Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ζεστό γλυκό κρασί Glühwein

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τις νύχτες του κρύου χειμώνα δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο από ένα φλιτζάνι ζεστό γλυκό κρασί, αυτό που οι Γερμανοί λένε Glühwein (γλούβαϊν). Εμείς το απολαύσαμε τις μέρες της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς (Weihnachtsmarkt) όταν έξω είχε πολύ κρύο κι εμείς κρατούσαμε μια κούπα ζεστό κρασί και περπατούσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο της Στουτγκάρδης απολαμβάνοντας τα θεάματα, όπως το υπαίθριο πατινάζ και τα στολισμένα ξύλινα σπιτάκια που είχαν στηθεί με σκοπό τις πωλήσεις διαφόρων χρηστικών αντικειμένων. 

Ωραίες αναμνήσεις, ωραίο ζεστό κρασί.!!!




Υλικά: 


1 λ. κόκκινο κρασί 

1/2 λ. νερό (προαιρετικά) 

10 γαρύφαλλα 

2 ξύλα κανέλας 

1 πορτοκάλι  

1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)  


Εκτέλεση:


Βάζουμε το κρασί στην κατσαρόλα. Αν το θέλετε πιο ελαφρύ θα ρίξετε και το νερό.  

 Βάζουμε τα γαρύφαλλα. Εγώ έφτιαξα 1/2 λίτρο κι έβαλα όλα τα υλικά μισά. 

 Το ξύλο κανέλας. 

 Καθαρίζουμε και κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες. Το βάζουμε κι αυτό.

 Ρίχνουμε τη ζάχαρη και πάλι προαιρετικά και πάντα σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση πόσο γλυκό το θέλετε το κρασί σας, απλά ίσως να γίνει λίγο πιο βαρύ στο κεφάλι, καθώς η ζάχαρη ανεβάζει τις αλκοόλες. Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 3' 4' στην άκρη.  

Μετά όπως είναι ζεστό και αχνιστό το κρασί το σερβίρουμε. Το πίνουμε σχεδόν αμέσως λίγο λίγο αρκεί να μην καίει τα χείλη μας. 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Μπισκοτοκέικ με γέμιση μερέντα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όταν οι κόρες μου έχουν κέφια τότε τρώμε καλά. Η μικρή μου κόρη (14 ετών) μας έφτιαξε σήμερα αυτό το υπέροχο γλυκό. Ίσα που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία το ταψί όταν βγήκε από το φούρνο, γιατί μετά έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο από τη μάχη των κουταλιών. 




Υλικά: 


1 φλ. αλεύρι 

1/2 φλ. μαργαρίνη 

1/2 φλ. ζάχαρη καστανή 

1/3 φλ. ζάχαρη λευκή 

1 βανίλια ή 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας

1 αυγό 

1/2 κ.γ. σόδα 

1 πρέζα αλάτι 

1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας (περίπου 75 γρ.) 

1/3 - 1/2 φλ. μερέντα 


Εκτέλεση:


 Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη, την καστανή και τη λευκή ζάχαρη μαζί με τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας. Ίσως να σας βολέψει καλύτερα να ανακατέψετε πρώτα τα υλικά με ένα κουτάλι και μετά με το μίξερ. 

 Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.

 Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Στην αρχή ανακατεύουμε με το κουτάλι ή τη σπάτουλα για να μην πεταχτεί σύννεφο από το αλεύρι και μετά συνεχίζουμε με το μίξερ. Δε χρειάζεται πολύ ώρα απλά τόσο όσο να ομογενοποιηθούν.

 Ρίχνουμε μέσα τις μισές σταγόνες σοκολάτας κι ανακατεύουμε. 

 Σε ένα μικρό ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και στρώνουμε το ένα μέρος της στον πάτο.

 Λιώνουμε για 30'' τη μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει πιο ρευστή και τη στρώνουμε πάνω στη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη γύρω γύρω 1 εκ. περιθώριο. 

 Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε λίγο τη μερέντα να κρυώσει στο παράθυρο για να μπορέσετε να απλώσετε το δεύτερο μέρος της ζύμης από πάνω. Την κόρη μου τη δυσκόλεψε λίγο γιατί την άπλωσε με λιωμένη μερέντα με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο.

 Στην τελική επιφάνεια πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30' - 40'. Προς το τέλος αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάστε το με λαδόκολλα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να μπορούμε να το κόψουμε. 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο θα έλεγα ότι έχει εξαιρετική γεύση από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, με ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι πολύ οικονομικό. 




Υλικά: 


1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

 1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο μοσχοκάρυδο 


λάδι για τηγάνισμα της μελιτζάνας


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

 Κόβουμε το στήθος του κοτόπουλου σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά να πάρουν χρώμα παντού.

 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια. 

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε την κανέλα.














Βάζουμε και το μοσχοκάρυδο μαζί με νερό και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. 









Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρούς κύβους και τις τηγανίζουμε σε λάδι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.


 Τα τελευταία 20' που απομένουν για να γίνει το κοτόπουλο ρίχνουμε μέσα και τις τηγανισμένες μελιτζάνες χωρίς το λάδι του τηγανιού. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό να μελώσει και να λιγοστέψει το νερό του.


Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γαρίδες με πικάντικη σάλτσα



Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Φάβα με κινόα και αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό είναι ένα φαγητό πολυμορφικό. Μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή ως ορεκτικό ή και ως κυρίως πιάτο, γιατί όχι.





Υλικά: 


1 φλ φάβα  

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/3 φλ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


1/3 - 1/2 φλ. κινόα 

περίπου 1/2 αβοκάντο 

λίγο λάδι 

λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον 

μερικές ελιές 

λίγο ξερό κρεμμύδι για την επιφάνεια 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό. Την ξαφρίζουμε όση ώρα βγάζει αφρούς.














Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 2 ώρες ή όσο χρειάζεται για να λιώσει εντελώς.











Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.















Προς το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε το λάδι κι αφήνουμε τη φάβα να γίνει όση ώρα απομένει.













Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 10'. Μετά τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.





 Σερβίρουμε στο πιάτο τη φάβα, από πάνω απλώνουμε την κινόα, κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε κι αυτά.

 Βάζουμε λίγο ακόμη λάδι....

 ...και λίγο ακόμη λεμόνι.

 Αν θέλετε μπορείτε να τη σερβίρετε έτσι ή .....

....να προσθέσετε μερικές ελιές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...