Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Δίπλες ρολά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην Καλαμάτα και γενικότερα σε πολλά μέρη της Πελοπονήσου οι δίπλες δεν είναι μόνο Χριστουγεννιάτικες αλλά τις προσφέρουν και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε γάμους, αρραβώνες, σε βαπτίσεις κλπ. Εγώ τις έφτιαξα για τις μέρες των Χριστουγέννων και σας τις προτείνω.

 

 

Υλικά: 

 

Για τη ζύμη:

5 αυγά 

500 γρ. αλεύρι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1 σφηνάκι ούζο 

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

1 πρέζα αλάτι 

 

Για το τηγάνισμα 

1 λ. λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο)

 

Για το σιρόπι:

2 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

1 φλ. μέλι 

1 ξύλο κανέλας 

3 γαρύφαλλα 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 

1 μεγάλο κομμάτι φλούδας λεμονιού

 

Για το πασπάλισμα 

200 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα 

κανέλα

 

Εκτέλεση: 

 

Χτυπάμε τα αυγά και τους ρίχνουμε το ούζο...

 

 

 

 

 το λεμόνι...





το αλάτι...





και τη ζάχαρη. Τα αναμειγνύουμε καλά.





Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.





Φτιάχνουμε μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.

Κόβουμε την αρχική μπάλα του ζυμαριού σε μικρότερα τμήματα για να μπορούμε να ανοίξουμε το κάθε φύλλο ευκολότερα.




 Αλευρώνουμε το τραπέζι και πατάμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης πάνω του. Του ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια κι αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.

Κάθε φορά που το μεγαλώνουμε το γυρνάμε το πάνω κάτω ρίχνουμε αλεύρι
και στο τραπέζι και στην επιφάνεια του φύλλου και συνεχίζουμε με τον πλάστη.




 Το φύλλο το ανοίγουμε αρκετά λεπτό. Όπως αυτό που φαίνεται λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά μου.

Για μπορείτε να ακουμπήσετε κάπου τα φύλλα αλευρώστε ένα δίσκο.





 Αν δε χωράει ολόκληρο το φύλλο όπως αυτό εδώ, τότε κόψτε το στη μέση.

Βάλτε πάνω του μια λαδόκολλα κι από πάνω το δεύτερο κομμάτι του φύλλου. Σκεπάστε με τη λαδόκολλα διπλώνοντάς τη το δεύτερο φύλλο κι από πάνω βάλτε το επόμενο και πάει λέγοντας. Τις λαδόκολλες μετά μην τις πετάξετε. Με ένα σκούπισμα από το αλεύρι που έχουν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. 

 

 

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε χαρτί κουζίνας.



 Γεμίζουμε με ένα λίτρο λάδι μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Μόλις ρίξουμε την πρώτη δίπλα μέσα το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.

Αν θέλουμε τις δίπλες να βγουν αρκετά μεγάλες τότε κόβουμε μεγάλα κομμάτια.




Διαφορετικά τις κόβουμε σε λωρίδες.

Βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στο λάδι και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει φουσκαλίτσες σα μικρά εξογκώματα. Μόλις καταλάβουμε ότι έγινε αυτό από την κάτω πλευρά γυρνάμε αμέσως τη δίπλα και από την άλλη πλευρά.


Την αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτά να ψηθεί κι από τη δεύτερη πλευρά και με γρήγορες κινήσεις πιάνουμε τη μία άκρη της ή με μια τσιμπίδα ή με δύο πιρούνια και τη γυρίζουμε για να σχηματιστεί το ρολό.

Πρέπει να γίνει αυτό χαλαρά κι όχι πολύ σφιχτοτυλιγμένα.

 

 

 

 

 Μόλις τις τυλίξετε αν χρειαστεί τις συγκρατείτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο λάδι για να σταθεροποιηθεί το σχήμα τους και να σκληρύνει. Τις βγάζετε άσπρες πριν πάρουν το χρώμα του τηγανισμένου.


                                                                       

  Γυρίστε τις για λίγο όρθιες πάνω από το τηγάνι για να στραγγίσουν.

 


 

 

Τις αφήνουμε όρθιες πάνω στο χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν όλα τα λάδια τους.



  

 

 

 

 

 

Βράζουμε το σιρόπι για 5' ξαφρίζοντάς το και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά πάρα πολύ ώστε να μη βράζει αλλά να μην κρυώνει κιόλας. Βουτάμε τις δίπλες λίγες λίγες μέσα και τις γυρίζουμε κι από την άλλη ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι παντού.

 

 

Σε κάθε στρώση που ετοιμάζουμε έχουμε δίπλα σε ένα μπολ ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα και τις πασπαλίζουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...