Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Πανσέτες χοιρινές και μπριζολάκια αρνίσια στο τηγάνι γκριλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμα μεζεδάκια χωρίς κόπο και φασαρία για να πιείτε το κρασάκι σας με φίλους ή την οικογένεια.





Υλικά: 


πανσέτες 

αρνίσια μπριζολάκια 


Για τη μαρινάδα:

άσπρο κρασί 

μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου ή για κοτόπουλο 

ζωμό κότας σε σκόνη 

πιπέρι 

σκόνη σκόρδου ή φρέσκες σκελίδες τριμμένες

λάδι 


Εκτέλεση: 


 Σε ένα σκεύος βάζουμε τα κρέατα να μαριναριστούν για 3 - 4 ώρες, μαζί με το κρασί, τα μπαχαρικά, το πιπέρι, το ζωμό σε σκόνη και το σκόρδο. Αν είναι στενό το μπολ βάλτε σε στρώσεις το κρέας και σε κάθε στρώση όλα τα μπαχαρικά κι από πάνω την επόμενη στρώση μέχρι να τελειώσουν.

Τα τηγανίζουμε στο τηγάνι γκριλ σε μέτρια φωτιά. 

Σε τακτά χρονικά διαστήματα αλείφουμε τα κρέατα με λαδολέμονο στο οποίο αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο λίγο αλάτι μέχρι να τηγανιστούν καλά κι από τις δύο πλευρές. 


Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Μανιτάρια γεμιστά με κρέμα τυριού και ζαμπόν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα ευπαρουσίαστο ορεκτικό κατάλληλο ως συμπλήρωμα σε ένα τραπέζι για τους καλεσμένους σας ή την οικογένειά σας. Δεν έχει καμία δυσκολία, γίνεται γρήγορα και σίγουρα δίνει καλές εντυπώσεις.




Υλικά: 


μανιτάρια μεγάλα στρογγυλά 

2 - 3 κ.σ. κρέμα τυριού ανάλογα με την ποσότητα των μανιταριών 

1 - 2 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή το αλλαντικό της αρεσκείας σας 

λίγο άνηθο 

περίπου 1/2 - 1 φλ. τυρί που λιώνει για την επιφάνεια 

αλάτι, πιπέρι

λίγο λάδι για το ταψί


Εκτέλεση:  


Λαδώνουμε ένα ταψί. Κόβουμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια μέχρι αρκετά μέσα για να σχηματιστεί η λακουβίτσα που θα γεμίσουμε. Τα βάζουμε στη σειρά στο ταψί. Τα κοτσάνια δεν τα πετάμε.

Σε ένα μπολ κόβουμε το αλλαντικό σε μικρά κομματάκια. 

Προσθέτουμε την κρέμα τυριού... 

καθώς επίσης, αλάτι και πιπέρι. 

Ρίχνουμε και λίγο άνηθο και ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιογενές το μείγμα. 

 Γεμίζουμε τα μανιτάρια.

Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με τυρί που λιώνει. Βάζουμε στην άκρη του ταψιού και τα κοτσανάκια που κόψαμε και τους ρίχνουμε λίγο τυρί που λιώνει.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 20' ή μέχρι να λιώσει το τυρί της επιφάνειας. 


Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα κόκκινο λάχανο, πιπεριά και λιαστή ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαλάτα με πολλές βιταμίνες που προστατεύουν από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις του χειμώνα. 




Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

μαρούλι 

κόκκινη πιπεριά 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λίγες φετούλες λιαστής ντομάτας 

κομμένες σε μικρά κομματάκια 

λάδι 

αλάτι (με προσοχή λόγω της λιαστής ντομάτας)

ξύδι μπαλσάμικο 

1 κ.γ. μουστάρδα 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα λαχανικά και τη λιαστή ντομάτα στη σαλατιέρα. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το λάδι, το αλάτι, το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα μέχρι αν γίνουν σαν κρέμα περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε καλά.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Κρητική μακαρονάδα με ζυγούρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με αυτή τη συνταγή μου έρχονται στο μυαλό μνήμες και μυρωδιές από τα σπίτια των συγγενών μου στην Κρήτη τα οποία επισκεπτόμουν στις καλοκαιρινές διακοπές μου. Όταν η θεία μου και η κουμπάρα μας έφτιαχναν κρητική μακαρονάδα μοσχοβολούσε το σπίτι και δε χορταίναμε να τρώμε. Τα μακαρόνια τα έβραζαν στο ζουμί που είχαν βράσει το κρέας. Έτσι έπαιρναν όλη τη γεύση του ζωμού. 

Αλλά όμως είχαν και τυρί με τέλεια γεύση που έβαζαν από πάνω. Προσωπικά θεωρώ ότι παίζει τον απόλυτο ρόλο σ' αυτή τη μακαρονάδα για να βγει η γεύση όπως πραγματικά είναι η αυθεντική. Αν μπορείτε, αξίζει να βρείτε ξερό ανθότυρο ή κρητικό κεφαλοτύρι από καταστήματα με κρητικά προϊόντα.




Υλικά: 

Για 4 άτομα:


1κ. ζυγούρι (είναι το κρέας του προβάτου ηλικίας 1 έτους) 

ή μοσχάρι κατάλληλο για βραστό 

μακαρόνια Νο 6 

αλάτι, πιπέρι 

χυμό λεμονιού 

προαιρετικά 

1 κρεμμύδι 

1 ντομάτα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε το κρέας σε σκέτο νερό. Αν το κομμάτι είναι χωρίς κόκαλο αγοράζουμε από το χασάπη και κάποια κόκαλα μαζί γιατί αλλιώς δε θα έχει και πολύ ουσία το βραστό. Στην εικόνα δεν έχω το σωστό κομμάτι κρέατος γιατί εκείνη την ημέρα δε βρήκα. Θα κοιτάξετε να είναι κατάλληλο για βραστό και να έχει λίγο λίπος πάνω του. 

 Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει να βγαίνει άλλος.

Προαιρετικά αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη γεύση του κρέατος, μόλις αυτό αρχίσει να μαλακώνει μπορείτε να βάλετε ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση και 1 ντομάτα κομμένη στα δύο (ή 2 ντομάτες μικρότερες). 

Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι περίπου 30' - 40' πριν το σβήσετε καθώς και χυμό λεμονιού.  

 Όταν βράσει καλά το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζουμί για να μην έχει μέσα μικρά κοκαλάκια και διάφορα υπολείμματα.

Βάζουμε το ζωμό του κρέατος να ξαναπάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια να βράσουν για 10'. 

 Στο κρέας ρίχνουμε χυμό λεμονιού στο πιάτο σύμφωνα με την προτίμηση του καθενός. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι του ταιριάζει το πολύ λεμόνι.

 Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε σε όποιον θέλει μαζί με τα μακαρόνια και το κρέας λίγο ζουμί στο πιάτο. 

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα βαλεριάνα - κόκκινο λάχανο με φραγκοστάφυλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα τελευταία μέρα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε μια νότα χρώματος στη σαλάτα μας κυρίως ώστε να κλείσουμε όμορφα τις γιορτές. 




Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

βαλεριάνα 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

φραγκοστάφυλλα 


Για τη σάλτσα: 

3 κ.σ. γιαούρτι 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

1 κ.γ. μουστάρδα 

λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε στη σαλατιέρα το κομμένο λάχανο, τη βαλεριάνα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φραγκοστάφυλλα. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λάδι και το αλάτι. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τη σαλάτα ή βάζουμε κουταλιές σαν κάθετες ακτίνες που να θυμίζουν αστέρι.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ψητά ανάμεικτα κρέατα (mix grill)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καλή παρεούλα, καλό μεζεδάκι, καλό κρασάκι και λίγη μουσική αρκούν για να περάσουμε μια τέλεια βραδιά ή ένα κεφάτο μεσημέρι. Άλλωστε όταν μετράει περισσότερο η παρέα το φαγητό δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκο. Με μία ψησταριά έχουμε ένα ωραιότατο και νοστιμότατο mix grill ανάμεικτα ψητά δηλαδή επί το ελληνικότερον, που θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.





Υλικά: 


μπριζολάκια ή παϊδάκια αρνίσια 

φιλετάκια στήθους κοτόπουλου  ή μπουτάκια

σουβλάκια χοιρινά 


Για τη μαρινάδα του χοιρινού 

άσπρο κρασί 

λίγο λάδι 

σκόρδο τριμμένο 

λίγο μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου 


πιπεριές κόκκινες ή πράσινες ή ανάμεικτες 

1 μεγάλο κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 

2 ντομάτες


μπιφτέκια κεμπάπ από μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά (εγώ στα συγκεκριμένα έβαλα μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο ισόποσα)

λουκάνικα χωριάτικα 


Για το άλειμμα:

1 φλ. λάδι 

1 γεμάτη κουταλιά ζωμό κότας σε σκόνη 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε μια λεκάνη και τα μαρινάρουμε ρίχνοντάς τους κρασί μέχρι να σκεπαστούν, λάδι, μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου και 2 -3 σκ. σκόρδο τριμμένο ή σκόρδο αποξηραμένο. Τα αφήνουμε 2 - 3 ώρες. Μετά περνάμε στις σούβλες 3 κομμάτια κρέατος και εναλλάξ μία ντομάτα, 3 κρέας, κρεμμύδι, κρέας, πιπεριά. 

 

 

 Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τη σκόνη του ζωμού κι ανακατεύουμε. 

Αλείφουμε τα σουβλάκια με αυτό το λάδι σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς ψήνονται και δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν.









 


Ψήνουμε και τα υπόλοιπα κρέατα με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα με το λάδι που φτιάξαμε.










 Στην πιατέλα τα σερβίρουμε όλα μαζί βάζοντας τα μισά σουβλάκια με τη λαβή αριστερά και τα άλλα μισά με τη λαβή δεξιά ώστε οι μυτερές άκρες τους να συναντώνται στο κέντρο της πιατέλας και τα υπόλοιπα ψητά τα μοιράζουμε κατά είδος έτσι ώστε να υπάρχουν όλα κι από τις δύο πλευρές της πιατέλας.




Μικρές λεπτομέρειες: 


Η συνοδεία εξαρτάται από τη διάθεσή σας. Μπορείτε να φτιάξετε τηγανητές πατάτες που συνηθίζουμε να τρώμε με τα ψητά του γκριλ ή κάποιο ρύζι. Βάλτε και μερικές πιτούλες για σουβλάκι ή αραβικές στο τραπέζι διαφορετικά μπορείτε να ψήσετε λίγο ψωμί στα κάρβουνα και να ρίξετε λαδορίγανη.  


Τις προάλλες εγώ ήθελα να δώσω έναν αραβικό τόνο στο φαγητό και μαζί με αυτό το mix grill έφτιαξα λίγες τηγανητές πατάτες, αραβικό ρύζι με ξηρούς καρπούς, αραβικές πίτες, τζατζίκι, χόμους και σαλάτα ταμπούλε. 


Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πολυσπόρια ή Φωτοκόλλυβα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η παράδοση θέλει την παραμονή των Φώτων να φτιάχνουμε νηστίσιμα φαγητά, προκειμένου να υποδεχτούμε ανήμερα των Φώτων τον αγιασμό που ισοδυναμεί με τη Θεία Κοινωνία. 


Τα πολυσπόρια αποτελούνται από όλων των ειδών τα όσπρια καθώς και σιτάρι και σίκαλη. Η ονομασία του ποικίλλει σύμφωνα με την κάθε τοποθεσία της Ελλάδας. Στην Κρήτη τα λένε Φωτοκόλλυβα ή Ψαροκόλλυβα ή Παπούδια ή Μαγεριά. Τα φτιάχνουν την παραμονή των Φώτων ως νηστίσιμο φαγητό. 


Σε άλλα μέρη λέγονται πολυσπόρια ή παλλικάρια ή μπουμπόλια ή μπουσμπουρέλια. Τα φτιάχνουν παραμονή ή και ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Ανδρέα αλλά και της Αγίας Βαρβάρας. Άφηναν ένα πιάτο στην εκκλησία να το διαβάσει ο παπάς και μετά το μοίραζαν στους πιστούς για να πάει καλά η επόμενη σοδειά. Τάιζαν ακόμα και τα ζωντανά του σπιτιού απ' αυτό το φαγητό όπως τα βόδια για να γευτούν τους κόπους τους.


Αυτό το πιάτο έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια όταν με το έθιμο της πανσπερμίας (παν + σπέρμα) ήθελαν να ευχαριστήσουν τους θεούς για την καλή σοδειά και να τους εξευμενίσουν για την προστασία και της επόμενης χρονιάς των χωραφιών και των σπόρων τους. 



Υλικά: 

όσπρια ό,τι υπάρχει στο σπίτι ( φασόλια όλων των ειδών, κουκιά, φάβα, ρεβύθια, φακές, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι κλπ). Η ποσότητα εξαρτάται από τη χρήση. Αν το θέλετε για σαλάτα βάλτε από 1 κ.σ. από κάθε είδος. Αν το θέλετε για κυρίως γεύμα βάλτε περίπου 1/2 φλ από κάθε είδος για 4 άτομα. 

(Εγώ σήμερα έβαλα γίγαντες μέτρια φασόλια μεξικάνικα κόκκινα φασόλια μαυρομάτικα φασόλια φακές φάβα ολόκληρη πλιγούρι)


άνηθο

ξερό κρεμμύδι σε φέτες 

προαιρετικά λάδι και λεμόνι 


Εκτέλεση: 


Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα όσπρια που πρέπει να φουσκώσουν στο νερό. Καλύτερα θα ήταν να βάλετε σε χωριστά μπολ τα όσπρια που αργούν να βράσουν από εκείνα που βράζουν λίγο πιο γρήγορα. 

 Την επόμενη μέρα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό τους γίγαντες και τα φασόλια τα μέτρια να βράσουν αρχικά.

 Αφήνουμε να περάσουν τα πρώτα 40' και βάζουμε μέσα τα κόκκινα φασόλια.

 Μετά από 15' - 20' ρίχνουμε τη φάβα. 

Τέλος ρίχνουμε τις φακές και αλάτι. 

Τα τελευταία 10' προσθέτουμε το πλιγούρι. Κανονικά βάζουμε ολόκληρο σιτάρι στο φαγητό, αλλά εγώ αυτό είχα αυτό έβαλα. 

 Αν θέλετε να υπάρχει ζουμί στο πιάτο φροντίστε να βάλετε αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να μείνει μια ποσότητα στο τέλος του μαγειρέματος.

 Αν όμως θέλετε να μην έχει πολύ νερό το φαγητό για να γίνει σαν σαλάτα αφήστε το προς το τέλος να το πιει και να μείνει μόνο λίγο μέσα. 

Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σύμφωνα με την προτίμησή σας. 

Σκέτο.... 

 ή με άνηθο και κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο....

ή με την προσθήκη λαδολέμονου για όσους δεν τηρούν αυστηρή νηστεία.


Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Κολοκυθάκια τηγανητά σε κουρκούτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εκλεκτό μεζεδάκι στο ελληνικό τραπέζι για κρασί ή μπύρα αλλά και για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας σαν ορεκτικό. 






Υλικά: 


2 μεγάλα κολοκυθάκια 

1/2 φλ. αλεύρι 

νερό όσο πάρει 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για τηγάνισμα


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι και το νερό σε μπολ, τα ανακατεύουμε για να γίνουν χυλός, αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι ή νερό ανάλογα με τα κολοκυθάκια που θα τηγανίσουμε. Ρίχνουμε στο χυλό αλάτι και πιπέρι.

Αν θέλετε μπορείτε να αλατίσετε λίγο και τα κολοκυθάκια πριν τα βάλετε στο χυλό, αρκεί να προσέχετε την ποσότητα που θα βάλετε. Περνάμε τα κολοκυθάκια πρώτα από το χυλό.... 

και μετά από το αλεύρι με τη βοήθεια των πιρουνιών. 

 Τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι σε μέτρια φωτιά....

 μέχρι να χρυσίσουν στην επιφάνεια της κάθε πλευράς.

 Όταν τα βγάλουμε από το τηγάνι τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για αρκετή ώρα να στραγγίσουν.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...