Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Χριστόψωμο 2016

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ 


Οικογενειακά Χριστούγεννα γεμάτα όμορφες μυρωδιές και γεύσεις. Ένα τραπέζι στρωμένο κυρίως με αγάπη κι ύστερα με όλες τις λιχουδιές που έχουμε ετοιμάσει για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η μεγάλη μου κόρη έφτιαξε το ψωμάκι του Χριστούλη για να το κόψει ο σύζυγος και πατέρας της οικογένειας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας.





Υλικά: 


1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κύβο μαγιάς νωπής ή 1 φακ. ξηρή 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1/2 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη ή γλυκάνισο 

4 κ.σ. μέλι 

1/2 φλ. λάδι 

2 φλ. νερό χλιαρό 


Για την επιφάνεια: 

1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο


Εκτέλεση:

Για το πλάσιμο της ζύμης δείτε τη συνταγή "Χριστόψωμο 2015"


Όταν φουσκώσει και είναι έτοιμη για χρήση θα κρατήσουμε το 1/3 της περίπου για να κάνουμε τη διακόσμηση. Προτείνω να κόψετε πρώτα τα κομμάτια που θα χρειαστούν για τα σχέδια και πριν τη συναρμολόγηση να βάλετε το περίσσεμά της στη φόρμα.

 Κάνουμε μερικές σπείρες με μακρόστενες στενές λωρίδες ζύμης. Για το σταυρό πάνω στη μικρή μπάλα φτιάχνουμε δύο κοτσιδάκια σαν της φωτογραφίας με δύο σκέλη κι όχι τρία όπως στα μαλλιά.

 Για τα πέταλα φτιάχνουμε μια μακρόστενη λωρίδα ζύμης περίπου ενός εκατοστού και την κόβουμε έτσι που να θυμίζει τσατσάρα. Κάνουμε και ένα μεγάλο κοτσιδάκι πιο χοντρό, πάλι με δύο σκέλη για το περίγραμμα του ψωμιού.

 Στρώνουμε το μεγάλο μέρος της ζύμης σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι κατά προτίμηση. Του κάνουμε μια λακκούβα στη μέση τόσο φαρδιά όσο θα είναι η μπάλα της ζύμης που θα βάλουμε. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια και τη λακκούβα με το ασπράδι.

Βάζουμε τις κομμένες λωρίδες σαν πέταλα τη μία απέναντι από την άλλη σε διάταξη σταυρού με τις άκρες τους να βρίσκονται μέσα στη λακκούβα. Δίπλα σε κάθε πέταλο βάζουμε από μια ροζέτα / σπείρα. 

 Φτιάχνουμε τη μπάλα βάζουμε σε σχήμα σταυρού τα λεπτότερα κοτσιδάκια και τις άκρες τους τις χώνουμε από κάτω. Πάνω στο κέντρο του σταυρού μια ροζέτα και στις τέσσερις γωνίες του από μια μικρή και κοντή ακτίνα. Στο περίγραμμα του ψωμιού τοποθετούμε το πιο χοντρό κοτσιδάκι. Τα αλείφουμε όλα με το ασπράδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45'.












Καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη.


Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σαλάτα μαρούλι με κόκκινα φασόλια και αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Είναι πολύ υγιεινό να συνδυάζουμε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς στις πράσινες σαλάτες εφόσον μας εφοδιάζουν καθημερινά με τα πολύτιμα στοιχεία τους. 





Υλικά: 


μαρούλι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1/2 φλ. φασόλια κόκκινα 

1 ντομάτα μέτρια ή μικρή 

1/2 αβοκάντο 

λίγα καρύδια 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 


Εκτέλεση:


Έχουμε ήδη βράσει τα φασόλια. Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, το αβοκάντο σε κύβους, τη ντομάτα σε κομμάτια κανονικά. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα καρύδια, αλάτι, λάδι και ξύδι βαλσαμικό.


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ζεστό γλυκό κρασί Glühwein

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τις νύχτες του κρύου χειμώνα δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο από ένα φλιτζάνι ζεστό γλυκό κρασί, αυτό που οι Γερμανοί λένε Glühwein (γλούβαϊν). Εμείς το απολαύσαμε τις μέρες της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς (Weihnachtsmarkt) όταν έξω είχε πολύ κρύο κι εμείς κρατούσαμε μια κούπα ζεστό κρασί και περπατούσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο της Στουτγκάρδης απολαμβάνοντας τα θεάματα, όπως το υπαίθριο πατινάζ και τα στολισμένα ξύλινα σπιτάκια που είχαν στηθεί με σκοπό τις πωλήσεις διαφόρων χρηστικών αντικειμένων. 

Ωραίες αναμνήσεις, ωραίο ζεστό κρασί.!!!




Υλικά: 


1 λ. κόκκινο κρασί 

1/2 λ. νερό (προαιρετικά) 

10 γαρύφαλλα 

2 ξύλα κανέλας 

1 πορτοκάλι  

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)  


Εκτέλεση:


Βάζουμε το κρασί στην κατσαρόλα. Αν το θέλετε πιο ελαφρύ θα ρίξετε και το νερό.  

 Βάζουμε τα γαρύφαλλα. Εγώ έφτιαξα 1/2 λίτρο κι έβαλα όλα τα υλικά μισά. 

 Το ξύλο κανέλας. 

 Καθαρίζουμε και κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες. Το βάζουμε κι αυτό.

 Ρίχνουμε τη ζάχαρη και πάλι προαιρετικά και πάντα σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση πόσο γλυκό το θέλετε το κρασί σας, απλά ίσως να γίνει λίγο πιο βαρύ στο κεφάλι, καθώς η ζάχαρη ανεβάζει τις αλκοόλες. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 3' 4' στην άκρη.  

Μετά όπως είναι ζεστό και αχνιστό το κρασί το σερβίρουμε. Το πίνουμε σχεδόν αμέσως λίγο λίγο αρκεί να μην καίει τα χείλη μας. 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μπισκοτοκέικ με γέμιση μερέντα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όταν οι κόρες μου έχουν κέφια τότε τρώμε καλά. Η μικρή μου κόρη (14 ετών) μας έφτιαξε σήμερα αυτό το υπέροχο γλυκό. Ίσα που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία το ταψί όταν βγήκε από το φούρνο, γιατί μετά έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο από τη μάχη των κουταλιών. 




Υλικά: 


1 φλ. αλεύρι 

1/2 φλ. μαργαρίνη 

1/2 φλ. ζάχαρη καστανή 

1/3 φλ. ζάχαρη λευκή 

1 βανίλια ή 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας

1 αυγό 

1/2 κ.γ. σόδα 

1 πρέζα αλάτι 

1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας (περίπου 75 γρ.) 

1/3 - 1/2 φλ. μερέντα 


Εκτέλεση:


 Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη μαζί με τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας. Ίσως να σας βολέψει καλύτερα να ανακατέψετε πρώτα τα υλικά με ένα κουτάλι και μετά με το μίξερ. 

 Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

 Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι ή τη σπάτουλα για να μην πεταχτεί σύννεφο από το αλεύρι και μετά συνεχίζουμε με το μίξερ. Δε χρειάζεται πολύ ώρα απλά τόσο όσο να ομογενοποιηθούν.

 Ρίχνουμε μέσα τις μισές σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε. 

 Σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος της στον πάτο.

 Λιώνουμε για 30'' τη μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει πιο ρευστή και τη στρώνουμε πάνω στη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη γύρω γύρω 1 εκ. περιθώριο. 

 Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε λίγο τη μερέντα να κρυώσει στο παράθυρο για να μπορέσετε να απλώσετε το δεύτερο μέρος της ζύμης από πάνω. Την κόρη μου τη δυσκόλεψε λίγο γιατί την άπλωσε με λιωμένη μερέντα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο.

 Στην τελική επιφάνεια πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30' - 40'. Προς το τέλος αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάστε το με λαδόκολλα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να μπορούμε να το κόψουμε. 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο θα έλεγα ότι έχει εξαιρετική γεύση από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, με ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι πολύ οικονομικό. 




Υλικά: 


1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

 1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο μοσχοκάρυδο 


λάδι για τηγάνισμα της μελιτζάνας


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

 Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά να πάρουν χρώμα παντού.

 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια. 

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε την κανέλα.














Βάζουμε και το μοσχοκάρυδο μαζί με νερό και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. 









Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρούς κύβους και τις τηγανίζουμε σε λάδι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.


 Τα τελευταία 20' που απομένουν για να γίνει το κοτόπουλο ρίχνουμε μέσα και τις τηγανισμένες μελιτζάνες χωρίς το λάδι του τηγανιού. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να μελώσει και να λιγοστέψει το νερό του.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γαρίδες με πικάντικη σάλτσα



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...