Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
Ψητά κυδώνια με κρασί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κυδώνια και χειμώνας πάνε μαζί. Γίνονται ένα νόστιμο, αρωματικό και υγιεινό γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε οικογενειακά ή στα φιλικά τραπέζια που κάνετε.
Υλικά:
3 κυδώνια
1/2 λίτρο ημίγλυκο κόκκινο κρασί
1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλα
1/2 μικρό ποτηράκι κονιάκ
1 φλ μαύρη ζάχαρη
(προαιρετικά 1 κρέμα γάλακτος για τη σαντιγύ μαζί με μια πρέζα κανέλα)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το κρασί μαζί με την κανέλα....
τα γαρύφαλα...
και το κονιάκ και μόλις ζεσταθεί καλά (χωρίς να αρχίσει να βράζει) το βγάζουμε από το μάτι.
Μετά το καθάρισμα κόβουμε τα κυδώνια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό κέντρο τους. Τα περιχύνουμε με το κρασί όλα.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη να πάει παντού και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ψηθούν για 40' σκεπασμένα με λαδόκολλα.
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο βγάζουμε το ταψί για να τα ραντίσουμε με το ζουμί που βγάζουν.
Μόλις περάσουν τα 40' αν επιθυμείτε να πήξει η σάλτσα τους σβήστε το φούρνο κι αφήστε τα μέσα για 30' περίπου χωρίς τη λαδόκολλα.
Σερβίρουμε στο πιάτο μαζί με τη σάλτσα από πάνω ή.....
Τα καλύπτουμε με σαντιγύ κι από πάνω σάλτσα. Τη σαντιγύ τη φτιάχνουμε χτυπώντας κρέμα γάλακτος μαζί με λίγη κανέλα για γεύση.
Μικρές λεπτομέρειες:
Επίσης, πολύ ωραία ταιριάζει με παγωτό από πάνω αντί για τη σαντιγύ.
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014
Δίπλες ρολά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην Καλαμάτα και γενικότερα σε πολλά μέρη της Πελοπονήσου οι δίπλες δεν είναι μόνο Χριστουγεννιάτικες αλλά τις προσφέρουν και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε γάμους, αρραβώνες, σε βαπτίσεις κλπ. Εγώ τις έφτιαξα για τις μέρες των Χριστουγέννων και σας τις προτείνω.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
5 αυγά
500 γρ. αλεύρι
χυμό 1/2 λεμονιού
1 σφηνάκι ούζο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
1 λ. λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο)
Για το σιρόπι:
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 φλ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
3 γαρύφαλλα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 μεγάλο κομμάτι φλούδας λεμονιού
Για το πασπάλισμα
200 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα
κανέλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά και τους ρίχνουμε το ούζο...
το λεμόνι...
το αλάτι...
και τη ζάχαρη. Τα αναμειγνύουμε καλά.
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Φτιάχνουμε μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.
Κόβουμε την αρχική μπάλα του ζυμαριού σε μικρότερα τμήματα για να μπορούμε να ανοίξουμε το κάθε φύλλο ευκολότερα.
Αλευρώνουμε το τραπέζι και πατάμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης πάνω του. Του ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια κι αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.
Κάθε φορά που το μεγαλώνουμε το γυρνάμε το πάνω κάτω ρίχνουμε αλεύρι
και στο τραπέζι και στην επιφάνεια του φύλλου και συνεχίζουμε με τον πλάστη.
Το φύλλο το ανοίγουμε αρκετά λεπτό. Όπως αυτό που φαίνεται λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά μου.
Για μπορείτε να ακουμπήσετε κάπου τα φύλλα αλευρώστε ένα δίσκο.
Αν δε χωράει ολόκληρο το φύλλο όπως αυτό εδώ, τότε κόψτε το στη μέση.
Βάλτε πάνω του μια λαδόκολλα κι από πάνω το δεύτερο κομμάτι του φύλλου. Σκεπάστε με τη λαδόκολλα διπλώνοντάς τη το δεύτερο φύλλο κι από πάνω βάλτε το επόμενο και πάει λέγοντας. Τις λαδόκολλες μετά μην τις πετάξετε. Με ένα σκούπισμα από το αλεύρι που έχουν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε χαρτί κουζίνας.
Γεμίζουμε με ένα λίτρο λάδι μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Μόλις ρίξουμε την πρώτη δίπλα μέσα το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Αν θέλουμε τις δίπλες να βγουν αρκετά μεγάλες τότε κόβουμε μεγάλα κομμάτια.
Διαφορετικά τις κόβουμε σε λωρίδες.
Βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στο λάδι και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει φουσκαλίτσες σα μικρά εξογκώματα. Μόλις καταλάβουμε ότι έγινε αυτό από την κάτω πλευρά γυρνάμε αμέσως τη δίπλα και από την άλλη πλευρά.
Την αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτά να ψηθεί κι από τη δεύτερη πλευρά και με γρήγορες κινήσεις πιάνουμε τη μία άκρη της ή με μια τσιμπίδα ή με δύο πιρούνια και τη γυρίζουμε για να σχηματιστεί το ρολό.
Πρέπει να γίνει αυτό χαλαρά κι όχι πολύ σφιχτοτυλιγμένα.
Μόλις τις τυλίξετε αν χρειαστεί τις συγκρατείτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο λάδι για να σταθεροποιηθεί το σχήμα τους και να σκληρύνει. Τις βγάζετε άσπρες πριν πάρουν το χρώμα του τηγανισμένου.
Γυρίστε τις για λίγο όρθιες πάνω από το τηγάνι για να στραγγίσουν.
Τις αφήνουμε όρθιες πάνω στο χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν όλα τα λάδια τους.
Βράζουμε το σιρόπι για 5' ξαφρίζοντάς το και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά πάρα πολύ ώστε να μη βράζει αλλά να μην κρυώνει κιόλας. Βουτάμε τις δίπλες λίγες λίγες μέσα και τις γυρίζουμε κι από την άλλη ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι παντού.
Σε κάθε στρώση που ετοιμάζουμε έχουμε δίπλα σε ένα μπολ ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα και τις πασπαλίζουμε.
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014
Κουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μυρωδάτοι και χιονάτοι κουραμπιέδες που θυμίζουν τα χιονισμένα Χριστούγεννα. Το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε τέτοιες μέρες ένα από τα χαρακτηριστικά και πατροπαράδοτα γλυκά των γιορτών. Άρα δε γίνεται να λείπουν από το τραπέζι μας.
Υλικά:
2 φλ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 φλ άχνη
1 βανίλια (ή 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας)
1/4 - 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
5 - 6 φλ αλεύρι
ανθόνερο ή ροδόνερο για το ράντισμα
500 γρ. άχνη για το άχνισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά να αφρατέψει.
Αν το δοχείο του μίξερ δε χωράει όλη την τελική ποσότητα που θα γίνει μαζί με το αλεύρι τότε ρίχνουμε το βούτυρο σε μια μεγαλύτερη λεκάνη και προσθέτουμε την άχνη...
τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας όπως έβαλα εγώ.
Ρίχνουμε μέσα και τη μισή ποσότητα αλευριού και ξεκινάμε να ανακατεύουμε. Θα συνεχίσουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο σιγά σιγά αν δούμε ότι ακόμη δεν έχει σχηματιστεί ζύμη που να στέκεται.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε ψιλοκόψει στο μούλτι.
Μόλις το μείγμα σχηματίσει μια μαλακή ζύμη που με καθαρά χέρια να καταλάβουμε ότι πλάθεται τότε σταματάμε να ρίχνουμε άλλο αλεύρι (στην περίπτωση που δεν το πάρει όλο).
Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει μακρόστενο ή στρογγυλό. Αν τα κάνουμε στρογγυλά τα ακουμπάμε στο ταψί και τα πατάμε με το δείκτη μας στο κέντρο να σχηματίσουν μια λακκούβα η οποία θα συγκρατήσει μια ποσότητα ζάχαρης στο άχνισμα.
Αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 20'. Ανάλογα πάντα με το πόσο καίει και ο δικός σας ο φούρνος.
Όταν τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο. Προσωπικά θεωρώ ότι το ανθόνερο έχει ωραιότερη γεύση και άρωμα. Αυτά βέβαια, είναι προτιμήσεις.
Έχουμε κοσκινίσει σε ένα ευρύχωρο σκεύος την άχνη. Τους βουτάμε έναν έναν τυλίγοντάς τους με την άχνη παντού όπως είναι ακόμη αρκετά ζεστοί, αρκεί να μη δείχνουν σα βρεγμένοι από το ανθόνερο. Διαφορετικά τους αφήνουμε 1' να στεγνώσουν και συνεχίζουμε με το άχνισμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)