Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Στραπατσάδα με λουκάνικο

Η 1ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Τι θα λέγατε για ένα νόστιμο και πλούσιο μεζέ κατάλληλο για μπύρα ή κρασί παρέα με τους φίλους σας; Η στραπατσάδα έχει πολλές παραλλαγές, μία απ' αυτές είναι με λουκάνικο.






Υλικά: 


1 μεγάλο λουκάνικο 

1 φλ. κομμένα ντοματάκια 

λίγο χυμό ντομάτας

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 αυγά 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Το τηγανίζουμε λίγο στο λάδι.

 Το αφαιρούμε σε πιάτο και τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.

 Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και το χυμό ντομάτας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι....

 ....και κανέλα. 

 Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' - 15' προσθέτοντας μέσα λίγο ελάχιστο νερό.

 Μόλις εξατμιστεί το νερό βάζουμε τα λουκάνικα στη σάλτσα.

 Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα.

 Τα απλώνουμε με το πιρούνι να πάνε σε όλο το τηγάνι και αφήνουμε να ψηθούν εντελώς σε χαμηλή φωτιά. 


Μια πρόταση είναι να σερβίρετε το ορεκτικό αυτό με πατάτες τηγανητές και κολοκυθάκια τηγανητά πασπαλισμένα με χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι.




Πέννες με κιμά κλεισμένα σε μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό είναι στην ουσία ένα πάντρεμα μουσακά και παστίτσιου. Η εμφάνισή του θυμίζει τούρτα και φυσικά, είναι πολύ ωραίο οικογενειακό φαγητό αλλά εξίσου εντυπωσιακό για ένα τραπέζι με τους φίλους σας.







Υλικά: 


Για τον κιμά: 

750 γρ. κιμά 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδου 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

3/4 φλ. σάλτσα

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα μοσχοκάρυδο 

1 γεμάτη κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 γεμάτη κ.σ. τυρί κρέμα



250 γρ. πέννες 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι για το τηγάνισμα

λίγη τριμμένη φρυγανιά 

λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα δύο.


 Βάζουμε και τον κιμά και τον γυρίζουμε με την κουτάλα να τσιγαριστεί μαζί αρκετή ώρα.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι...

 ...κανέλα και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για 40' - 45'.













Μόλις γίνει τον στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό να φύγουν τα λάδια.


Στο μεταξύ τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.  

Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και μετά τις στραγγίζουμε. 

Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι. 

 Την πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγο τυρί για μακαρόνια.

 Βάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ σκεύος, ρίχνουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε.

 Ρίχνουμε μέσα τις στραγγισμένες πέννες κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε και την κρέμα τυριού κι ανακατεύουμε καλά.

 Στη φόρμα στρώνουμε μια σειρά από μελιτζάνες κάτω στη βάση και μετά στα πλαϊνά βάζουμε την κάθε φέτα έτσι που να κρέμεται περίπου η μισή απ' έξω.

 Γεμίζουμε με το μείγμα από κιμά και ζυμαρικά.

Κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τις μελιτζάνας για να σκεπάσουμε τον κιμά... 

....και πασπαλίζουμε από πάνω κι άλλο τυρί για μακαρόνια. 

 Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα οι μελιτζάνες.



Η πρώτη μερίδα έφυγε!!!!

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άρτος Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτός ο άρτος είναι παρόμοιος με τον πρώτο που είχα φτιάξει με μικρές διαφορές μόνο στα υλικά. Η γεύση του θυμίζει επίσης το τσουρέκι και είναι πιο απλό στην παρασκευή του.





Υλικά: 


2 κ. αλεύρι 

2 κύβους νωπής μαγιάς 

650 γρ. ζάχαρη 

1 ποτηράκι του κρασιού  λάδι 

ξύσμα λεμονιού 

λίγο γλυκάνισο 


Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κ.σ. ζάχαρη από αυτή που μετρήσαμε, τους κύβους μαγιάς, λίγο αλεύρι και 1 φλ. νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Τον βάζουμε σε θερμό μέρος να φουσκώσει μέχρι πάνω. 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Όταν φουσκώσει πολύ ο χυλός με τη μαγιά τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε για να τον σκεπάσουμε.

 Ρίχνουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Βάζουμε το ξύσμα και το γλυκάνισο.

 Ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε. Έχουμε δίπλα μας κι άλλο νερό (πάντα χλιαρό) γιατί δεν είναι σίγουρο πόσο θα χρειαστεί. 

 Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.

 Λαδώνουμε 5 ταψάκια με λίγο λάδι.

 Κόβουμε τη ζύμη σε 5 τεμάχια και καλό είναι να τη ζυγίσουμε από την αρχή και να διαιρέσουμε το βάρος φτιάχνοντας ισόβαρα καρβελάκια. Τα σχηματοποιούμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα στα ταψάκια.


 Μόλις διπλασιαστούν χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο τους με ένα κοφτερό μαχαίρι. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Γίγαντες με μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ που τα λέμε τα μανιτάρια ταιριάζουν με όλα τα φαγητά. Γιατί όχι και με τους γίγαντες; 




Υλικά:



500 γρ. γίγαντες 

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά 

1 φύλλο δάφνης 

2 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες 

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια μαζί με λίγη σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:



 Βράζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.













Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα δύο για λίγο.










Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται κάπως.

 Μετά προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε με την κουτάλα να λαδωθούν κι αυτά. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε  τα ντοματάκια με τη σάλτσα.

 Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους.

 Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα ανακατεύουμε. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 45'. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...