Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016
Η καρδιά "σου" με τυρί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν έφτιαξα ζύμη για σου αποφάσισα να κάνω το ένα μέρος της με γλυκιά γέμιση και το άλλο με αρμυρή για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν ήθελα όμως κάτι μπελαλίδικο και πολύωρο, έτσι σκέφτηκα κάτι τελείως απλό, εύκολο, γρήγορο με ελάχιστα υλικά αλλά να είναι φτιαγμένο μόνο για την ημέρα αυτή.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 φλ. νερό
1/2 φλ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
(από αυτή τη δοσολογία εγώ χρησιμοποίησα περίπου τη μισή για μία καρδιά)
Για τη γέμιση:
1 1/2 φλ. τυρί γκούντα τριμμένο
8 - 10 ντοματάκια μίνι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για σου.
Όταν είναι έτοιμη βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και κάνουμε το σχήμα μιας μεγάλης καρδιάς.
Το γεμίζουμε με ζύμη στο εσωτερικό που τη βαθουλώνουμε για να έχει χώρο για το τυρί και αν θέλουμε κάνουμε γραμμές με το κουτάλι στο περίγραμμα, χωρίς να είναι απαραίτητο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40'. Η ζύμη θα φουσκώσει.
Τρίβουμε το τυρί και το ρίχνουμε στο κέντρο της καρδιάς.
Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση και τα βάζουμε σαν περίγραμμα στο τυρί, αλλά μέσα από το περίγραμμα της ζύμης.
Ψήνουμε μόνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Οι ντομάτες δεν πειράζει και να μην ψηθούν για να είναι ζουμερές και πιο ζωντανές.
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016
Ρολάκια χοιρινά γεμιστά με πιπεριά και κεφαλοτύρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει αυτό το πιάτο, το οποίο το προτείνω ανεπιφύλακτα για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, για το Κυριακάτικο τραπέζι, για ένα τραπέζι στους φίλους σας, για γενέθλια, ονομαστική γιορτή αλλά και για τα Χριστούγεννα. Είναι αυτό που λέμε τώρα τελευταία "παντός καιρού".
Υλικά:
4 πολύ λεπτά χοιρινά φιλετάκια
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
ζωμό κότας σε σκόνη
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 μικρό κομμάτι κεφαλοτύρι
1 κ. πατάτες
λάδι
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Απλώνουμε λίγη μουστάρδα στο κάθε φιλέτο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με ζωμό κότας.
Κόβουμε το τυρί και την πιπεριά σε μπαστουνάκια και βάζουμε λίγα κομμάτια στη μία άκρη του φιλέτου για τυλίγεται εύκολα.
Ξεκινάμε να το τυλίγουμε.
Το κάνουμε ρολό. Δε χρειάζεται να το στερεώσετε ούτε με οδοντογλυφίδες ούτε με σπάγκο γιατί δε θα ανοίξουν. Το πόσο χοντρό θα γίνει εξαρτάται από το πόση γέμιση θα βάλετε, όσο περισσότερη τόσο πιο χοντρό.
Βάζουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψί μαζί με τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ρίχνουμε σε όλο το φαγητό κανονική ποσότητα λαδιού.
Στύβουμε το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε μόνο τις πατάτες με λίγο ζωμό κότας.
Βάζουμε και το ανάλογο νερό να μισοκαλύπτει τις πατάτες.
Αν σας περισσέψουν κομματάκια τυριού ή πιπεριάς ρίξτε τα στις πατάτες.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 3 ώρες.
Στο σερβίρισμα μπορείτε να αφήσετε το ρολό ολόκληρο...
ή να το κόψετε σε φέτες.
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016
Κολοκυθάκια ρολά Αγίου Βαλεντίνου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα εντυπωσιακό ορεκτικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με απλά κι εύκολα υλικά.
Υλικά:
1 κολοκυθάκι μεγάλο
λίγο λάδι
αλάτι
Για τη γέμιση:
3 κ.σ. τυρί κρέμα με γεύση γιαουρτιού
αλάτι
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
Εκτέλεση:
Ψήνουμε την πιπεριά στο γκριλ μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει η επιφάνειά της. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να την πιάνουμε. Την ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια. Αν έχετε καλό τρίφτη με τη φαρδιά λεπίδα κόψτε το εκεί.
Τα ψήνουμε στο τηγάνι γκριλ για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά αφού πρώτα τα αλείψουμε με λάδι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Τα αλατίζουμε.
Τα αφήνουμε μόνο λίγα λεπτά ίσα να γίνουν αυτές οι σκούρες ρίγες από το γκριλ και στις δύο πλευρές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα τυριού με το μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μπούκοβο), τον άνηθο και το αλάτι.
Κόβουμε σε μικρές λωρίδες την πιπεριά.
Αλείφουμε την κάθε φέτα κολοκυθιού με μια μέτρια ποσότητα μείγματος.
Στις άκρες βάζουμε ένα μικρό ματσάκι από λίγες πιπεριές.
Τυλίγουμε απαλά χωρίς να το σφίγγουμε.
Φροντίζουμε να φαίνονται καλά οι άκρες της πιπεριάς από τη μία πλευρά.
Τα ρολά είναι έτοιμα κι αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε σε σειρά ώστε να σχηματίζεται μια καρδιά.
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016
Λουκάνικα ερωτευμένα (καρδιές)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εεεε... όλοι έφτιαξαν αυτά τα λουκάνικα στο ίντερνετ ήρθε και η δική μου η σειρά να τα φτιάξω μιας και τα βρήκα τόσο όμορφα εμφανισιακά, αλλά και γευστικά βεβαίως βεβαίως.
Υλικά:
2 μακριά λουκάνικα Φρανκφούρτης
2 αυγά μεγάλου μεγέθους
λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Αρχικά, κόβουμε κατά μήκος μία στενή φέτα από το λουκάνικο, περίπου όπως κόβουμε το καπάκι από τα γεμιστά. Την αφήνουμε στην άκρη και την τηγανίζουμε χωριστά γιατί δε θα χρειαστεί για τις καρδιές.
Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση κατά μήκος αλλά από την πάνω πλευρά δεν το χωρίζουμε. Ξεκινάμε από το 1 εκ. και κάτω να κόβουμε μέχρι την κάτω πλευρά που θα το χωρίσουμε. Τώρα έχει σχηματιστεί ένα Λ.
Κάθε "πόδι" του λουκάνικου το γυρίζουμε για να συναντηθούν και τα δύο σε ένα σημείο για να γίνει το κάτω μέρος της καρδιάς.
Το κάτω μέρος της καρδιάς το ενώνουμε οριζόντια με μια οδοντογλυφίδα.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το λουκάνικο κι από τις δύο πλευρές.
Όταν θα το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά θα μας βοηθήσει αν πιάσουμε την οδοντογλυφίδα για το κάτω μέρος και με τη σπάτουλα το πάνω μέρος.
Αφού σπάσουμε το αυγό σε ένα πιατάκι ή μπολάκι το ρίχνουμε με προσοχή ξεκινώντας από την μία καμπύλη της καρδιάς, περνάμε στο κάτω μέρος και καταλήγουμε στην άλλη καμπύλη ώστε το ασπράδι να χυθεί παντού.
Ο κρόκος θα απομονωθεί από το ασπράδι και θα τον ρίξουμε στο κέντρο της καρδιάς.
Κρατάμε χαμηλή τη φωτιά κάτω από το μέτριο μέχρι να ψηθεί το αυγό ομοιόμορφα. Αν θέλουμε πού και πού ρίχνουμε λίγο λάδι του τηγανιού πάνω του το οποίο δε θα μείνει μέσα στην καρδιά γιατί θα βρει διέξοδο από διάφορα σημεία. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε με σπάτουλα με απόλυτη προσοχή.
Μια ωραία ιδέα για πρωινό με τον αγαπημένο σας για να δείξετε έμπρακτα ότι η αγάπη περνάει πρώτα από το στομάχι.
Αν όμως τα φτιάξετε για το μεσημεριανό γεύμα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες και σαλάτα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)