Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016
Γαρίδες με πικάντικη σάλτσα
Υλικά:
1/3 φλ. λάδι
2 σκ. σκόρδο
1 καυτερή μικρή πιπεριά
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
500 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 - 1 1/2 ποτήρι ρύζι για συνοδεία
1/2 κρεμμύδι ξερό λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσουν λίγο.
Ψιλοκόβουμε και την πιπεριά και την τσιγαρίζουμε μαζί. Εγώ έβαλα μικρή ποσότητα για να μη γίνει πολύ καυτερό το φαγητό.
Βάζουμε και τη σάλτσα. Την ανακατεύουμε για λίγο μέσα στο λάδι.
Προσθέτουμε το κρασί και νερό.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Δίνουμε άρωμα με την κανέλα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' - 15' ώστε να γίνει κάπως πιο πυκνή.
Στη συνέχεια βάζουμε μέσα τις γαρίδες για τις μαγειρεύουμε για 10'- 20' σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη δοκιμάζοντας.
Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το ρύζι μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Βάζουμε το νερό και αλατοπίπερο κι αφήνουμε το ρύζι για 20' να γίνει.
Στο τέλος θα πρέπει να έχει πιει όλο το νερό του. Εγώ μόλις γίνει το αφήνω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα πάνω στο ζεστό και σβηστό μάτι κι έτσι εξατμίζεται η περιττή υγρασία. Πού και πού το ανακατεύω λίγο για να φύγει περισσότερος ατμός.

Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω βάζουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016
Φάβα με κινόα και αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό είναι ένα φαγητό πολυμορφικό. Μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή ως ορεκτικό ή και ως κυρίως πιάτο, γιατί όχι.
Υλικά:
1 φλ φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/3 φλ. λάδι
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
1/3 - 1/2 φλ. κινόα
περίπου 1/2 αβοκάντο
λίγο λάδι
λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον
μερικές ελιές
λίγο ξερό κρεμμύδι για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό. Την ξαφρίζουμε όση ώρα βγάζει αφρούς.
Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 2 ώρες ή όσο χρειάζεται για να λιώσει εντελώς.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προς το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε το λάδι κι αφήνουμε τη φάβα να γίνει όση ώρα απομένει.
Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 10'. Μετά τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σερβίρουμε στο πιάτο τη φάβα, από πάνω απλώνουμε την κινόα, κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε κι αυτά.
Βάζουμε λίγο ακόμη λάδι....
...και λίγο ακόμη λεμόνι.
Αν θέλετε μπορείτε να τη σερβίρετε έτσι ή .....
....να προσθέσετε μερικές ελιές.
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
Μουσακάς με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ νόστιμο φαγητό με διαφορετική "μπεσαμέλ" και πιο απλή διαδικασία.
Υλικά:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Για τη μπεσαμέλ:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
6 - 7 πατάτες
λάδι για τηγάνισμα
Για την επιφάνεια:
λίγη τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Καβουρδίζουμε στη συνέχεια τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε κανέλα.
Βάζουμε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο νερό. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 50' - 60'.
Στη συνέχεια μόλις είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε και σε σουρωτήρι και ανακατεύουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε στο λάδι κι από τις δυο πλευρές.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και στρώνουμε τις μισές πατάτες στον πάτο.
Τις σκεπάζουμε με τον κιμά.
Από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες στη σειρά.
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε για λίγο τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.
Απλώνουμε αυτή την μπεσαμέλ από πάνω.
Πασπαλίζουμε με λίγη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι όλη την επιφάνεια.
Το ψήνουμε για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το ταψί για 10' να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.
Ωπ, πού πήγε το πρώτο κομμάτι;
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
Σαλάτα με μαρούλι, πέννες και κοτομπουκιές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σαλάτα για βραδινό γεύμα κι όχι απλώς για συμπλήρωμα στο μεσημεριανό τραπέζι. Έτσι την έφτιαξε η μικρή μου κόρη και την ευχαριστηθήκαμε κι εμείς.
Υλικά:
ρόκα
κόκκινο μαρούλι (οποιοδήποτε μαρούλι κάνει το ίδιο)
τυρί έμενταλ
6 - 7 έτοιμες κοτομπουκιές
1/2 καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 φλ. πέννες
αλάτι
άσπρη σάλτσα του εμπορίου με τη γεύση που προτιμάτε
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τις κοτομπουκιές μέχρι να χρυσίσουν και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια.
Έχουμε βράσει και στραγγίσει τις πέννες. Κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, το καρότο τριμμένο, προσθέτουμε τις βρασμένες πέννες, το τυρί σε μικρά κυβάκια τις κοτομπουκιές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Από πάνω περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα της επιλογής μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)