Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Λεμονάτο μοσχαράκι με πατάτες στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γευστικό φαγητό με τη γεύση και τις βιταμίνες του λεμονιού.




Υλικά: 


750γρ. - 1 κ. μοσχαράκι 

1 κ. πατάτες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

το χυμό 1 - 1 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο κάρυ (προαιρετικά)

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε για λίγο το μοσχαράκι σε χαμηλή φωτιά και το ξαφρίζουμε.

Στο λάδι το τσιγαρίζουμε ελαφρά γυρνώντας το. 

Ρίχνουμε και το κρεμμύδι. 

 Μόλις τσιγαριστούν αυτά ρίχνουμε τη μισή ποσότητα λεμονιού για να το σβήσουμε.

 Βάζουμε νερό να σκεπάζει το κρέας και το μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά (στο 1,5 με διαβάθμιση το 3).

 Όταν περάσει περίπου μία ώρα μαγειρέματος βάζουμε αλάτι, πιπέρι....

 και λίγο κάρυ (προαιρετικά).

 Την τελευταία ώρα προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες.

Τους ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. 

Αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να πιει το νερό του. 

 Λίγο πριν το κατεβάσουμε από το μάτι ρίχνουμε τη ρίγανη.

 

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Μοσχαράκι φρικασέ με μαρούλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τη μαγειρίτσα της Ανάστασης για όσους δεν την τρώνε, αλλά εννοείται ότι μπορείτε να το φτιάξετε κι άλλες εποχές.




Υλικά: 


1 κ. μοσχάρι 

2 μαρούλια 

1 μάτσο άνηθο 

1 μάτσο μάραθο 

λάδι 

το χυμό 1 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Αυγολέμονο: 

2 αυγά 

χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μοσχαράκι και το ξαφρίζουμε αρχικά. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε το νερό ή να το αφήσετε στο ίδιο. Στη συνέχεια το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράζει σε νερό που να το σκεπάζει. 

 Μόλις περάσει μία ώρα ή και λίγο παραπάνω του ρίχνουμε αλατοπίπερο.

Την τελευταία μία ώρα προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο. 

 Μαζί ρίχνουμε και τα μαρούλια που πρέπει να είναι προσεκτικά πλυμένα και κομμένα το κάθε φύλλο στα δύο ή στα τρία αν είναι μεγάλα. 

Με μια κουτάλα πατάμε και γυρνάμε τα μαρούλια για να κάτσουν και να βραχούν όλα από το νερό της κατσαρόλας. 

Τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με το κρέας για περίπου μία ώρα. Προς το τέλος ρίχνουμε το λάδι. 

Προσθέτουμε και το λεμόνι και το αφήνουμε 10' ακόμη να βράσει. Όταν το σβήσουμε το αφήνουμε πάνω στο μάτι και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο στο καυτό μάτι ώστε να πάρει λίγο μια μικρή βράση. 

Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πατατόπιτα σαλιγκάρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμη πιτούλα που άνετα μπορεί να γίνει το ημερίσιο κολατσιό του παιδιού στο σχολείο ή να σας στηρίξει στη δουλειά όταν εργάζεστε πολλές ώρες. Είναι επίσης, πολύ καλή ιδέα για να την πάρετε μαζί σας σε μια εκδρομή, να την προσφέρετε ως ορεκτικό στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας ή ακόμη να και σε παιδικό πάρτι αρκεί να φτιάξετε μικρά σαλιγκαράκια. 




Υλικά: 


2 κ. πατάτες 

2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι δυόσμο 

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. λάδι 

λίγη ρίγανη 

το χυμό 1/2 λεμονιού 


Επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα και για το άλειμμα 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. ξύδι 

1 κ.γ. αλάτι 

1 φλ. νερό όχι γεμάτο 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν καλά κόβοντάς τες σε μικρά κομματάκια για να γίνουν πιο γρήγορα. 











 

Μόλις βράσουν οι πατάτες και όσο είναι ζεστές ακόμη τις λιώνουμε να γίνουν πουρές.









Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαλακώσουν χωρίς να αφήσουμε να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα. 

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τα κομμένα πράσα. 













 

 Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι λάδι κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε και το χυμό λεμονιού.

 Μέσα στον πουρέ ανακατεύουμε τα πράσα, τις πιπεριές, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.

 Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο ακόμη αλάτι.

Τέλος προσθέτουμε και ρίγανη για άρωμα κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. 

Τις οδηγίες για την παρασκευή της ζύμης θα τις βρείτε στη συνταγή Σπανακορολάκια. Αλευρώνουμε το τραπέζι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ή τρία τμήματα και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη, αλευρώνοντάς το κάθε φορά από κάθε πλευρά.

Με πινέλο το αλείφουμε με λάδι. 

 Σε μια άκρη βάζουμε λίγη γέμιση κι αφήνουμε στις δύο άκρες ένα περιθώριο 1 - 2 εκ. 

 Τυλίγουμε τη γέμιση με την άκρη του φύλλου φροντίζοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες αριστερά δεξιά.

Βάζουμε λίγο νερό σε ένα μικρό μπολάκι και με το πινέλο αλείφουμε την άκρη που θα κλείσουμε, ώστε να κολλήσει καλά. Την πατάμε λίγο πάνω στο μασούρι.  

 Κάνουμε με το κάθε μασούρι σαλιγκαράκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ζύμης.  


Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Χταποδάκι στιφάδο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αξέχαστη συνταγή για το χταποδάκι. Το έφτιαξα τις μέρες της Σαρακοστής και δεν το χορταίναμε.




Υλικά: 


1 χταποδάκι 

1 κ. κρεμμυδάκια μικρά 

λάδι 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

1 φύλλο δάφνης 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα αν είναι κάπως μεγάλα ή στα δύο τα μικρότερα. Τα κοκκινίζουμε ελαφρά στο λάδι. 

Μόλις τσιγαριστούν τα κρεμμύδια τα βγάζουμε και στο ίδιο λάδι κοκκινίζουμε ελαφρά το χταποδάκι που θα έχουμε πρώτα κόψει τα πλοκάμια του σε ροδέλες. 

 Μετά ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα. 

Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, αλάτι και πιπέρι. 

 Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι το χταποδάκι να μαλακώσει καλά, περίπου για μία ώρα.


Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Κόκκινα πασχαλινά αυγά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το έθιμο θέλει να βάφουμε τα αυγά κόκκινα τη Μ. Πέμπτη μέρα Σταύρωσης του Χριστού, μέρα που χύθηκε το Αίμα Του για μας. Η ιστορία λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή είχε πάει να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες του Πιλάτου, του Άνα και του Καϊάφα εναντίον του Χριστού στον Καίσαρα και την άδικη Σταύρωσή Του. Ο Καίσαρας αντέδρασε μη πιστεύοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Εκείνη την ώρα περνούσε μια υπηρέτρια με το καλάθι της γεμάτο αυγά. Τότε ο Καίσαρας είπε ότι θα πιστέψει στην Ανάσταση μόνο αν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα. Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε άγγιξε τα αυγά κι εκείνα έγιναν όλα κόκκινα, ταυτόχρονα αναφώνησε "Χριστός Ανέστη". Έτσι πείστηκε και ο Καίσαρας για την Ανάσταση και ομολόγησε: "Αληθώς Ανέστη". 

Γι' αυτό το λόγο και εις ανάμνησιν αυτού του θαύματος βάφουμε μόνο κόκκινα τα αυγά. Τα υπόλοιπα χρώματα είναι καθαρά ξενόφερτο στοιχείο που αλλοιώνει το νόημα του θαύματος.





Υλικά: 


αυγά μαζί με τη χάρτινη καρτέλα ή τη θήκη στην οποία πωλούνται 

βαφή αυγών 

διάφορα διακοσμητικά αυτοκόλλητα ή φυτική βαφή 


Εκτέλεση: 


 Αυτό το βήμα ήταν ο λόγος για να γράψω αυτή την ανάρτηση. Θεωρώ ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μη σπάσουν στο βράσιμο. Τα βράζουμε χωρίς να τα βγάλουμε από την καρτέλα του σούπερ μάρκετ για 10'. Μετά τα βγάζουμε να κρυώσουν λίγο.

 Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής και τα βάφουμε.

Όταν τα βγάλουμε τα ακουμπάμε σε ένα χαρτί κουζίνας. Μετά από λίγο το αλλάζουμε για να τραβήξει εντελώς το νερό που έχουν πάνω τους.  

Στο τέλος, τους βάζουμε διάφορα διακοσμητικά αυτοκόλλητα ή κάνουμε διάφορα σχέδια με φυτική βαφή. Τα δικά μου αυγά τα έφτιαξαν τα παιδιά μου και η καλύτερή τους φίλη σε συνεργασία.







Εύχομαι σε όλους σας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...