Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Μπουτάκια κοτόπουλου με κους κους
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πεντανόστιμο φαγητό που θα αρέσει σε όλους. Το κους κους δίνει απίθανη και γλυκιά γεύση και το κάνει ξεχωριστό.
Υλικά:
3 μπουτάκια κοτόπουλου ολόκληρα (μαζί με το πίσω μέρος τους) ή μπορείτε να βάλετε και οποιοδήποτε κομμάτι σας αρέσει
1,5 - 2 φλ. κους κους (όχι το ζυμαρικό αλλά αυτό που περιέχει σιτάρι, αυγό κλπ)
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλ. σάλτσα
μείγμα μπαχαρικών ειδικό για κοτόπουλο
λίγο δυόσμο ξερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Στο λάδι (να καλύπτει καλά τον πάτο της κατσαρόλας) τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Βάζουμε και τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα κι από τις δύο μεριές.
Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών κι από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τη σάλτσα και αρκετό νερό να φτάσει μέχρι τη μέση του κρέατος. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα.
Όταν γίνει το κοτόπουλο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη σάλτσα του στο ταψί. Ρίχνουμε σ' αυτή το κους κους και το αφήνουμε στον πάγκο όση ώρα χρειάζεται για να απορροφήσει τη σάλτσα και να φουσκώσει.
Βάζουμε και το δυόσμο και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει τοποθετούμε και το κοτόπουλο στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15' περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κρέατος και να χυλώσει το κους κους.
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015
Σαλάτα λόλο ρόσσο και παρμεζάνα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πόσο μου αρέσουν οι σαλάτες που περιέχουν τυρί σε συνδυασμό με πράσινα λαχανικά!!! Θεωρώ ότι ολοκληρώνουν τη γεύση της απλής πράσινης σαλάτας.
Υλικά:
λόλο ρόσσο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
νιφάδες παρμεζάνας
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λόλο ρόσσο σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Τα ανακατεύουμε στη σαλατιέρα κι από πάνω ρίχνουμε την παρμεζάνα κομμένη σε λεπτές νιφάδες ή στην πλατιά ξύστρα του τρίφτη ή με το εργαλείο που καθαρίζουμε φασολάκια. Βάζουμε λάδι και ξύδι μπαλσάμικο κι ανακατεύουμε. Το αλάτι μπορεί να παραλειφθεί.
Κυριακή 9 Αυγούστου 2015
Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μουστάρδα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ας φτιάξουμε ψητές πατάτες φούρνου μυρωδάτες και γευστικές για να συνοδεύσουμε ένα απλό ψητό της σχάρας ή του γκριλ ή ακόμη να τις φάμε και σκέτες.
Υλικά:
1 - 1,5 κ. πατάτες
το χυμό 1 πορτοκαλιού
1 κ.γ. μουστάρδα
το χυμό 1/2 λεμονιού
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις βάζουμε στο ταψί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σκορπάμε πάνω τους.
Στύβουμε το πορτοκάλι.
Στύβουμε και το λεμόνι.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Ρίχνουμε και το λάδι.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε το μείγμα.
Περιχύνουμε με αυτό όλο το ταψί.
Ρίχνουμε και αρκετό νερό να φτάσει μέχρι τη μέση του όγκου του φαγητού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με λαδόκολλα το ταψί για περίπου 1 1/2 ώρα. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε από τη λαδόκολλα κι αφήνουμε να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Φακές με καρότο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι φακές είναι γνωστό ότι είναι πλούσιες σε σίδηρο και θρεπτικά στοιχεία, θα γίνουν όμως ακόμη πλουσιότερες αν προσθέσουμε λίγο καρότο που έχει β-Καροτένιο και βιταμίνη Α. Με όλα αυτά τα συστατικά ποιος μας πιάνει!!!
Υλικά:
3/4 φλ. φακές
2 καρότα τριμμένα
1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. σάλτσα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε αρκετό νερό και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις πατάτες και τις προσθέτουμε.
Βάζουμε και τη σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το καρότο και το τσιγαρίζουμε κι αυτό μαζί στο τηγάνι.
Μόλις μαλακώσει ελαφρά με το τσιγάρισμα το καρότο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι.
Βάζουμε ένα δαφνόφυλλο.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τις φακές για 45' - 60' να βράσουν μέχρι να χυλώσουν αν σας αρέσουν πιο πηχτές. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό όταν κοντεύουν να γίνουν ώστε να είναι πιο ζουμερές.
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Ποικιλία πράσινων φύλλων σε σαλάτα με σάλτσα μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με απομεινάρια από διάφορα χορταρικά και σαλατικά γίνεται μια πεντανόστιμη και πλούσια σαλάτα. Την τελική γεύση τη δίνει η πικάντικη σάλτσα με μουστάρδα και ξύδι βαλσαμικό. Στο εμπόριο ίσως υπάρχουν κεσεδάκια με έτοιμη τέτοια ποικιλία πράσινων και κόκκινων φύλλων σαλάτας.
Υλικά:
λάχανο
πράσινα φύλλα από:
ρόκα
φύλλα παντζαριού μικρά και τρυφερά
λόλο ρόσσο
λόλο μπιάνκο
κορυφές από αντίδια
σπανάκι
φρέσκο κρεμμυδάκι
και γενικά ό,τι πράσινο φύλλο σας έχει περισσέψει από σαλάτες και χορταρικά μπορείτε να το προσθέσετε
αλάτι
ξύδι
Για τη σάλτσα:
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λάχανο και συγκεντρώνουμε όλα τα φύλλα που έχουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε αλάτι.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα το ξύδι και το λάδι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα κι ανακατεύουμε.
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Μύδια τηγανισμένα σε χυλό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα και τραγανά μύδια που μπορούν να σερβιριστούν σαν μεζεδάκι με ούζο ή ρακί ή σαν κύριο πιάτο μαζί με κάποια συνοδεία. Γίνονται πανεύκολα και τρώγονται ακόμα πιο εύκολα.
Υλικά:
200 - 300 γρ. μύδια καθαρισμένα (ψίχα) [η ποσότητα είναι για μεζεδάκι αν θέλετε για κύριο φαγητό πρέπει να την αυξήσετε από 500 γρ. - 1κ.]
1 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. κορνφλάουρ
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ξύσμα 1/2 λεμονιού
1/2 κουτάκι μπύρα
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Μετά από το καλό καθάρισμα και πλύσιμο που κάνουμε τα αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και τα ανακατεύουμε λίγο.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο σκόρδο.
Κόβουμε και ρίχνουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε και τη μπύρα λίγη λίγη κι ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός.
Στη συνέχεια πρώτα αλευρώνουμε τα μύδια.
Τα βουτάμε στο χυλό να καλυφθούν καλά.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό λάδι να κάψει. Προσωπικά έβαλα μισό μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο για να γίνουν και λίγο τραγανά. Τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα σε μικρές αποστάσεις.
Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και μόλις πάρουν χρώμα μπορούμε με ένα κουτάλι να ξεκολλήσουμε όσα έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περίσσεια λάδια.
Βάλτε τώρα κι ένα ουζάκι ή μια ρακή και στην υγειά σας.
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015
Σαλάτα λόλο ρόσσο και μοτσαρέλα - λιαστή ντομάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το πράσινο με το δροσερό κι ανάλαφρο της φρέσκιας μοτσαρέλας συναντώνται. Τσαχπίνα η λιαστή ντομάτα δίνει την πικάντικη γεύση της στο σύνολο της σαλάτας.
Υλικά:
λόλο ρόσσο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
περίπου 100 γρ. μοτσαρέλα
2 - 3 κομματάκια λιαστής ντομάτας
λάδι
ξίδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λόλο ρόσσο, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τη λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια στη σαλατιέρα, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρές φέτες, ρίχνουμε λάδι και ξίδι. Προσωπικά δε συνιστώ το αλάτι επειδή υπάρχει η λιαστή ντομάτα που είναι αρμυρή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)