Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016
Άρτος νηστίσιμος χωρίς λάδι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Για την ημέρα του Σταυρού έφτιαξα άρτους εντελώς νηστίσιμους για όσους τηρούν τη θρησκευτική παράδοση και δεν τρώνε ούτε λάδι. Είναι εύκολοι και πεντανόστιμοι.
Υλικά:
2κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
περίπου 3 φλ. νερό
2 φακ. μαγιά ξηρή
1/2 κ.γ. αλάτι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ μαχλέπι σε σπόρους ή σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ δάκρυα μαστίχας
500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 1 φλ. νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη.
Προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι για να γίνει ένας χυλός.
Κάπως έτσι θα δείχνει ο χυλός. Το βάζουμε στους 40 βαθμούς στο φούρνο ή σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ και τώρα είναι έτοιμο για χρήση.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα για να καλύψουμε τη μαγιά.
Βάζουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Βάζουμε και το ξύσμα.
Αρωματίζουμε με την κανέλα....
Βάζουμε το γλυκάνισο. Κόβουμε τη μαστίχα με 1 κ.σ. ζάχαρη στο μούλτι και τη ρίχνουμε μέσα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Αν το μαχλέπι που έχουμε είναι σε σπόρους τους βράζουμε για 1' - 2' με 2 κ.σ. νερό. Το σουρώνουμε από τα σποράκια και το ρίχνουμε στο μείγμα. Διαφορετικά βάζουμε το μαχλέπι σε σκόνη χωρίς να το βράσουμε.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο αλεύρι μέχρι να διαπιστώσουμε αν θα το πάρει όλο ή αν θα χρειαστεί κι άλλο.
Ξεκινάμε το ζύμωμα και προσπαθούμε να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυγίζουμε όλη την ποσότητα της ζύμης και τη διαιρούμε δια 5. Κάνουμε μπάλες τα ισόβαρα κομμάτια σε 5 ταψάκια και τα τοποθετούμε με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος όπως είναι ο φούρνος στους 40 βαθμούς και όσα δε χωράνε τα σκεπάζουμε με πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο του δωματίου.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το χαράζουμε σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40' - 45'.
Όταν ψήσουμε όλους τους άρτους και κρυώσουν τους τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι με άσπρη, καθαρή πετσέτα. Όπως έχω αναφέρει ξανά, δίνουμε μαζί 1 μπουκάλι λάδι, 1 μπουκάλι νάμα κι ένα χαρτί με τα ονόματα της οικογένειας Υπέρ Υγείας. Όταν τα πάμε στην Εκκλησία θα βάλουμε σε κάθε ψωμάκι από ένα κερί που θα τα ανάψουμε λίγο πριν ξεκινήσει ο ιερέας να τα ψάλλει.
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016
Μελιτζάνες κοκκινιστές με μορταδέλα και μανιτάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με λίγο παριζάκι μέσα στην κατσαρόλα αυτές οι μελιτζάνες γίνονται ακόμα πιο επιθυμητές, ειδικά για όσους δυσκολεύονται να τις φάνε σκέτες.
Υλικά:
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
200 γρ. μορταδέλα σε κομμάτι
4 - 5 μεγάλα μανιτάρια στρογγυλά
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κρασί
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσουν.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους και τη βάζουμε κι αυτή στο λάδι.
Κόβουμε τη μορταδέλα σε μεγάλους κύβους και την προσθέτουμε στο τσιγάρισμα γυρίζοντας με την κουτάλα αρκετές φορές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες κάπως χοντρές και τα προσθέτουμε μέσα.
Βάζουμε τη σάλτσα και λίγο νερό.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό μέσα κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε κανέλα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Και τέλος, βάζουμε και λίγη πάπρικα.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 30' - 40' και φροντίζουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με μια πυκνή σάλτσα.
Αν σας αρέσει προτείνω να το συνοδεύσετε με κίτρινο ρύζι τηγανητό. Άλλες προτάσεις είναι ο πουρές, οι τηγανητές πατάτες ή πατάτες κοκκινιστές στην κατσαρόλα τις οποίες μπορείτε να βάλετε και μέσα στην κατσαρόλα με τις μελιτζάνες.
Καλοκαιρινή σαλάτα με κολοκυθάκια και κόκκινα φασόλια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σ' αυτή τη σαλάτα έβαλα το καλοκαίρι και το χειμώνα μαζί. Όταν δε θέλετε να τρώτε τα όσπρια σε μαγειρεμένο φαγητό καλό θα είναι να τα εντάξετε στη σαλάτα σας για να τα καταναλώνετε συχνά ακόμα και το καλοκαίρι.
Υλικά:
1 κολοκυθάκι
1 ντομάτα
1/2 φλ. βρασμένα κόκκινα φασόλια
1 κομμάτι φέτα
1/2 κρεμμύδι ξερό
λίγο μαϊντανό
λάδι
1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξυδιού
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε μια σαλατιέρα κόβουμε το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, τη ντομάτα σε κομμάτια, τη φέτα σε μικρούς κύβους και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Βάζουμε και τα βρασμένα φασόλια.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε και μια κανονική ποσότητα λαδιού κι ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε μ' αυτή τη σάλτσα τη σαλάτα κι έτοιμη.
Κυριακή 17 Ιουλίου 2016
Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά αυγολέμονο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Άλλο ένα από τα αγαπημένα οικογενειακά πιάτα και αγαπημένο του καλοκαιριού που υπάρχουν φρέσκα κολοκυθάκια.
Υλικά:
3 - 4 κολοκυθάκια χοντρά
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/3 φλ λάδι για το τσιγάρισμα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4 - 5 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. λάδι για την κατσαρόλα
Για το αυγολέμονο:
1 αυγό
το χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει λίγο.
Βάζουμε μέσα τον κιμά και τον γυρίζουμε συχνά να τσιγαριστεί κι αυτός.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μέσα το ρύζι. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει κι αυτό λίγο από το τσιγάρισμα.
Ψιλοκόβουμε και βάζουμε μέσα το μαϊντανό και τον άνηθο.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από την ψίχα τους. Τα αλατίζουμε λίγο με προσοχή στο εσωτερικό τους και μετά τα γεμίζουμε.
Κλείνουμε το καπάκι τους ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι τη μέση των κολοκυθιών και το λάδι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά.
Μόλις γίνουν φροντίζουμε το νερό που υπάρχει μέσα να λιγότερο από τη μέση των κολοκυθιών αλλά όχι αρκετά χαμηλά, ώστε να υπάρχει αρκετό να γίνει το ωραίο χυλωμένο ζουμί μαζί με το αυγολέμονο.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τον κρόκο, το λεμόνι και σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)