Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιαουρτοκέικ με σιρόπι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το κέικ έχει το πλεονέκτημα να βγάζει πολλά κομμάτια γιατί το μείγμα του φουσκώνει αρκετά και φυσικά δε χωράει στη συνηθισμένη φόρμα αλλά σε ταψί. Έτσι λοιπόν, γίνεται πολύ οικονομικό εφόσον θα φάνε αρκετά άτομα με την ίδια δόση.




Υλικά: 


250 γρ. μαργαρίνη 

2 ποτήρια ζάχαρη 

6 αυγά 

2 βανίλιες 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας 

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

1 κ.σ. όχι γεμάτη μπέικιν πάουντερ 


Σιρόπι: 

3 ποτήρια νερό 

2 ποτήρια ζάχαρη 

φλούδα 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


 Χτυπάμε μόνο για λίγο το βούτυρο μόνο του να μαλακώσει.

 Αμέσως βάζουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα και στα δύο μαζί.

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα για να ενσωματωθούν συνεχίζοντας το χτύπημα. 

 Συνεχίζουμε με το γιαούρτι.

 Βάζουμε τη βανίλια.

 Το κονιάκ ή λικέρ.

 Το μπέικιν πάουντερ.

 Προσθέτουμε το αλεύρι το οποίο καλύτερα θα ήταν να το ανακατέψουμε πρώτα με το κουτάλι στο μείγμα και μετά να το χτυπήσουμε με το μίξερ, γιατί αλλιώς θα πεταχτεί η σκόνη του ψηλά και θα λερώσουμε παντού.

 Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν βγαίνει καθαρό για να το βγάλουμε από το φούρνο. 

 Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζουμε για 5'- 7΄και τραβάμε το σιρόπι από το μάτι να σταματήσει ο βρασμός του.

 Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό και το σιρόπι να έχει γίνει ελαφρά προς το χλιαρό όση ώρα το έχουμε τραβήξει από το μάτι που έβραζε.

Μπορείτε στο σερβίρισμα να πασπαλίσετε με καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα ή ινδοκάρυδο.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καθαρά Κυριακάτικο λαχταριστό φαγητό που στη γάστρα έχει την ευκολία για τη νοικοκυρά, επειδή δε χρειάζεται να το προσέχει.  




Υλικά: 


1/2 κοτόπουλο σε μερίδες 

1 1/2 φλ. χυλοπίτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

πάπρικα 

κανέλα 

λάδι 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το νεροβράζουμε για 5' να φύγουν οι τοξίνες και οι αφροί.

 Το βάζουμε στη γάστρα, χωρίς το νερό, και ρίχνουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το κρασί. 

 Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα.

Ρίχνουμε λάδι. 

 Βάζουμε νερό τόσο που να μισοφαίνεται το κρέας.


 Το ψήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν το βγάλουμε φροντίζουμε να έχει νερό ή αν χρειαστεί προσθέτουμε και πάλι για τις χυλοπίτες.





Ρίχνουμε τις χυλοπίτες στη γάστρα και τις αφήνουμε για 20'. 










Και ήρθε η ώρα της απόλαυσης με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω στο πιάτο.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Μαρμελάδα μπανάνα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν θα έχετε πολλές μπανάνες ή όταν τις βρείτε σε χαμηλή τιμή μια ιδέα είναι να κάνετε μαρμελάδα. Θα τη χρειαστείτε για το κολατσιό μικρών και μεγάλων ή για τα γλυκά.






Υλικά: 


1 κ. μπανάνες 

700 γρ. ζάχαρη 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1 βανίλια 

λίγη κανέλα 

100 γρ. ρούμι ή κονιάκ 

100 γρ. νερό 


Εκτέλεση:


 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5'. 

 Μετά κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με το σιρόπι για περίπου 20' - 30' ή μέχρι να δούμε ότι έχουν λιώσει και έχει δέσει το σιρόπι.

 Τα τελευταία 10' περίπου, ρίχνουμε τη βανίλια και αν σας αρέσει και την κανέλα.

Προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ για άρωμα και την αφήνουμε να δέσει και να γίνει μία μαρμελάδα με πυκνό σιρόπι το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει σε ποσότητα.


Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κόκκινα φασόλια με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δοκιμασμένη συνταγή ο συνδυασμός οσπρίων με λαχανικά και ειδικά με τη μελιτζάνα. Τουλάχιστον η δική μου οικογένεια τον λατρεύει.




Υλικά: 


1 φλ. φασόλια κόκκινα 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τα φασόλια αρχικά σκέτα για λίγη ώρα.

 Μετά βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια.

 Όταν κοντεύει το φαγητό να γίνει ρίχνουμε και το λάδι.

 Λίγη ώρα πριν μαγειρευτούν τα φασόλια βάζουμε στο τηγάνι τις μελιτζάνες κομμένες σε χοντρά κομμάτια χωρίς να τις αλατίσουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.

 Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στο φαγητό κι αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγη ώρα (5' - 10') μαζί και τα δύο υλικά, για να δέσουν οι γεύσεις. 


Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γίγαντες με πιπεριές Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απίθανο φαγητό, τέλεια γεύση. Αν σας αρέσουν οι γίγαντες και οι πιπεριές θα ξετρελαθείτε με αυτό το πιάτο. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. 




Υλικά: 


1 φλ γίγαντες 

2 φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης 

λάδι

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φύλλο δάφνης 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Βράζουμε τους γίγαντες στο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να λιώσουν γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.









Όταν γίνουν τους βάζουμε στο ταψί. 

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. 

 Προσθέτουμε και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες να τσιγαριστούν κι αυτές μαζί.

 Βάζουμε τα τσιγαρισμένα υλικά στο ταψί μαζί με το λάδι του τηγανιού.

 Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις προσθέτουμε στο ταψί.

Βάζουμε τη σάλτσα και το φύλλο δάφνης. 

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και ρίχνουμε την κανέλα....

 ...αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί και το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς σκεπασμένο με λαδόκολλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό, να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και οι γίγαντες και να μείνει το ταψί μόνο με τη σάλτσα και το λάδι του.


Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μπιφτέκια σόγιας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Υγιεινά μπιφτέκια από σόγια και λαχανικά, ειδικά για χορτοφάγους ή για όσους νηστεύουν.




Υλικά: 


1 φλ. κιμάς σόγιας 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 καρότο τριμμένο 

λίγο ξερό δυόσμο τριμμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο 

λίγη ρίγανη 

λίγο μπούκοβο προαιρετικά 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

περίπου 2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη

λίγο λάδι για το ζύμωμα και χωριστά λάδι για το τηγάνισμα 

αλεύρι για το αλεύρωμα


Εκτέλεση: 


Βράζουμε για 10' - 15' τη σόγια και μετά τη στραγγίζουμε από το νερό. 

 Κόβουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο για ευκολία στο μούλτι.

 Βάζουμε τη σόγια σε μια λεκάνη μαζί με τα υλικά του μούλτι, το τριμμένο καρότο και λίγο λάδι.

 Προσθέτουμε τον τριμμένο δυόσμο.

 Ρίχνουμε λίγη ρίγανη ανακατεμένη με λίγο μπούκοβο προαιρετικά.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Βάζουμε και κανέλα.

 Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα λίγη φρυγανιά τριμμένη. Το ανακατεύουμε καλά.

 Πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.

 Τα αλευρώνουμε.

 Μόλις κάψει το λάδι τα τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές.

 Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγη ώρα να φύγουν τα πολλά λάδια.

Μπορείτε να σερβίρετε σαν ορεκτικό ή σαν κυρίως πιάτο με το συνοδευτικό της αρεσκείας σας. Εγώ εκείνη την ημέρα έτυχε να έχω μακαρόνια με σάλτσα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...