Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο 2015

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το πιο γλυκό Χριστόψωμο είναι αυτό που φτιάχνεται με αγάπη και συμμετοχή από τα παιδιά της οικογένειας. Έτσι φέτος, αυτό το ευλογημένο ψωμάκι του Χριστούλη έγινε από τα παιδιά μου κι εμένα. Εύχομαι σε όλους σας ΚΑΛΑ και ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Ιδιαιτέρως στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου στους γονείς μου που βρίσκονται στην Ελλάδα μακριά μου αλλά και τόσο κοντά μου όσο βρίσκεται η καρδιά μου.

 




Υλικά: 


1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κύβο μαγιάς νωπής ή 1 φακ. ξηρή 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1/2 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. γλυκάνισο 

4 κ.σ. μέλι 

1/2 φλ. λάδι 

2 φλ. νερό χλιαρό 


Για την επιφάνεια: 

1 ασπράδι αυγού

1 όχι γεμάτο κ.γ. μέλι 

λίγο νερό  


 Για το στόλισμα: 

1 καρύδι με κέλυφος 

αρκετά γαρύφαλλα


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τη μαστίχα στο μούλτι και την κάνουμε σκόνη με τη βοήθεια της μίας κουταλιάς ζάχαρης.

 Ζεσταίνουμε το νερό, βάζουμε σε ένα φλιτζάνι και διαλύουμε τη μαγιά. 












Βάζουμε στο ανακάτεμα άλλο ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στη μαγιά για να ενεργοποιηθεί.




 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό που έχει τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε λίγο για να σκεπαστεί.

 Ρίχνουμε την κοπανισμένη μαστίχα ...

το γλυκάνισο.... 

 το αλάτι, ανακατεύουμε λίγο....

 συνεχίζουμε με λίγο νερό ακόμη αλλά όχι όλη την ποσότητα.

 Ρίχνουμε το μέλι...

 το λάδι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε κι άλλο νερό σιγά σιγά...

και ξεκινάμε το ζύμωμα. Πρέπει να πετύχουμε να είναι μαλακό κι εύπλαστο.

 Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον όπως ο φούρνος στους 40 βαθμούς για 1 ώρα να φουσκώσει. 

Λαδώνουμε το ταψί που πρόκειται να το ψήσουμε. 

 Η ζύμη θα φουσκώσει πολύ γι' αυτό βάλτε κάπως μεγάλη λεκάνη.

 Οικογενειακές στιγμές. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κρατάμε ένα κομμάτι όσο το μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού, αν όμως θέλετε να κάνετε πολλά σχέδια κρατήστε όσο σας χρειάζεται.

 Τη βάζουμε στο ταψί και την απλώνουμε καλά σε όλα τα σημεία.

 Κάνουμε κορδόνια από το κομμάτι που κρατήσαμε.

 Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο ασπράδι για να κολλήσουν τα σχέδια.

 Κάνουμε ένα μεγάλο Σταυρό να καλύπτει όλη την επιφάνεια κι ένα με πιο μικρό μήκος σταυρωτά σαν Χ.

 Ενδιάμεσα κόβουμε μικρότερα και λεπτότερα κορδόνια και τα βάζουμε σε κάθε γωνία σαν ακτίνες. Τα αλείφουμε όλα τα κορδόνια με λίγο ασπράδι.

 Στο κέντρο μπήγουμε ένα καρύδι με κέλυφος. 

 Κάνουμε μικρά στρογγυλά κομματάκια που βάζουμε γύρω από το καρύδι και περιμετρικά του Χριστόψωμου.



 Μπήγουμε γαρύφαλλα ανάμεσα σε κάθε μπαλίτσα στην περίμετρο.











Αραιώνουμε το μέλι με λίγο νερό.


 Με αυτό αλείφουμε όλη την επιφάνεια.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' - 45'. 

 Μόλις κρυώσει λίγο το βγάζουμε από το ταψί σε μια σχάρα για να μην κρατήσει υγρασία από κάτω.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους σας.





Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Στεφανάκι με ντοματάκια και μοτσαρέλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα στεφανάκι από ντομάτες που μπορεί να στολίσει στις γιορτινές μέρες το τραπέζι σας. 




Υλικά: 


μαρούλι κόκκινο σγουρό (λόλο ρόσσο) 

μίνι ντοματάκια 

φρέσκια μοτσαρέλα σε μπαλάκια 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο ή απλό

αλάτι 

ρίγανη 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην πιατέλα σε σχήμα στεφανιού.

 Στερεώνουμε τα ντοματάκια πάνω τους στο ίδιο σχήμα. 

 Κόβουμε οδοντογλυφίδες στη μέση και καρφώνουμε την κομμένη πλευρά στην κάθε μπαλίτσα μοτσαρέλας ενώ τη μυτερή την αφήνουμε να φαίνεται.

Στερεώνουμε ανάμεσα ή πάνω στις ντομάτες τις μπάλες κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, ξύδι, αλάτι και ρίγανη. Αν θέλετε γεμίστε το κενό του κέντρου με περισσότερα φύλλα μαρουλιού.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Πατζαρόσουπα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μία κάπως πρωτότυπη σούπα που ταιριάζει γιατί όχι, ακόμη και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, ως πρώτο πιάτο λόγω του χρώματός της



Υλικά: 


2 - 3 μέτριες πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο 

1 καρότο 

1 κ.γ. σκόνη ζωμού με τη γεύση που σας αρέσει 

αλάτι, πιπέρι 

4 - 5 παντζάρια βρασμένα


Εκτέλεση:


 Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. 

 Μόλις φέρουμε μερικές στροφές τις πατάτες βάζουμε και το σέλινο ή το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 Προσθέτουμε το καρότο.

Βάζουμε και το ζωμό σε σκόνη ή 1 κύβο. 

 Καλύπτουμε τα υλικά με αρκετό νερό, βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 40' - 45'. 

 Αν τα παντζάρια είναι βρασμένα τα ρίχνουμε τα τελευταία 10' για να ενσωματωθούν στο μαγείρεμα και στις γεύσεις. Αν όμως έχετε ωμά τότε ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τις πατάτες.

 Για να γίνει βελουτέ την κόβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνει κρέμα. Όσο περισσότερα παντζάρια έχει η σούπα τόσο πιο κόκκινη γίνεται.






Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όσοι νηστεύουν και δεν μπορούν να αντισταθούν στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά ας φτιάξουν νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι.




Υλικά: 


2 φλ. λάδι 

5 φλ. αλεύρι 

2 βανίλιες ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας 

1/2 φλ. ζάχαρη 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1/2 σφηνάκι ανθόνερο 

1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα 

άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:


 Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού.

 Προσθέτουμε τη βανίλια...

 το ξύσμα πορτοκαλιού....

 τη ζάχαρη....

το ανθόνερο. 

 Χτυπάμε για 3' - 4' τα υλικά.

 Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε αρχικά τα 3 πρώτα φλιτζάνια αλεύρι το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το υπόλοιπο σιγά σιγά γιατί δεν είναι σίγουρο αν θα το πάρει όλο. Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι για να μην πετάγεται σαν σύννεφο και μετά με το μίξερ.

 Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο.

 Τα κόβουμε στο μούλτι. Το πόσο χοντροκομμένα θα είναι εξαρτάται από τη δική σας προτίμηση.

 Τα ρίχνουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα να ανακατευτούν καλά τα αμύγδαλα.

 Πλάθουμε τα σχήματα που μας αρέσουν κι αν θέλουμε κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους.

Τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ. 









Εμένα μου βγήκαν πολύ μεγάλοι με αποτέλεσμα να στριμωχτούν στο ταψί. Τους ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20' - 25'. Όταν βγάλουμε το ταψί δεν τους αγγίζουμε μέχρι να κρυώσουν γιατί λιώνουν αμέσως. Ενώ όταν κρυώσουν στερεοποιούνται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει δεύτερο ταψί για το επόμενο ψήσιμο.

Για το άχνισμα κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα μικρό ταψάκι ή άλλο σκεύος. 

Μόλις στερεοποιηθούν οι κουραμπιέδες τους περνάμε από την άχνη και τους βάζουμε σε πιατέλα. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...