Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σάλτσα με ντομάτα και κρέμα σόγιας (νηστίσιμη)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή τη σάλτσα δε θα τη χορταίνετε. Ταιριάζει με ζυμαρικά, με πατάτες τηγανητές ή με ψωμάκι και βούτες.




Υλικά: 


1 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 

περίπου 1/3 φλ. σάλτσα 

100 ml. κρέμα σόγιας 


Εκτέλεση:


 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσει.

 Βάζουμε μέσα τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε κανέλα. 

 Βάζουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.

Προσθέτουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να βράσουν τα ντοματάκια για περίπου 20' - 30' μέχρι να εξατμιστεί το νερό της κατσαρόλας.  

 Μόλις τα ντοματάκια μείνουν χωρίς νερό προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Ρίχνουμε και την κρέμα της σόγιας κι ανακατεύουμε. 

 Αφήνουμε για 3' περίπου μέχρι να δέσει και να πήξει λίγο η σάλτσα. Όταν αρχίσει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες την αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Στο σερβίρισμα μπορείτε να τη βάλετε πάνω σε ζυμαρικά που τα έχετε κάψει με λίγο λάδι πρώτα ή πάνω σε πατάτες ή σε κρέας ή ψάρι.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν δεν έχετε κρέμα σόγιας μπορείτε να βάλετε γάλα σόγιας και να αφήσετε τη σάλτσα να πήξει για περισσότερη ώρα.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Χταποδάκι γιαχνιστό με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμο χταποδάκι με πλούσια σάλτσα και πατάτες που λιώνουν στο στόμα.






Υλικά: 


1κ. - 1.500 γρ. χταποδάκι 

1/4 φλ. ξύδι 

1/3 φλ. λάδι 

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 φύλλο δάφνης 

1 φλ. ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μπαχάρι 

πατάτες περίπου 1κ. 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το χταπόδι σε μικρότερα τμήματα και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ξύδι χωρίς νερό. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα υγρά που θα βγάλει. Στα πρώτα 3'-4' του βρασμού αν θέλετε το ξεπετσιάζεται για να είναι πιο μαλακό και το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.

 Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και τα σκόρδα κομμένα σε φέτες. Τα γυρίζουμε όλα μαζί με την κουτάλα να τσιγαριστούν. 

 Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες για να γίνουν πιο γρήγορα και τις γυρίζουμε κι αυτές με την κουτάλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.

Βάζουμε τα ντοματάκια και τη σάλτσα. 

 Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε το μπαχάρι και νερό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 30'. Θα φροντίσουμε να μη βάλουμε μεγάλη ποσότητα νερού από την αρχή ώστε στο τέλος να μείνει μόνο με τη σάλτσα του το φαγητό.  



Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Αγκινάρες με ρύζι κοκκινιστές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα από τα καθημερινά ανοιξιάτικα φαγάκια, εύκολο, οικονομικό και νόστιμο.




Υλικά: 


6 αγκινάρες 

1 - 1 1/2 φλ. ρύζι γλασέ

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 



Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. 

 Βάζουμε και τις αγκινάρες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση να τσιγαριστούν μαζί και τις γυρίζουμε τακτικά. 

 Στη συνέχεια βάζουμε τα ντοματάκια, τη σάλτσα και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Βάζουμε κανέλα. 

 Ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και νερό κι αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί. 

 Βγάζουμε τις αγκινάρες για να μη λιώσουν και ρίχνουμε το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Το μαγειρεύουμε για περίπου 15' - 20'. Το βγάζουμε όσο είναι ακόμη λίγο ζουμερό και ξαναρίχνουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα για να μείνουν ζεστές μέχρι να σερβίρουμε.


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Φακές με σπανάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όχι μόνο είναι ωραίο φαγητό, όχι μόνο είναι οικονομικό φαγητό, όχι μόνο είναι εύκολο φαγητό αλλά επιπλέον είναι και βόμβα σιδήρου.




Υλικά: 


1 φλ. φακές 

1/3 φλ. λάδι

200 - 250 γρ. σπανάκι 

1 φλ. σάλτσα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

1 φύλλο δάφνης 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε. 

 Ρίχνουμε τις φακές, τη σάλτσα και νερό. 

 Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τις φακές σε σιγανή φωτιά, ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι από 20' - 50'. 












Στο μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό το σπανάκι για 20' - 30'. 

 Τα τελευταία 5' - 10' ρίχνουμε το σπανάκι στις φακές κι ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε τα εναπομείναντα 5' - 10' να ενσωματωθούν οι γεύσεις και σβήνουμε το μάτι.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις φακές το νερό που έβρασε το σπανάκι. Φροντίστε στο τέλος του μαγειρέματος να μην έχουν πολύ νερό οι φακές ώστε το φαγητό να είναι λίγο πιο πηχτό. 

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Νηστίσιμη τούρτα χωρίς λάδι και μαργαρίνη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το γλυκό το έφτιαξα στην ουσία χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με ό,τι υλικά είχα στο σπίτι. Είναι κατάλληλο για όσους νηστεύουν ακόμη και το λάδι ή για όσους κάνουν μία σχετική δίαιτα.




Υλικά: 


Για το σιρόπι: 

1 ποτήρι νερό 

1 ποτήρι ζάχαρη 

το χυμό 1 μικρού πορτοκαλιού 

λίγη βανίλια 


Για την κρέμα: 

3 ποτήρια γάλα σόγιας 

6 κ.σ. κορνφλάουρ 

1 ποτήρι ζάχαρη 

1 βανίλια 

1 1/2 κ.σ. κακάο 


8 φέτες ψωμί του τοστ

αμύγδαλα για την επιφάνεια 


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού. 

 Προσθέτουμε τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε καλά και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό το αφήνουμε για 5'. 

 Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σόγιας μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

 Ρίχνουμε τη βανίλια. 

 Προσθέτουμε και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα των αυγών. Μόλις λιώσει καλά το κορνφλάουρ, αφαιρούμε 2 ποτήρια από το γάλα και το βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι. Αφήνουμε την κρέμα βανίλιας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει κι ανακατεύουμε συνεχώς.

 Τα δύο ποτήρια που κρατήσαμε τα βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι μαζί με το κακάο. Το ανακατεύουμε κι αυτό με το σύρμα των αυγών μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 

 Αν το ψωμί του τοστ έχει κόρα την αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. 

 Βουτάμε το κάθε ψωμάκι στο σιρόπι από τις δύο πλευρές και το βάζουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα. 

 Βάζουμε τα πρώτα 4 ψωμάκια το ένα δίπλα στο άλλο. 

 Πάνω τους στρώνουμε την κρέμα. 

 Από πάνω βάζουμε τα άλλα 4 ψωμάκια αφού πρώτα τα βουτήξουμε κι αυτά στο σιρόπι.

 Στην επιφάνεια βάζουμε τη σοκολατένια κρέμα.

 Τραβάμε λίγη απ' αυτή στα πλαϊνά και με τη βοήθεια μιας λάμας τα καλύπτουμε. 

Κόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και με την τεχνική βοήθεια μιας φαρδιάς λάμας τα στρώνουμε στα πλαϊνά της τούρτας.  

Αντί για ξηρούς καρπούς μπορείτε να βάλετε στην επιφάνεια φρουτάκια φρέσκα ή γλασαρισμένα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...