Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015
Χριστόψωμο 2015
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Στεφανάκι με ντοματάκια και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα στεφανάκι από ντομάτες που μπορεί να στολίσει στις γιορτινές μέρες το τραπέζι σας.
Υλικά:
μαρούλι κόκκινο σγουρό (λόλο ρόσσο)
μίνι ντοματάκια
φρέσκια μοτσαρέλα σε μπαλάκια
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο ή απλό
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην πιατέλα σε σχήμα στεφανιού.
Στερεώνουμε τα ντοματάκια πάνω τους στο ίδιο σχήμα.
Κόβουμε οδοντογλυφίδες στη μέση και καρφώνουμε την κομμένη πλευρά στην κάθε μπαλίτσα μοτσαρέλας ενώ τη μυτερή την αφήνουμε να φαίνεται.
Στερεώνουμε ανάμεσα ή πάνω στις ντομάτες τις μπάλες κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, ξύδι, αλάτι και ρίγανη. Αν θέλετε γεμίστε το κενό του κέντρου με περισσότερα φύλλα μαρουλιού.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Πατζαρόσουπα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μία κάπως πρωτότυπη σούπα που ταιριάζει γιατί όχι, ακόμη και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, ως πρώτο πιάτο λόγω του χρώματός της
Υλικά:
2 - 3 μέτριες πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καρότο
1 κ.γ. σκόνη ζωμού με τη γεύση που σας αρέσει
αλάτι, πιπέρι
4 - 5 παντζάρια βρασμένα
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια.
Μόλις φέρουμε μερικές στροφές τις πατάτες βάζουμε και το σέλινο ή το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε το καρότο.
Βάζουμε και το ζωμό σε σκόνη ή 1 κύβο.
Καλύπτουμε τα υλικά με αρκετό νερό, βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 40' - 45'.
Αν τα παντζάρια είναι βρασμένα τα ρίχνουμε τα τελευταία 10' για να ενσωματωθούν στο μαγείρεμα και στις γεύσεις. Αν όμως έχετε ωμά τότε ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τις πατάτες.
Για να γίνει βελουτέ την κόβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνει κρέμα. Όσο περισσότερα παντζάρια έχει η σούπα τόσο πιο κόκκινη γίνεται.
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όσοι νηστεύουν και δεν μπορούν να αντισταθούν στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά ας φτιάξουν νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι.
Υλικά:
2 φλ. λάδι
5 φλ. αλεύρι
2 βανίλιες ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμό 1/2 λεμονιού
1/2 σφηνάκι ανθόνερο
1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τη βανίλια...
το ξύσμα πορτοκαλιού....
τη ζάχαρη....
το ανθόνερο.
Χτυπάμε για 3' - 4' τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε αρχικά τα 3 πρώτα φλιτζάνια αλεύρι το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το υπόλοιπο σιγά σιγά γιατί δεν είναι σίγουρο αν θα το πάρει όλο. Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι για να μην πετάγεται σαν σύννεφο και μετά με το μίξερ.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο.
Τα κόβουμε στο μούλτι. Το πόσο χοντροκομμένα θα είναι εξαρτάται από τη δική σας προτίμηση.
Τα ρίχνουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα να ανακατευτούν καλά τα αμύγδαλα.
Πλάθουμε τα σχήματα που μας αρέσουν κι αν θέλουμε κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους.
Τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Εμένα μου βγήκαν πολύ μεγάλοι με αποτέλεσμα να στριμωχτούν στο ταψί. Τους ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20' - 25'. Όταν βγάλουμε το ταψί δεν τους αγγίζουμε μέχρι να κρυώσουν γιατί λιώνουν αμέσως. Ενώ όταν κρυώσουν στερεοποιούνται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει δεύτερο ταψί για το επόμενο ψήσιμο.
Για το άχνισμα κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα μικρό ταψάκι ή άλλο σκεύος.
Μόλις στερεοποιηθούν οι κουραμπιέδες τους περνάμε από την άχνη και τους βάζουμε σε πιατέλα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)