαταστήσετε κάλλιστα με το χοντρό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...