Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Μύδια τηγανισμένα σε χυλό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμα και τραγανά μύδια που μπορούν να σερβιριστούν σαν μεζεδάκι με ούζο ή ρακί ή σαν κύριο πιάτο μαζί με κάποια συνοδεία. Γίνονται πανεύκολα και τρώγονται ακόμα πιο εύκολα.




Υλικά: 


200 - 300 γρ. μύδια καθαρισμένα (ψίχα) [η ποσότητα είναι για μεζεδάκι αν θέλετε για κύριο φαγητό πρέπει να την αυξήσετε από 500 γρ. - 1κ.]

1 φλ. αλεύρι 

1 κ.γ. κορνφλάουρ 

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 

ξύσμα 1/2 λεμονιού 

1/2 κουτάκι μπύρα 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Εκτέλεση: 


 Μετά από το καλό καθάρισμα και πλύσιμο που κάνουμε τα αλατοπιπερώνουμε. 

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και τα ανακατεύουμε λίγο.

 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο σκόρδο.

Κόβουμε και ρίχνουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. 

 Προσθέτουμε και τη μπύρα λίγη λίγη κι ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός.

 Στη συνέχεια πρώτα αλευρώνουμε τα μύδια.

 Τα βουτάμε στο χυλό να καλυφθούν καλά.

 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό λάδι να κάψει. Προσωπικά έβαλα μισό μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο για να γίνουν και λίγο τραγανά. Τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα σε μικρές αποστάσεις.

 Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και μόλις πάρουν χρώμα μπορούμε με ένα κουτάλι να ξεκολλήσουμε όσα έχουν κολλήσει μεταξύ τους.

 Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περίσσεια λάδια.


Βάλτε τώρα κι ένα ουζάκι ή μια ρακή και στην υγειά σας.


Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο και μοτσαρέλα - λιαστή ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Το πράσινο με το δροσερό κι ανάλαφρο της φρέσκιας μοτσαρέλας συναντώνται. Τσαχπίνα η λιαστή ντομάτα δίνει την πικάντικη γεύση της στο σύνολο της σαλάτας.




Υλικά: 


λόλο ρόσσο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

περίπου 100 γρ. μοτσαρέλα 

2 - 3 κομματάκια λιαστής ντομάτας 

λάδι 

ξίδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε το λόλο ρόσσο, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τη λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια στη σαλατιέρα, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρές φέτες, ρίχνουμε λάδι και ξίδι. Προσωπικά δε συνιστώ το αλάτι επειδή υπάρχει η λιαστή ντομάτα που είναι αρμυρή.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ζυμαρικά με τριμμένα κολοκυθάκια και ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Γεύση και άρωμα Ελλάδας συγκεντρωμένα σε ένα πιάτο σαν αυτό. 




Υλικά: 


2 κολοκυθάκια 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

λίγο δυόσμο τριμμένο 

10 - 15 ντοματάκια τσέρυ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

2 κ.σ. κουκουνάρι 


ζυμαρικά βρασμένα


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού να τσιγαριστούν κι αυτά.

 Τότε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο δυόσμο.

 Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε μόνο λίγο νερό γιατί θα βγάλουν κι αυτά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20'. 

 Όταν είναι έτοιμα για να τα κατεβάσουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα.

 Ρίχνουμε και το κουκουνάρι, το αφήνουμε 2' - 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τυρί κι από πάνω τη σάλτσα με τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Μπορείτε φυσικά, να τα δοκιμάσετε και χωρίς τυρί.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γαύρος μαρινάτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να πιούμε ένα κρασάκι με συνοδεία ψαρομεζέ; Τότε να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο να φωνάξουμε και τους φίλους μας και να το ευχαριστηθούμε. Μην περιμένετε βέβαια, πότε θα έρθουν οι φίλοι στο σπίτι, ταιριάζει πολύ ωραία και με τα όσπρια τις καθημερινές.




Υλικά: 


περίπου 200 γρ. γαύρο ή με το μάτι μια μικρή ποσότητα που να γεμίζει ένα πιάτο

χοντρό αλάτι 

περίπου 1/2 φλ. ξύδι 

περίπου 1 φλ. λάδι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα κεφάλια στο γαύρο και αφαιρούμε τα έντερα. Όπως τον κρατάμε στο πλάι με τα δάχτυλά μας ανάμεσα στη ράχη και στην κοιλιά πιέζουμε στο σημείο που έχουμε ανοίξει την κοιλιά προχωρώντας την πίεση μέχρι την ουρά. 

 Έτσι θα ανοίξει ο γαύρος σαν πεταλούδα. Δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κόκαλο. Αυτό θα γίνει μόνο του στη συνέχεια.

 Βουτάμε τα ψαράκια σε πολύ ζεστό νερό, τόσο που με δυσκολία να το δέχεται το χέρι μας και τα κουνάμε μέσα σ' αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα αίματα και αρκετά κόκαλα από μόνα τους. Επίσης, τα ψάρια θα αλλάξουν χρώμα και θα μοιάζουν σαν ψημένα. Κάνουμε αυτό το βούτηγμα για 2 - 3 φορές αλλάζοντας το νερό.

 Σε ένα μπολ με καπάκι που θα τα βάλουμε ρίχνουμε μια στρώση χοντρό αλάτι, αλλά όχι τόσο που να καλυφθεί.

 Ξεκινάμε βάζοντας μία στρώση γαύρου και τον αλατίζουμε από πάνω, πάντα με χοντρό αλάτι σε μέτρια ποσότητα, περίπου όπως αλατίζουμε το φαγητό ή τη σαλάτα κι όχι καλύπτοντάς τον με αλάτι. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Τα αφήνουμε έτσι 24 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο. 

 Όταν τα ανοίξουμε θα χύσουμε τα αίματα κι ότι υγρά έβγαλαν. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με απλό ξύδι. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για δύο μέρες. Αν όμως, το ξύδι σας είναι πολύ δυνατό τότε αφήστε για μία μέρα.

Μόλις περάσουν οι δύο μέρες χύνουμε το ξύδι και καλύπτουμε πολύ καλά τα ψάρια με το λάδι. 

 Τα αφήνουμε για 1 ή 2 μέρες στο λάδι και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 Λίγες ροδέλες κρεμμυδιού, λίγες ελίτσες μαζί με το μαρινάτο γαύρο κι ένα ποτηράκι κρασί συνθέτουν το πρώτο συστατικό για καλοπέραση. Το δεύτερο είναι η καλή παρέα.


Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ψωμί με μπύρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η μπύρα στο ψωμί αντικαθιστά τη μαγιά και ταυτόχρονα δίνει και γεύση. 




Υλικά: 


500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε το μπέικιν πάουντερ αν έχετε κόκκινη φαρίνα) 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κουτί (330ml) μπύρα 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κόκκινη φαρίνα τότε δε χρειάζεται το μπέικιν.

 Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε λίγο.

 Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε και τη μπύρα. 

 Ανακατεύουμε καλά τα υλικά κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

 Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό ώστε να κολλάει. Το ζυμώνουμε για περίπου 10'.

 Το βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 30'. 

 Λαδώνουμε ένα ταψί.

 Δίνουμε στο ζυμάρι το σχήμα που θέλουμε και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι.

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα. Αυτό θα είναι πάντα ανάλογα με το δικό σας φούρνο.


Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λάχανο με κράκερς

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κάποια μέρα η κόρη μου είχε μαγειρικές ανησυχίες. Επέμενε να φτιάξει μία δική της σαλάτα με τα υλικά που η ίδια θα επέλεγε και δεν της χάλασα το χατίρι. Εγώ απλά τη φωτογράφισα. Δοκιμάζοντάς τη διαπίστωσα ότι η παιδική της ιδέα δε διέφερε σε τίποτα από μια νόστιμη σαλάτα που αντί για κρουτόν είχε κράκερς. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε άλλος ένας μάγειρας στο σπίτι μας. 




Υλικά: 


λάχανο 

1 καρότο 

4 - 5 κράκερς 

1/2 φλ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος 


Για τη σάλτσα: 

1 κ.σ. τυρί κρέμα 

περίπου 1 κ.σ. κέτσαπ 

λίγο λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το λάχανο και τρίβουμε το καρότο. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Σπάμε σε μικρά κομματάκια τα κράκερς και τα ρίχνουμε στη σαλάτα.

 Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κέτσαπ, την κρέμα τυριού, το λάδι και αλάτι. 

Περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε να πάει παντού. 













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν τα παιδιά σας ζητήσουν να ασχοληθούν στην κουζίνα αφήστε τα να υλοποιήσουν τις ιδέες τους με μια μικρή καθοδήγηση από σας, ίσως. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να αγαπάνε τη μαγειρική και να μη βαριούνται να φτιάξουν κάτι, ειδικά σε περιόδους που θα γίνουν φοιτητές ή εργένηδες κι αφετέρου κάποια στιγμή θα ξεκουράσουν εσάς τις μητέρες όταν θα μπαίνουν πιο ενεργά στην κουζίνα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...