Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016
Κυριακή 12 Ιουνίου 2016
Γαλοπούλα με παπαρδέλες και σάλτσα ανάμεικτη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα πιάτο πολύ νόστιμο με πλούσια και γευστική σάλτσα που δε θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Μπορείτε να το φτιάξετε τόσο με γαλοπούλα όσο και με κοτόπουλο.
Υλικά:
800 στήθος γαλοπούλας
περίπου 1/2 φλ. λάδι για το τηγάνισμα και λίγο ακόμη για τη σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
1 φλ. ντοματάκια κονκασέ
3/4 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο σε στενές μικρές λωρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τη γαλοπούλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αρχικά θα βγάλει λίγο νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι για να μαγειρευτεί όση ώρα χρειάζεται μέχρι να εξατμιστεί και μετά να αρχίσει να τηγανίζεται.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε την πάπρικα κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κολλήσει. Αυτό θ' αρχίσει να μαζεύεται σε σβώλους.
Προσθέτουμε 1 φλ. νερό και το ζωμό ή τον κύβο. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν οι σβώλοι και να γίνει σαν κρέμα.
Μετά βάζουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι με προσοχή επειδή περιέχει κι ο κύβος. Αφήνουμε τη σάλτσα για 15' να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Την ανακατεύουμε όμως αρκετά συχνά και προς το τέλος συνέχεια γιατί αλλιώς θα κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και βάζουμε μέσα το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τα τηγανισμένα κομματάκια γαλοπούλας και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τις παπαρδέλες.
Τις στραγγίζουμε και τις καίμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι.
Σερβίρουμε με αρκετό πασπαλισμένο κεφαλοτύρι κι από πάνω τις μπουκιές γαλοπούλας με τη σάλτα τους.
Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
Μπιφτεκάκια με σπανάκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πόσο πρωτότυπα μπορούν να γίνουν τα συνηθισμένα μπιφτέκια αν τους προσθέσουμε μέσα στο ζύμωμα σπανάκι! Ειδικά για τα παιδιά είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
250 γρ. σπανάκι
1/3 φλ. λάδι
2 κ.σ. χυμό ντομάτας
100 γρ. τυρί φέτα
1 κ.σ ξύδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10' το σπανάκι.
Το στραγγίζουμε και το πατάμε καλά για να το στύψουμε μέχρι να μη βγάζει καθόλου νερό.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά, το φρέσκο κρεμμυδάκι που το ψιλοκόβουμε και το χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε το ξύδι...
...και τη φέτα που τη σπάμε σε τρίμματα. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε τον κιμά.
Πλάθουμε σε μπιφτέκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Στο σερβίρισμα μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι που θα ταιριάζει απόλυτα ή με πουρέ ή πατάτες.
Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια κονσέρβα τόνου πάντα χρειάζεται στο ντουλάπι μας. Ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξουμε μ' αυτή μια ωραία σαλάτα με ό,τι επιπλέον βρίσκεται στο ψυγείο μας.
Υλικά:
1 κονσέρβα τόνου
1 ντομάτα
1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
5 - 6 ραπανάκια
λίγο μαϊντανό
2 κ.σ. πράσινες ελιές
100 γρ. ένταμ σε κυβάκια
2 κ.σ. λιόσπορο
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. κέτσαπ
λίγο λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τον τόνο, κόβουμε τη ντομάτα, τα ραπανάκια, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, βάζουμε τις ελιές, το λιόσπορο, τα κυβάκια τυριού, αλάτι και λάδι.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κέτσαπ και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε μ' αυτή τη σάλτσα τη σαλάτα μας...κι έτοιμη.!!!!
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016
Φακές με σπανάκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν πω ότι σ' αυτό το πιάτο έχουμε την αποθέωση και την απογείωση του σιδήρου, πιστεύω ότι δε θα ήταν υπερβολή. Παράλληλα είναι και πεντανόστιμο.
Υλικά:
1 φλ. φακές
250 γρ. σπανάκι
1 κόκκινη πιπεριά
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
1 κ.γ. πολτό σκόρδου ή 1 σκ.
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
ξύδι ή λεμόνι ή κρέμα βαλσαμικού ξυδιού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές μαζί με το μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε και τον πολτό σκόρδου ή τη σκελίδα να δεν έχετε πολτό.
Βάζουμε και τη δάφνη και τις βράζουμε για 20' - 25' ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι έτσι ώστε να μην παραβράσουν και ξεφλουδίσουν. Ακόμη κι αν κρατάνε λίγο δεν πειράζει.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε κι αυτό μαζί με την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια.
Μόλις μαραθούν οι πιπεριές και εξατμιστεί το νερό που βγάζουν ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ανακατεύουμε να τσιγαριστεί κι αυτό.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το σπανάκι να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15' ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγει απ' αυτά.
Μόλις είναι έτοιμο το σπανάκι ανακατεύουμε μέσα και τις φακές και τα αφήνουμε όλα μαζί για 5' περίπου να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις.
Στο τέλος, όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα μπορούμε να ρίξουμε ανάλογα με την προτίμησή μας ή λεμόνι....
...ή ξύδι....
ή κρέμα ξυδιού όπως έβαλα εγώ.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016
Μπριάμ με κουκουνάρι και φέτα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όλες οι καλοκαιρινές γεύσεις δεμένες αρμονικά. Μικρή λεπτομέρεια το κουκουνάρι που κάνει το μπριάμ να γίνεται ξεχωριστό.
Υλικά:
2 κολοκυθάκια μεγάλα
1 - 2 μελιτζάνες
3 - 4 πατάτες
2 καρότα
3 ντομάτες
1 πιπεριά
1 κρεμμύδι φρέσκο
2 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
3 κ.σ. κουκουνάρι
100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα βάζουμε στο ταψί.
Από πάνω βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τις πιπεριές σε φέτες και ρίχνουμε το κουκουνάρι.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο το κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια ή ψιλοκομμένο, όπως προτιμάτε.
Ρίχνουμε το λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε φέτα τα τελευταία 10' πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016
Σαλάτα με σπανάκι και ντομάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειος συνδυασμός πράσινου και λαχανικού με βόμβα βιταμινών και σιδήρου.
Υλικά:
τρυφερά μικρά φύλλα από σπανάκι
1 μεγάλη ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο μαϊντανό
100 γρ. φέτα
2 κ.σ. λιόσπορο
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη σαλατιέρα το σπανάκι, τη ντομάτα κομμένη σε φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τη φέτα σε μικρά κυβάκια και το λιόσπορο. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)