Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρεβύθια με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα όσπρια ταιριάζουν υπέροχα με τα λαχανικά. Ένας τέλειος συνδυασμός είναι τα ρεβύθια με μελιτζάνες. Η γάστρα απλά τα απογειώνει.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1 κ.σ. σόδα μαγειρική 

1 - 2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν κάμποσο, αλλά όχι να βράσουν εντελώς καλά. Αν ξεχάσατε να τα βάλετε σε νερό την προηγούμενη βραδιά τότε την ίδια μέρα βάλτε τα σε μια λεκάνη με νερό και 1 κ.σ. σόδα και τρίψτε τα. Αδειάστε το νερό χωρίς να τα ξεπλύνετε και μαγειρέψτε τα.



Σε μια κατσαρόλα ή σε τηγάνι τσιγαρίζουμε λίγο τη μελιτζάνα ίσα να πάρει λίγο χρώμα. 

Όταν τα ρεβύθια μαλακώσουν αρκετά τα βάζουμε στη γάστρα μαζί με τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

Ρίχνουμε το λάδι, τη σάλτσα, ανάλογο νερό περίπου 1 - 2 ποτήρια. 

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σουπιές με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Έτσι για αλλαγή θα φτιάξουμε σήμερα τις σουπιές με ρύζι για το νηστίσιμο Κυριακάτικο τραπέζι μας.




Υλικά: 


σουπιές καθαρισμένες 

1 ποτήρι ρύζι γλασέ 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1/2 φλ. άσπρο κρασί

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Ρίχνουμε και τις σουπιές και τις αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.











 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και νερό. Αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.


Όταν μαλακώσουν οι σουπιές προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και ρίχνουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε πού και πού λίγο και το αφήνουμε να βράσει. 

Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι (αν χρειάζεται) για το ρύζι και όταν πιει το νερό του και είναι έτοιμο το βγάζουμε. 


Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Γαριδομακαρονάδα με καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαρακοστή και τα θαλασσινά βρίσκονται κάπως συχνά στο τραπέζι μας. Ευκαιρία για γαριδομακαρονάδα. 






Υλικά: 


250 γρ. μακαρόνια 

250 γρ. γαρίδες προβρασμένες  

λάδι 

1 κρεμμύδι ξερό μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο τριμμένο 

1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά 

1 μικρό ποτηράκι ούζο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο καυτερό μπούκοβο


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ρίχνουμε και το καρότο με την πιπεριά κομμένη στα μπαστουνάκια να τσιγαριστούν μαζί. 

 Όταν μαραθούν λίγο στο τσιγάρισμα τα σβήνουμε με το ούζο.

 Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγο νερό κι αφήνουμε για 10' - 15' να μαγειρευτούν τα λαχανικά.

Μετά ρίχνουμε και τις γαρίδες και τις αφήνουμε για 10' να βράσουν μαζί τα υπόλοιπα υλικά. 

 Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο καυτερό μπούκοβο ή αυτό που εσείς επιθυμείτε ώστε να γίνει όσο καυτερό θέλετε. 

 Έχουμε ήδη βράσει τα μακαρόνια και τα έχουμε στραγγίσει καλά. Τα βάζουμε στη σάλτσα με τις γαρίδες, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν.

Σβήνουμε το μάτι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. 


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Σπανακόρυζο κοκκινιστό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το σπανάκι που έχει και σίδηρο αλλά ταυτόχρονα είναι και οικονομικό φαγητό είναι καλό να το εντάσσουμε συχνά στη διατροφή μας. Το σπανακόρυζο σήμερα θα το φτιάξουμε κοκκινιστό.





Υλικά: 


400 - 500 γρ. σπανάκι 

ένα μικρό ματσάκι άνηθο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1/2 φλ. λάδι 

1/3 φλ. ρύζι γλασέ 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι. 

Βάζουμε και το σπανάκι με τον άνηθο να τσιγαριστούν μαζί, μέχρι να μη βγάζει καθόλου νερό. 










Ρίχνουμε τη σάλτσα και νερό.


 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι....

και κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία κι αφήνουμε να μαγειρευτεί το σπανάκι.

 Όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα αλλά όχι πολύ.

 Στα 15 - 20' πρέπει να είναι έτοιμο και να έχει πιει τα ζουμιά. 


Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Κρέμα από σιταρόζουμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν βράζετε σιτάρι μπορείτε να κρατήσετε το ζουμί και να φτιάξετε μια νηστίσιμη κρέμα.




Υλικά: 


ζουμί από βρασμένο σιτάρι μετρημένο σε ποτήρια του νερού (για κάθε μπολ θα χρειαστείτε περίπου 1 ποτήρι του νερού, ανάλογα το μέγεθος του μπολ και του ποτηριού)

κορνφλάουρ (για κάθε ποτήρι ζωμού θα βάλουμε 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ) 

ζάχαρη (για κάθε ποτήρι ζωμού βάζουμε 1 1/2- 2 κ.σ. ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε) 

λίγη βανίλια 

προαιρετικά λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα για κάθε μπολ κρέμας


Εκτέλεση:

Μετράμε το ζουμί από το βρασμένο σιτάρι σε νεροπότηρα και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κορνφλάουρ, για κάθε μετρημένο ποτήρι βάζουμε 1 1/2 κ.σ. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά πριν αρχίσει να ζεσταίνεται η κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα και την ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε και τη βανίλια.  

Ανακατεύουμε διαρκώς την κρέμα μέχρι να πήξει καλά. 

Προαιρετικά όποιος θέλει μπορεί να ψιλοκόψει στο μούλτι λίγα αμύγδαλα για την επιφάνεια του μπολ.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα στριφτάρια με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια νηστίσιμη στριφτή πιτούλα είναι ό,τι πρέπει για να στυλωθούμε. Μόνο με ελάχιστα υλικά, οικονομική και νόστιμη.




Υλικά: 


Για το φύλλο:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση

1 - 2 ντομάτες σε φέτες 

1/3 φλ. ελιές 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

ρίγανη


Εκτέλεση:



 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι.

 Βάζουμε το λάδι κι ανακατεύουμε με το αλεύρι να κρυφτεί το λάδι.

 Ρίχνουμε το νερό αρχικά το μισό και μετά το υπόλοιπο ανάλογα με το αλεύρι και το αν χρειάζεται.

 Αρχίζουμε το ζύμωμα να πετύχουμε ένα ζυμάρι μαλακό που να μην κολλάει στα χέρια.

Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε για 30' να ξεκουραστεί. 

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο.

 Κάνουμε ένα λεπτό φύλλο αλευρώνοντας ενδιάμεσα με το άνοιγμα που κάνουμε με τον πλάστη.


Βάζουμε στην άκρη του φύλλου τις φέτες ντομάτας κι από πάνω τις φετούλες του κρεμμυδιού. 

 Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές άκρες. 

Αρχίζουμε να τυλίγουμε το μασούρι περίπου δύο στροφές.





Στο σημείο που θα κόψουμε το φύλλο βρέχουμε με νερό με ένα πινέλο για να κολλήσει η άκρη στο υπόλοιπο μασούρι.

 

 Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο του το μασούρι στρίβοντάς το σαν σαλιγκάρι.

Συνεχίζουμε βάζοντας το επόμενο μασουράκι εκεί που τέλειωσε το πρώτο. 

Γεμίζουμε το ταψί μέχρι να μη χωράει άλλα. 

 Με το πινέλο περνάμε όλα τα στριφτάρια με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45' - 50'.  




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...