Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014
Φιλέτο γαλοπούλας με αρακά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας ωραίος συνδυασμός λαχανικού με κρεατικό. Ο κοκκινιστός αρακάς ταιριάζει άψογα με τα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλά και το μοσχαράκι.
Υλικά:
1 μεγάλο φιλέτο γαλοπούλας
300 γρ. περίπου αρακάς
1 καρότο σε ροδέλες ή μερικά καροτάκια baby
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το φιλέτο σε μικρότερα κομμάτια. Τα κοκκινίζουμε ελαφρά στο λάδι.
Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι.
Τα προσθέτουμε στη γαλοπούλα όταν τη γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.
Μόλις τσιγαριστούν και τα κρεμμύδια σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τη σάλτσα,
προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα, βάζουμε και το ανάλογο νερό να σκεπαστεί το φαγητό.
Ρίχνουμε στο φαγητό αλάτι, πιπέρι, κανέλα,
και τον άνηθο. Το αφήνουμε με κλειστό καπάκι να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014
Σαλάτα με φρέσκες χάντρες
Σήμερα θα εμπλουτίσουμε τη σαλάτα μας με καλοκαιρινές φρέσκες χάντρες. Έτσι θα έχουμε μια διαφορετική γεύση κάθε φορά.
Υλικά:
1 - 2 χούφτες από καθαρισμένες χάντρες
1 ντομάτα
1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1 κομμάτι τυρί φέτα σε κομματάκια
λίγο μαϊντανό
λάδι
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις χάντρες μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις στραγγίζουμε περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014
Μπριζολάκια με μαρινάδα και λαχανικά στο γκριλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτά τα μπριζολάκια γίνονται πολύ εύκολα και είναι πολύ γευστικά. Καλύτερα είναι να προτιμήσετε πολύ λεπτά σε πάχος χωρίς λίπος και κόκαλο, ώστε να γίνουν γρήγορα.
Υλικά:
6 - 7 άπαχα χοιρινά μπριζολάκια
1/2 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
το χυμό 1 λεμονιού
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλ. λάδι
3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
μείγμα μπαχαρικών κατάλληλο για ψητά
λίγη ρίγανη
αλάτι
Για συνοδεία:
στρογγυλά μανιτάρια
πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες
κολοκυθάκια
τυρί χαλούμι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε τα μπριζολάκια σε ένα πλαστικό σκεύος, τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και με κλειστό καπάκι τα φυλάμε στο ψυγείο για 5 - 6 ώρες. Διαφορετικά κρατήστε τα τουλάχιστον 3 ώρες.
Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι χωρίς να βάλουμε το περίσσεμα της μαρινάδας. Ψήνουμε στο γκριλ περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε 4 μακρόστενες λωρίδες, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά τα αφήνουμε ολόκληρα. Τους βάζουμε αλατοπίπερο και τα ψήνουμε κι αυτά στο γκριλ.
Τα λαχανικά καλύτερα είναι να τα κρατήσουμε λίγο πιο κρουστά αντί για παραψημένα και λιωμένα.
Ψήνουμε και το τυρί στο γκριλ με λίγη ρίγανη κι έχουμε έτοιμη τη συνοδεία του κρέατος.
Λόγω της μαρινάδας το κρέας γίνεται πολύ μαλακό κι ας είναι ψημένο στο γκριλ.
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014
Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες και μουστάρδα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το φαγητό που το έχω ξαναβάλει, αλλά αυτή τη φορά θα έχει μια μικρή πινελιά, έτσι για να γίνει λίγο διαφορετικό από την προηγούμενη.
Υλικά:
χοιρινές μπριζόλες
πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 σκ. σκόρδο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. μουστάρδα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις μπριζόλες και τις πατάτες στο ταψί. Αν οι πατάτες είναι αρκετά μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε.
Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι το λάδι το λεμόνι και τη μουστάρδα κι ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάζουμε και νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15' - 20' και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 για 1 - 1 1/2 ώρα.
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014
Βίδες με λαχανικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα ζυμαρικά με τα λαχανικά κάνουν ένα πολύ ωραίο συνδυασμό. Δέχονται πολλές παραλλαγές και στο είδος των ζυμαρικών που μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετικό και στα λαχανικά που μπορείτε κάποιο να παραλείψετε ή κάποιο να αντικαταστήσετε.
Υλικά:
1/2 πακέτο ζυμαρικά βίδες
2 - 3 κολοκυθάκια μέτρια σε μέγεθος
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 πράσινη και
1/2 κίτρινη
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο προσέχοντας να μη μαυρίσουν.
Ταυτόχρονα βάζουμε τις πιπεριές στο γκριλ να ψηθούν για 10' - 15'.
Βγάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που τσιγαρίσαμε και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες.
Μόλις πάρουν σκούρο χρώμα οι πιπεριές τις βγάζουμε από το φούρνο.
Τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά γιατί θα καίνε.
Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις περνάμε για λίγο από το τηγάνι που τηγανίσαμε τα κολοκυθάκια, ίσα να πάρουν γεύση.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Ρίχνουμε μέσα και τα κολοκυθάκια αλατίζουμε (αν χρειάζεται) λίγο ακόμα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μόλις τα στραγγίσουμε τα καίμε με λίγο λάδι στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τις βίδες, ρίχνουμε τριμμένο τυρί κι από πάνω προσθέτουμε τα λαχανικά.
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014
Γιουβαρλάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά φαγητά που συνήθως αρέσει σε όλη την οικογένεια. Φτιάχνεται με δύο τρόπους αυγολέμονο ή κοκκινιστό που είναι η καλοκαιρινή έκδοσή του. Σήμερα θα το φτιάξω αυγολέμονο.
Υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 - 2 σκ. σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φύλλα ή 1 κ.γ. ξερό
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο κάρυ (προαιρετικά)
λάδι για το μείγμα του κιμά και χωριστά για την κατσαρόλα
Για το αυγολέμονο:
1 αυγό
το χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Κόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το δυόσμο,
και το αυγό που ξέχασα να βάλω από την αρχή.
Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη και ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ρύζι,
αλάτι, πιπέρι, λίγο κάρυ, το λάδι,
και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και κοκκινίζουμε ελαφρά τα γιουβαρλάκια.
Τα γυρίζουμε κι απ' την άλλη πλευρά να πάρουν λίγο χρώμα.
Τα σκεπάζουμε καλά με νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 45' - 1 ώρα.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας το αυγό με το λεμόνι και προσθέτοντας το ζεστό ζουμί του φαγητού λίγο λίγο. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε για 1' στο ζεστό μάτι και μετά τραβάμε την κατσαρόλα για να μην ψηθεί εντελώς το αυγό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)