Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Φανουρόπιτα με 9 υλικά
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών,
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Ζυμαρικά με πράσα και τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε τα πράσα με χορταρικά και μέσα σε πίτες. Όμως ταιριάζουν άψογα και με τα ζυμαρικά που με την προσθήκη τυριών και κρέμας γάλακτος έχουμε ένα τέλειο πιάτο.
Υλικά:
περίπου 300 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
2 - 3 πράσα σε ροδέλες
1/3 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λάδι
100 γρ. φέτα
100 γρ. τυρί γκούντα ή γραβιέρα ή κασέρι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τα πράσα στο λάδι.
Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι μόλις πάρουν ελάχιστο χρώμα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά, γύρω στα 40' - 50'. Το νερό πρέπει να το πιουν γι' αυτό καλύτερα να μη βάλουμε πολύ από την αρχή.
Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό στο χρόνο που χρειάζονται σύμφωνα με το είδος τους και τα σουρώνουμε.
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε πάνω τους τα πράσα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να αναμειχθούν καλά.
Τριμματιάζουμε τη φέτα και τη σκορπάμε σε όλο το ταψί.
Από πάνω τρίβουμε το γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί και το απλώνουμε.
Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε λίγο τα ζυμαρικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς για περίπου 20' ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Τηγανητές πατάτες σαν τις wedges
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμες τηγανητές πατατούλες που θα ξετρελάνουν την οικογένεια. Προσέξτε μήπως σας τις ζητάνε κάθε μέρα.
Υλικά:
3 - 4 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη
λάδι για τηγάνισμα
πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τη φλούδα της κάθε πατάτας και βγάζουμε τυχόν μαύρα χαλασμένα σημεία. Τις κόβουμε σε ροδέλες κάπως χοντρές και μετά σε χοντρά μπαστουνάκια, πιο χοντρά από αυτά που κόβουμε συνήθως όταν τις τηγανίζουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τις πατάτες μαζί με το ζωμό σε σκόνη να βράσουν για 5' - 7' όχι περισσότερο γιατί θα λιώσουν. Αν οι πατάτες που θα βράσετε είναι περισσότερες από μισή κατσαρόλα τότε βάλτε περισσότερο ζωμό.
Τις στραγγίζουμε για λίγη ώρα να μην έχουν νερά όταν τις τηγανίσουμε.
Σε κατσαρόλα ή φριτέζα με πολύ λάδι τις τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν αρκετά.
Τις βγάζουμε σε μια σουπιέρα.
Τις πασπαλίζουμε αμέσως με αρκετή πάπρικα ανακατεύοντάς τις να πάει παντού.
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015
Σαλάτα παντζάρια με αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα νόστιμα και βιταμινούχα παντζάρια σήμερα θα γίνουν σαλάτα μαζί με ένα φρούτο κάπως εξωτικό, αν και πλέον μόνο εξωτικό δεν είναι, και η σαλάτα θα είναι απίθανη και ταυτόχρονα απλή.
Υλικά:
3 μέτρια γουλιά βρασμένων παντζαριών
1 αβοκάντο
μερικές φέτες ξερού κρεμμυδιού
αλάτι
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει τα παντζάρια και μετά το καθάρισμά τους τα κόβουμε σε κομματάκια, κόβουμε και το αβοκάντο σε μικρές φετούλες, καθώς και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και ξύδι μπαλσάμικο.
Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
Σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή πράσινη σαλάτα με όλα τα βιταμινούχα στοιχεία που ταυτόχρονα δίνουν την πλούσια γεύση και τα αρώματά τους.
Υλικά:
ρόκα
μαϊντανό
άνηθο
πορτοκάλι σε κύβους
αβοκάντο σε κυβάκια
παρμεζάνα σε νιφάδες(μπορεί να αντικατασταθεί από μυζήθρα τριμμένη σε φαρδύ τρίφτη)
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε και βάζουμε τα πράσινα χορταρικά και μυρωδικά στη σαλατιέρα. Κόβουμε το πορτοκάλι και το αβοκάντο, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι κι από πάνω ξύνουμε την παρμεζάνα ή τη μυζήθρα σε νιφάδες.
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Φιλετάκια κοτόπουλου με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου και χρωματιστές πιπεριές που το κάνουν ευπαρουσίαστο και νόστιμο πιάτο για την οικογένεια και τους καλεσμένους.
Υλικά:
2 φιλετάκια κοτόπουλου
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη)
200 - 250 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι πιπέρι
Για το ρύζι:
1 φλ. ρύζι κίτρινο
3 φλ. νερό
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι για λίγο το κρεμμύδι.
Κόβουμε τα φιλετάκια σε μικρότερα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις περνάμε κι αυτές από το τσιγάρισμα αφού βγάλουμε πρώτα το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα για να συνεχίσουμε το μαγείρεμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο νεράκι κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου μία ώρα.
Όταν θα κοντεύει να γίνει και το νερό θα έχει ελαχιστοποιηθεί ή θα το έχει πιει τότε ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει κάπως πιο πηχτή η κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε το σερβίρετε με κίτρινο ρύζι.
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
Τάρτα σφολιάτας με κουβερτούρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κάποια μέρα η οικογένεια μου ζητούσε επίμονα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει σοκολάτα. Εγώ ήμουν αρκετά κουρασμένη για να φτιάξω κάτι πολύωρο και δεν είχα και πολλά υλικά στο σπίτι. Έψαχνα που λέτε να φτιάξω κάτι χωρίς πολλά υλικά αλλά να έχει και σοκολάτα. Έβαλα κάτω τη σφολιάτα και την κουβερτούρα που για καλή μου τύχη είχα και τους έφτιαξα ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για τάρτες.
Βάζουμε μέσα το φύλλο σφολιάτας και τα κομμάτια που εξέχουν τα μαζεύουμε διπλώνοντάς τα στο εσωτερικό και πατώντας τα να ενσωματωθούν στα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνουμε πολλές τρύπες στον πάτο της για να μη φουσκώσει.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο κέντρο της τάρτας και ρίχνουμε μέσα ένα βάρος όπως ρύζι, φασόλια ή ακόμα και βοτσαλάκια καθαρά. Την ψήνουμε για 15' - 20'.
Τη βγάζουμε και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με ό,τι έχουμε βάλει για βάρος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15' ακόμη. Αν δείτε ότι φουσκώνει ξανά το κέντρο της τρυπήστε το εδώ κι εκεί με ένα μαχαίρι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού να πάρει μία βράση.
Βγάζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού. Σπάμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην καυτή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Σπάμε και τη λευκή σοκολάτα και τη λιώνουμε μέσα στο μείγμα.
Γεμίζουμε με τη ρευστή σοκολάτα τη σφολιάτα.
Την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο για να σφίξει.
Εγώ να σας πω την αλήθεια την έβαλα για πιο γρήγορα στην κατάψυξη περίπου για 20' σκεπασμένη με μεμβράνη.
Όταν παγώσει καλά η σοκολάτα σχεδόν στερεοποιείται πάλι και δεν τρέχει. Έτσι η τάρτα μπορεί να κοπεί άνετα σε κομμάτια.
Αυτό μόνο πρόλαβα να φάω εγώ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)