Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016
Σαλάτα μαρούλι με κόκκινα φασόλια και αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Είναι πολύ υγιεινό να συνδυάζουμε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς στις πράσινες σαλάτες εφόσον μας εφοδιάζουν καθημερινά με τα πολύτιμα στοιχεία τους.
Υλικά:
μαρούλι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 φλ. φασόλια κόκκινα
1 ντομάτα μέτρια ή μικρή
1/2 αβοκάντο
λίγα καρύδια
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει τα φασόλια. Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, το αβοκάντο σε κύβους, τη ντομάτα σε κομμάτια κανονικά. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα καρύδια, αλάτι, λάδι και ξύδι βαλσαμικό.
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016
Ζεστό γλυκό κρασί Glühwein
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τις νύχτες του κρύου χειμώνα δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο από ένα φλιτζάνι ζεστό γλυκό κρασί, αυτό που οι Γερμανοί λένε Glühwein (γλούβαϊν). Εμείς το απολαύσαμε τις μέρες της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς (Weihnachtsmarkt) όταν έξω είχε πολύ κρύο κι εμείς κρατούσαμε μια κούπα ζεστό κρασί και περπατούσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο της Στουτγκάρδης απολαμβάνοντας τα θεάματα, όπως το υπαίθριο πατινάζ και τα στολισμένα ξύλινα σπιτάκια που είχαν στηθεί με σκοπό τις πωλήσεις διαφόρων χρηστικών αντικειμένων.
Ωραίες αναμνήσεις, ωραίο ζεστό κρασί.!!!
Υλικά:
1 λ. κόκκινο κρασί
1/2 λ. νερό (προαιρετικά)
10 γαρύφαλλα
2 ξύλα κανέλας
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρασί στην κατσαρόλα. Αν το θέλετε πιο ελαφρύ θα ρίξετε και το νερό.
Βάζουμε τα γαρύφαλλα. Εγώ έφτιαξα 1/2 λίτρο κι έβαλα όλα τα υλικά μισά.
Το ξύλο κανέλας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες. Το βάζουμε κι αυτό.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και πάλι προαιρετικά και πάντα σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση πόσο γλυκό το θέλετε το κρασί σας, απλά ίσως να γίνει λίγο πιο βαρύ στο κεφάλι, καθώς η ζάχαρη ανεβάζει τις αλκοόλες. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 3' 4' στην άκρη.
Μετά όπως είναι ζεστό και αχνιστό το κρασί το σερβίρουμε. Το πίνουμε σχεδόν αμέσως λίγο λίγο αρκεί να μην καίει τα χείλη μας.
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016
Μπισκοτοκέικ με γέμιση μερέντα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν οι κόρες μου έχουν κέφια τότε τρώμε καλά. Η μικρή μου κόρη (14 ετών) μας έφτιαξε σήμερα αυτό το υπέροχο γλυκό. Ίσα που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία το ταψί όταν βγήκε από το φούρνο, γιατί μετά έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο από τη μάχη των κουταλιών.
Υλικά:
1 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. μαργαρίνη
1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
1/3 φλ. ζάχαρη λευκή
1 βανίλια ή 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας
1 αυγό
1/2 κ.γ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας (περίπου 75 γρ.)
1/3 - 1/2 φλ. μερέντα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη μαζί με τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας. Ίσως να σας βολέψει καλύτερα να ανακατέψετε πρώτα τα υλικά με ένα κουτάλι και μετά με το μίξερ.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι ή τη σπάτουλα για να μην πεταχτεί σύννεφο από το αλεύρι και μετά συνεχίζουμε με το μίξερ. Δε χρειάζεται πολύ ώρα απλά τόσο όσο να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε μέσα τις μισές σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε.
Σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος της στον πάτο.
Λιώνουμε για 30'' τη μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει πιο ρευστή και τη στρώνουμε πάνω στη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη γύρω γύρω 1 εκ. περιθώριο.
Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε λίγο τη μερέντα να κρυώσει στο παράθυρο για να μπορέσετε να απλώσετε το δεύτερο μέρος της ζύμης από πάνω. Την κόρη μου τη δυσκόλεψε λίγο γιατί την άπλωσε με λιωμένη μερέντα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο.
Στην τελική επιφάνεια πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30' - 40'. Προς το τέλος αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάστε το με λαδόκολλα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να μπορούμε να το κόψουμε.
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016
Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το πιάτο θα έλεγα ότι έχει εξαιρετική γεύση από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, με ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι πολύ οικονομικό.
Υλικά:
1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα
2 μελιτζάνες φλάσκες
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
λάδι για τηγάνισμα της μελιτζάνας
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά να πάρουν χρώμα παντού.
Το σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε την κανέλα.
Βάζουμε και το μοσχοκάρυδο μαζί με νερό και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρούς κύβους και τις τηγανίζουμε σε λάδι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Τα τελευταία 20' που απομένουν για να γίνει το κοτόπουλο ρίχνουμε μέσα και τις τηγανισμένες μελιτζάνες χωρίς το λάδι του τηγανιού. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να μελώσει και να λιγοστέψει το νερό του.
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016
Γαρίδες με πικάντικη σάλτσα
Υλικά:
1/3 φλ. λάδι
2 σκ. σκόρδο
1 καυτερή μικρή πιπεριά
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
500 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 - 1 1/2 ποτήρι ρύζι για συνοδεία
1/2 κρεμμύδι ξερό λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσουν λίγο.
Ψιλοκόβουμε και την πιπεριά και την τσιγαρίζουμε μαζί. Εγώ έβαλα μικρή ποσότητα για να μη γίνει πολύ καυτερό το φαγητό.
Βάζουμε και τη σάλτσα. Την ανακατεύουμε για λίγο μέσα στο λάδι.
Προσθέτουμε το κρασί και νερό.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Δίνουμε άρωμα με την κανέλα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' - 15' ώστε να γίνει κάπως πιο πυκνή.
Στη συνέχεια βάζουμε μέσα τις γαρίδες για τις μαγειρεύουμε για 10'- 20' σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη δοκιμάζοντας.
Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το ρύζι μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Βάζουμε το νερό και αλατοπίπερο κι αφήνουμε το ρύζι για 20' να γίνει.
Στο τέλος θα πρέπει να έχει πιει όλο το νερό του. Εγώ μόλις γίνει το αφήνω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα πάνω στο ζεστό και σβηστό μάτι κι έτσι εξατμίζεται η περιττή υγρασία. Πού και πού το ανακατεύω λίγο για να φύγει περισσότερος ατμός.
Σερβίρουμε το ρύζι, από πάνω βάζουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)