Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Φρέσκα φασολάκια Lyonnaise

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όσο απλή και με ελάχιστα υλικά συνταγή είναι αυτή, τόση νοστιμιά έχει. Λέγεται Λυωνέζ γιατί τη φτιάχνουν στη Λυών της Γαλλίας. 





Υλικά: 


1 κ. φασολάκια 

2 γεμάτες κ.σ. μαργαρίνη 

1 1/2 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ή 3 μικρότερα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:




 Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.

 Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε μέσα.

Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο μόνο χρώμα γυρίζοντάς τα τακτικά με την κουτάλα. 

 Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα ανακατεύουμε λίγο.

 Ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο.

 Βάζουμε αλατοπίπερο.

Ρίχνουμε και λίγο νερό και τα βράζουμε για 40' - 50' περίπου. 

Στο τέλος τα αφήνουμε να μείνουν μόνο με το βούτυρο χωρίς νερό.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ρεβύθια σούπα με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ήρθε η σειρά των ρεβυθιών και μιας και έχω καιρό να τα φτιάξω σούπα είπα να φτιάξω σήμερα μια απλή συνταγή. 






Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο σέλινο 

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι 

2 ντομάτες 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για 1 ώρα σε καθαρό νερό.

Όταν μαλακώσουν ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σέλινο, το καρότο σε ροδέλες και τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. 

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει το βράσιμό του για 1 ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβύθια.

 Τα τελευταία 10' - 15' προσθέτουμε και το λάδι.

Αν θέλετε τη σούπα πιο ζουμερή φροντίστε να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα. Αν όχι, τότε αφήστε τα ρεβύθια να πιουν το περισσότερο νερό και να μείνουν με λίγο.










Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Πράσινη σαλάτα με ζυμαρικά και άσπρη σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια πολύ ωραία σαλάτα που έφτιαξε η μικρή μου κόρη για να φάει για το βράδυ και τελικά φάγαμε όλοι μας γιατί ζηλέψαμε.







Υλικά: 


ρόκα 

λόλο ρόσσο 

λόλο μπιάνκο 

τυρί έμενταλ 

2 - 3 χοντρές φέτες παριζάκι 

1/2 καρότο

1/2 φλ. πέννες 

λίγα αμύγδαλα

λίγα καρύδια 

αλάτι 

άσπρη σάλτσα του εμπορίου με τη γεύση που προτιμάτε 


Εκτέλεση:


Έχουμε βράσει και στραγγίσει τα ζυμαρικά. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα κομμένα λόλο ρόσσο και μπιάνκο, τη ρόκα, το τριμμένο καρότο, το τυρί και το παριζάκι σε κύβους, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.   

 Βάζουμε αλάτι και την άσπρη σάλτσα της αρεσκείας σας τόσο που να καλύπτει καλά την επιφάνεια της σαλάτας.

Την ανακατεύουμε καλά κι έτοιμη.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ρολό κατσαρόλας με μουστάρδα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το Κυριακάτικο φαγητό που δεν έχει κόπο κι έχει πολύ νοστιμιά για την οικογένεια και τα τραπέζια με τους φίλους σας.





Υλικά: 


1 ρολό χοιρινό περίπου 800 γρ. 

1/2 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 μεγάλες σκ. σκόρδο ή 3 - 4 μικρές 

2 ποτηράκια λευκό κρασί 

2 καρότα 

1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα 

αλάτι, πιπέρι  


Για τη σάλτσα: 

11/2 φλ. μετρημένο ζωμό από την κατσαρόλα 

1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ



Εκτέλεση: 


 Έτσι ήταν αρχικά το ρολό όταν το αγόρασα.

 Είναι καλύτερα όμως να δέσουμε το κρέας με σπάγκο για να κρατήσουμε το σχήμα του σταθερό.  

 Το κοκκινίζουμε πολύ καλά στο λάδι, γυρνώντας το τακτικά από όλες τις πλευρές και στα πλαϊνά, για να θωρακιστεί τέλεια.  



 Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά όση ώρα το κοκκινίζουμε. 

 Το βγάζουμε προσωρινά σε ένα πιάτο και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και το καρότο σε χοντρές ροδέλες για να τσιγαριστούν λίγο. 

 Μετά βάζουμε πάλι το ρολό μέσα. Το σβήνουμε με το κρασί. 

 Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με λίγο νερό να διαλυθεί και τη ρίχνουμε πάνω στο κρέας. 

 Βάζουμε αρκετό αλάτι για να το πιάσει και μέσα (όσο γίνεται βέβαια) και πιπέρι. 

 Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση του κρέατος. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για 1 1/2 - 2 ώρες. 

 Κάθε 15' όμως το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί ομοιόμορφα και να ρουφάει κατά το δυνατόν το αλάτι που υπάρχει στο ζουμί.

 Προς το τέλος του μαγειρέματος το νερό θα μειωθεί αρκετά και το κρέας θα πάρει κι άλλο χρώμα. 

 Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο και του αφαιρούμε το σπάγκο. 

 Σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολ. Τα καρότα τα κρατάτε αν θέλετε. 

 Μετράμε σε ένα φλιτζάνι πόσο βγήκε. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό για να έχουμε την ποσότητα του 1 1/2 φλ. 

 Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κορνφλάουρ. Το ανακατεύουμε γρήγορα πριν ζεσταθεί ξανά με το σύρμα για να διαλυθεί εντελώς. 

 Το ανακατεύουμε συνέχεια σε δυνατή φωτιά και μετά από 2' - 3' περίπου αυτό θα πήξει.

 Σερβίρουμε σε μια πιατέλα το κρέας με το ρύζι και τα καρότα.

 Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η σάλτσα που φτιάξαμε και περιχύνουμε το κρέας και το ρύζι μ' αυτή.


Μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε το ρύζι με τριμμένο τυρί.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τυρομπουκιές από κρέμα τυριού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να κι ένα απλό και γρήγορο μεζεδάκι για τους φίλους μας - εννοείται και για την οικογένεια - ώστε να περάσει η ώρα τρώγοντας κάτι νόστιμο και πίνοντας το αγαπημένο μας ποτάκι.






Υλικά: 


200 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, μαντζουράνα και μπαχαρικά) Μπορείτε να βάλετε και διαφορετικά μυρωδικά αν το φτιάξετε στο σπίτι ή να βρείτε στο εμπόριο με διαφορετικό συνδυασμό. 

50 - 80 γρ φυστίκι Αιγίνης αλατισμένο 

(προαιρετικά) κρακεράκια αρμυρά 


Εκτέλεση:

 Κόβουμε στο μούλτι τα φυστικία έτσι που να είναι κάπως χοντροκομμένα (αλλά όχι πολύ) κι όχι σκόνη. Κάνουμε μικρά μπαλάκια / μπουκιές το τυρί κρέμα.

 Κυλάμε κάθε μπαλάκι πάνω στο τριμμένο φυστίκι για να κολλήσει γύρω του.

Τα σερβίρουμε προαιρετικά πάνω σε κρακεράκια.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στο συνδυασμό των γεύσεων είναι, να μη βάλουμε κράκερς πολύ αρμυρά, αλλά κάπως πιο ουδέτερα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι λύσσα.


 Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια που είναι αρμυρά τότε βάλτε ανάλατο φυστίκι που να είναι ψημένο ή να το ψήσετε εσείς για λίγο στο φούρνο ή γκριλ. 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Φασόλια χάντρες με ρύζι και πιπεριές

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο και χορταστικό φαγάκι με απλά και καθημερινά υλικά από το ντουλάπι και το ψυγείο.









Υλικά:  


1 φλ. φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια 

1/3 φλ. λάδι και λίγο ακόμη για το ρύζι

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 κόκκινη πιπεριά (μπορείτε να βάλετε λίγο απ' όλα τα χρώματα)   

1 φλ. σάλτσα 

1 φλ. κίτρινο ρύζι 

1/2 κ.γ. κύμινο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα φασόλια σε σκέτο νερό για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ.













Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε τα φασόλια. Τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι να τσιγαριστούν κι αυτά.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα. 

 Βάζουμε μέσα αλάτι, πιπέρι και νερό αρκετό να τα καλύπτει καλά.

 Προσθέτουμε το κύμινο.

Βάζουμε την κανέλα. Αφήνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τελείως.  

 Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε για λίγο το ρύζι με 3 κ.σ. λάδι μέχρι να γυαλίσει. 

 Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και τη βάζουμε να τσιγαριστεί μαζί με το ρύζι.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο και νερό και τα μαγειρεύουμε για 15'. 

 Στη συνέχεια ρύζι και πιπεριές τα βάζουμε μαζί με τα φασόλια.

Αφήνουμε άλλα 5' το ρύζι με τα φασόλια να ενσωματωθούν και να πιει το περισσότερο νερό το οποίο πρέπει να προσέξουμε προς το τέλος του μαγειρέματος των φασολιών να το βάζουμε λίγο λίγο για να μην έχει στο τέλος το ρύζι πολύ μέσα. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...