Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Πατάτες με λουκάνικα στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ εύκολο και οικονομικό φαγητό φούρνου ειδικά για ένα κρασί ή μία μπύρα δε χρειάζεται άλλο μεζεδάκι. 




Υλικά: 


πατάτες περίπου 1κ. 

2 χωριάτικα λουκάνικα 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

1 μικρό ποτηράκι άσπρο κρασί 

λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε στο ταψί τις πατάτες, όχι χοντρές για να ψηθούν ταυτόχρονα με τα λουκάνικα που δε χρειάζονται πολύ ώρα. Βάζουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε τα λουκάνικα κομμένα λοξά σε χοντρές ροδέλες και το λάδι. 

 Προσθέτουμε το κρασί και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε και λίγο νερό.

Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σκεπασμένο με λαδόκολλα για να μην καούν γρήγορα τα λουκάνικα. 


Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Απλή σαλάτα με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μήπως σας περίσσεψε νερόβραστο ρυζάκι από κάποιο προηγούμενο γεύμα ή ακόμη κι από λαπά; Να μια καλή ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε σε μια ωραιότατη και πλούσια σαλάτα για το συμπλήρωμα του επόμενου γεύματός σας. Ταυτόχρονα θα κάνετε και οικονομία.





Υλικά: 


1/2 φλ. ρύζι ή όσο ρύζι περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα 

1 ντομάτα 

1/2 πιπεριά 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

προαιρετικά λίγο ξερό κρεμμύδι σε φέτες 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το ρύζι στη σαλατιέρα, κόβουμε από πάνω τη ντομάτα, την πιπεριά, τον άνηθο και το κρεμμύδι προαιρετικά. Βάζουμε λάδι, αλάτι, λεμόνι.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Θράψαλα κοκκινιστά με μακαρόνια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Φαγητό για όλες τις εποχές, για νηστεία, για το καλοκαίρι, για το χειμώνα, για το μεσημεριανό τραπέζι για ουζάκι για κρασάκι για ό,τι τραβάει η όρεξη του καθενός.




Υλικά: 


1 κ. θράψαλα 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι 

1/2 φλ κρασί 

1/2 φλ σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα


Εκτέλεση:  


 Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 

 Κόβουμε τα θράψαλα σε λωρίδες και τα ρίχνουμε κι αυτά να τσιγαριστούν μαζί.

Σβήνουμε με το κρασί. 

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε τα θράψαλα να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Μόλις μαλακώσουν και δέσει η σάλτσα βγάζουμε τα θράψαλα από την κατσαρόλα. 

 Προσθέτουμε κι άλλο νερό, αλλά όχι πολύ, για να βράσουμε τα ζυμαρικά.

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες ή γύρω στα 10'.  

Σ΄ αυτό το πιάτο δε συνιστώ τριμμένο τυρί γιατί θεωρώ ότι δεν ταιριάζει πολύ. Όμως εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε σε ένα σημείο και να δείτε τη διαφορά αν σας αρέσει καλύτερα.










Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν τα μακαρόνια δε σας αρέσουν μέσα στην κατσαρόλα, μπορείτε να τα φτιάξετε χωριστά σε αλατισμένο νερό και να τους ρίξετε από πάνω τη σάλτσα από τα θράψαλα.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τηγανητές πατάτες με όλες τις γεύσεις

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα θα θυμηθούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δώσουμε περισσότερη γεύση στις απλές τηγανητές πατάτες για να γίνονται κάθε φορά διαφορετικές.




Υλικά: 

πατάτες τηγανητές 


πάπρικα 

τριμμένο τυρί για μακαρόνια 

ρίγανη 

κίτρινο τυρί που λιώνει 

φέτα σε τρίμματα 

κέτσαπ 

μαγιονέζα


Εκτέλεση:


Με πάπρικα. 

 Με τριμμένο τυρί για μακαρόνια.

Με ρίγανη. 

Με τυρί που λιώνει. Μόλις τις βγάλετε από το τηγάνισμα βάλτε 2 φέτες τυρί του τοστ κι αν δε λιώσει τελείως τότε βάλτε το πιάτο για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. 

 Με φέτα σε τρίμματα.

 Με κέτσαπ.















Με μαγιονέζα.

Πολύ νόστιμες γίνονται επίσης, αν πρώτα τις βράσετε για 3' - 4'. 

 Τις στραγγίσετε καλά.

 Και μετά τις τηγανίσετε.

Πρέπει όμως να φροντίσετε οι πατάτες να μην είναι λεπτές αλλά πιο χοντροκομμένες γιατί διαφορετικά θα λιώσουν με το βράσιμο και το τηγάνισμα. 


Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ντομάτα-φέτα σαν συνοδευτικό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ψάχνετε ένα εύκολο, γρήγορο, εντελώς απλό, με καθημερινά υλικά του ψυγείου και οικονομικό συνοδευτικό για τα ψητά κρέατα; Ντομάτα και φέτα είναι ό,τι πιο απλό, ζουμερό, νόστιμο και δροσιστικό ορεκτικό μπορείτε να προσφέρετε μαζί με μια πιατέλα ψητών κρεάτων.  Απλά πράματα.!!




Υλικά: 


Για 5 - 6 άτομα: 

5 - 6 μεγάλες ντομάτες 

200 γρ. φέτα 

λάδι 

ρίγανη 

μπούκοβο ή πάπρικα 


Εκτέλεση: 


 Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις αφήσουμε για 30' σε καυτό νερό και μετά να τις ξεφλουδίσουμε πανεύκολα.

Τις ψιλοκόβουμε. 

 Τις βάζουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουμε τα πολλά ζουμιά που βγάζουν.

Τις ξαναβάζουμε στο πιάτο, ρίχνουμε πάνω τους τη φέτα σε χοντρά τρίμματα και λάδι. 

Από πάνω ρίχνουμε λίγο μπούκοβο κι αν θέλετε και πάπρικα ή μόνο το ένα από τα δύο. 

 Τέλος, μια νότα ρίγανης θα δώσει όλο το άρωμα και την τελική γεύση στο ορεκτικό μας.


Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσο με πιπεριές και καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαλάτα με πανδαισία χρωμάτων από το ανοιχτό μπεζ των καρυδιών μέχρι το σκούρο μωβ-κόκκινο των φύλλων του κόκκινου μαρουλιού.




Υλικά: 


φύλλα από λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι) 

από 1/2 πιπεριά κόκκινη και κίτρινη 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λίγα καρύδια 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε τα καρύδια, ρίχνουμε λάδι, ξύδι και αλάτι κι ανακατεύουμε.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αρμυρά μπισκότα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Έχουμε συνηθίσει τα μπισκότα να είναι γλυκά. Όμως μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή πού και πού και να φτιάχνουμε αρμυρά, τα οποία θα μας δώσουν μια εύκολη λύση για ένα απογευματινό κολατσιό ή για το δεκατιανό στη δουλειά.




Υλικά: 


3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (μπορείτε να το παραλείψετε αν χρησιμοποιήσετε κόκκινη φαρίνα) 

1 1/2 κ.γ. αλάτι  

1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο 

2 κ.σ. κέτσαπ 

νερό όσο πάρει 


(προαιρετικά) 

λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του δε χρειάζεται να βάλουμε μπέικιν.

 Ρίχνουμε το αλάτι.

 Προσθέτουμε το σπορέλαιο.

 Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί το λάδι με το αλεύρι.

 Βάζουμε την κέτσαπ και ζυμώνουμε λίγο το μείγμα.

 Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε ταυτόχρονα. 

Σταματάμε μόλις πετύχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.  

Το ανοίγουμε πάνω στο τραπέζι σε χοντρό φύλλο γύρω στο 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουππάτ ή με τα χέρια να δώσετε στρογγυλό πλακέ ή μακρόστενο σαν πούρο σχήμα.  

 Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20' - 25' ή μέχρι να ροδίσουν.










 


Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες γεύσεις στην ίδια ζύμη. Εγώ κράτησα ένα μέρος της και πρόσθεσα κομμένες ελιές και ρίγανη. 

Για να ξεχωρίζουν στις γεύσεις που θα τους δώσετε καλύτερα θα ήταν να κάνετε για κάθε μία διαφορετικό σχήμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...