Τρίτη 8 Ιουλίου 2014
Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014
Σπανακόρυζο λεμονάτο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πώς το προτιμάτε το σπανακόρυζο με λεμόνι ή σάλτσα; Σήμερα θα το φτιάξουμε με λεμόνι.
Υλικά:
1 κ. σπανάκι
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λάδι
το χυμό 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
(προαιρετικά τριμμένο τυρί)
Εκτέλεση:
Βράζουμε το σπανάκι για 5' και το στραγγίζουμε καλά.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα δύο κρεμμύδια φρέσκο και ξερό.
Ρίχνουμε και το σπανάκι, το γυρίζουμε λίγο μέσα στο λάδι να πάρει γεύση από το τσιγάρισμα.
Προσθέτουμε νερό αρκετό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί για περίπου 30' - 40'.
Στη συνέχεια αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ρίχνουμε το ρύζι, λίγο ακόμα αλάτι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για περίπου 10' - 15'.
Μόλις γίνει το φαγητό το βγάζουμε από τη φωτιά και του ρίχνουμε το λεμόνι.
Το σερβίρουμε σκέτο
ή με τριμμένο τυρί.
Κυριακή 6 Ιουλίου 2014
Δροσιστικό ρόφημα με μείγμα βοτάνων
Όταν έχει πολύ ζέστη πρέπει να βρούμε τρόπους δροσιάς όχι μόνο εξωτερικής αλλά και εσωτερικής. Ένα δροσιστικό ρόφημα που μπορείτε να φυλάξετε στο ψυγείο σε ποσότητα και να ξεδιψάτε όταν το έχετε ανάγκη.
Υλικά:
μερικά φύλλα δυόσμου
μερικά φύλλα φασκόμηλου
μερικά φύλλα λουϊζας
1 ροδέλα φλούδας λεμονιού
το χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
2 - 4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 1/2 λίτρο νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα τούλι βάζουμε τα βότανα και τη φλούδα του λεμονιού.
Το δένουμε
και το βάζουμε στο νερό που ήδη βράζει.
Σβήνουμε το μάτι τότε και το αφήνουμε 5' - 10' να πάρει αρκετό χρώμα από τα βότανα.
Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Μόλις κρυώσει το ρόφημα ρίχνουμε το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.
Βάζουμε το ρόφημα σε κανάτα ή μπουκάλι και το σερβίρουμε κρύο με παγάκια.
Θα αισθανθείτε μόλις το πιείτε σαν να κάνετε εσωτερικό ντους.
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014
Χόμους
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ορεκτικό μπορεί να συνοδεύσει τα ψητά της σχάρας. Οι Άραβες το τρώνε μαζί με την αραβική πίτα κόβοντάς τη σε μικρότερα κομμάτια και κάνοντάς τα σαν κουτάλι πιάνουν πάνω μια ποσότητα από το χόμους. Το έχω δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο και είναι πολύ νόστιμο.
Υλικά:
1 φλ ρεβύθια
1 κ.σ. σόδα
αλάτι
2 σκ. σκόρδο
2 - 3 κ.σ. ταχίνι
1/2 φλ. του καφέ ηλιέλαιο
1/2 - 1 λεμόνι
Για τη διακόσμηση:
λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα
Εκτέλεση:
Για να βράσουν τα ρεβύθια πιο εύκολα, μετά το πλύσιμό τους τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μαζί με 1 κ.σ. μαγειρική σόδα.
Τα στραγγίζουμε, χωρίς να ξεπλύνουμε τη σόδα, τα βάζουμε να βράσουν σε σκέτο νερό. Όταν κοντεύουν να βράσουν καλά τους ρίχνουμε το αλάτι.
Τα στραγγίζουμε από το νερό που έβρασαν τα αφήνουμε 5'-10' να κρυώσουν και τα κόβουμε λίγα-λίγα στο μπλέντερ μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου.
Στις ποσότητες που κόβουμε ρίχνουμε και λίγο ηλιέλαιο μαζί με λίγο ταχίνι. Αν δείτε ότι το μπλέντερ δυσκολεύεται να τα κόψει ρίξτε 1 κ.σ. από το υγρό των ρεβυθιών που έμεινε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και το λεμόνι. Συνεχίζουμε στο μπλέντερ το κόψιμο των υλικών μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Σερβίρουμε σε ένα βαθύ μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα.
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014
Τορτελίνι con carne με άλειμμα τυριού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Είναι εύκολη είναι γρήγορη και κυρίως αρέσει πολύ στα παιδιά. Μπορεί να γίνει συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο.
Υλικά:
1/2 σακουλάκι τορτελίνι κον κάρνε
1φλ. πλήρες φρέσκο γάλα
2κ.σ. πολύ γεμάτες άλειμμα κρέμας τυριού
προαιρετικά τριμμένο τυρί για μακαρόνια ή τυρί που λιώνει.
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα τορτελίνι σε αλατισμένο νερό μετρώντας το μισό χρόνο που χρειάζονται συνήθως.
Στο μισό του χρόνου του βρασμού ρίχνουμε το γάλα και 2' πριν τα βγάλουμε κι αφού έχει απορροφηθεί το περισσότερο γάλα, ρίχνουμε το άλειμμα της κρέμας τυριού. Το ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από το μάτι, αν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε τριμμένο τυρί που λιώνει
Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν μείνει μόνο λίγο γάλα μέσα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε στο πιάτο σκέτα ή με τριμμένο τυρί (εκτός αν υπάρχει στην κατσαρόλα το λιωμένο).
Άλλες μαγειρικές προτάσεις:
Μακαρόνια με κιμά
Μακαρόνια με κοτόπουλο ή με κόκορα
Μακαρόνια φούρνου με λουκάνικα, ζαμπόν, σαλάμι, σάλτσα και τυριά
Κοτόπουλο με χυλοπίτες
Κουκιά λαδερά με μάραθο
Μελιτζάνες με πατάτες και σάλτσα στο φούρνο
Καπνιστός σολομός με τριμμένο καρότο, μαϊντανό, άνηθο και ροδέλες κρεμμυδιού
Γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014
Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Παραδοσιακό φαγητό, εύκολο και με σίγουρη επιτυχία. Είναι πολύ ωραίο για το Κυριακάτικο τραπέζι ή για τους καλεσμένους σας. Με εύκολη και γρήγορη προετοιμασία θα σας λύσει τα χέρια επειδή ψήνεται μόνο του χωρίς να το κοιτάτε καθόλου.
Υλικά:
1 - 1,5 κ. αρνάκι μπούτι
3 - 5 σκ. σκόρδο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
το χυμό ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε 1-2 σκελίδες σκόρδου σε μακρόστενες φέτες/μπαστουνάκια και κάνουμε σχισμές εδώ κι εκεί στο ψαχνό. Κρύβουμε τα σκόρδα στις σχισμές.
Βάζουμε το κρέας στη γάστρα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη από τις δύο πλευρές.
Από πάνω προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, λάδι, λεμόνι και το κρασί. Νερό δε βάζουμε καθόλου.
Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 200 βαθμούς για 20' - 30' και στη συνέχεια στους 170 για περίπου 2 ώρες.
Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει κι απ' τις δύο πλευρές.
Μία πρόταση σερβιρίσματος είναι με συνοδεία κίτρινου ρυζιού,
ενώ μία δεύτερη είναι με μια ελληνική πατατοσαλάτα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Σε περίπτωση που η γάστρα έχει αρκετά ζουμιά ενώ το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, αφήστε το καπάκι ανοιχτό και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν.
Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν αντέχουν τη μυρωδιά των αρνοκάτσικων τότε σίγουρα έχουμε κάτι κοινό. Ούτε κι εγώ την αντέχω, ούτε τη μυρωδιά ούτε τη γεύση.
Για να εξαφανιστεί λοιπόν, η μυρωδιά όσο το δυνατόν περισσότερο το μυστικό είναι να βάλετε πολύ σκόρδο και σίγουρα και κρασί το οποίο βοηθάει αρκετά.
Άλλες φορές υπάρχει ένας παράγοντας που ό,τι και να κάνετε στα υλικά δυστυχώς εξακολουθεί να μυρίζει το κρέας. Αυτό οφείλεται στις τροφές που τρώει το ζώο στη στάνη που ανατράφηκε. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να το γνωρίζετε από πριν.
Το λεμόνι που βάζουμε πρέπει επίσης να είναι αρκετό, γιατί εκτός από άρωμα και γεύση "σπάει" και την πολλή λαδίλα που βγάζει το αρνί εφόσον είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα που τρώμε. Μέσα στη γάστρα θα βγάλει και το δικό του λίπος εκτός από το λάδι που θα ρίξουμε εμείς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)