Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
Τετάρτη 3 Μαΐου 2017
Άσπρος Λιβανέζικος καφές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αρώματα ανατολής!!!! Οι Άραβες προτιμούν πάρα πολύ τα αρωματικά νερά όπως το ανθόνερο, το πορτοκαλόνερο, το ροδόνερο κλπ. Τα χρησιμοποιούν αρκετά στη ζαχαροπλαστική αλλά και στα ροφήματα. Ένα τέτοιο είναι ο άσπρος καφές (white coffee) όπως μπορεί να τον ζητήσει κάποιος σε αραβικό εστιατόριο. Πρόκειται για ένα αρωματικό, χωνευτικό ρόφημα που το πίνουν μετά από βαριά γεύματα για να βοηθήσει στην πέψη.
Υλικά:
1 κ. του τσαγιού πορτοκαλόνερο ή ανθόνερο ή ροδόνερο
(καλύτερο αποτέλεσμα έχει το πορτοκαλόνερο και το ανθόνερο)
ζεστό νερό
προαιρετικά ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο φλιτζάνι το αρωματικό νερό.
Συμπληρώνουμε με το νερό.
Προσωπικά, ενώ μου αρέσουν τα γλυκά και η αρκετή ζάχαρη παντού, αυτό το προτιμώ χωρίς ζάχαρη για να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της αυθεντικής γεύσης του αρωματικού νερού. Συνιστώ να το δοκιμάσετε πρώτα σκέτο.
Τρίτη 2 Μαΐου 2017
Λαχανικά με λουκάνικα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν ένα υγιεινό πιάτο όπως αυτό που περιέχει πολλά διαφορετικά λαχανικά συνδυαστεί με λουκάνικο και τυρί βγάζει ένα άκρως νόστιμο αποτέλεσμα.
Υλικά:
3 μέτριες πατάτες
περίπου 100 γρ. φασολάκια φρέσκα
1 μικρό μπρόκολο
1 κόκκινη πιπεριά (ή μπορείτε να βάλετε όποιο χρώμα ή συνδυασμό χρωμάτων θέλετε)
1 μελιτζάνα
1 λουκάνικο
1/2 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μπούκοβο)
λίγο αποξηραμένο σκόρδο ή 1 σκελίδα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
για την επιφάνεια λίγο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε κομματάκια,τις πιπεριές σε λωρίδες και τα βάζουμε μαζί με τα φασολάκια σε ένα ταψί.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε χοντρά κυβάκια και το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.
Ρίχνουμε το λάδι.
Βάζουμε αλατοπίπερο...
...και πάπρικα.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών.
Ρίχνουμε λίγο αποξηραμένο σκόρδο.
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' - 50'.
Μόλις το βγάλουμε τρίβουμε το τυρί και το απλώνουμε στο ταψί.
Το αφήνουμε στο φούρνο 3' - 4' ίσα ίσα να λιώσει το τυρί.
Δευτέρα 1 Μαΐου 2017
Πατατοσαλάτα με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με λίγα υλικά φτιάχνουμε μια πολύχρωμη νόστιμη και οικονομική σαλάτα που αρέσει σε όλους.
Υλικά:
2 πατάτες κάπως μεγάλες βρασμένες
1 κόκκινη πιπεριά
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγες ελιές
1 κ.σ. μουστάρδα
λίγο λάδι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Έχουμε βράσει τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα στη σαλατιέρα.
Βάζουμε τις ελιές. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το λάδι και το ρίχνουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά.
Κυριακή 30 Απριλίου 2017
Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι με μουστάρδα και κρασί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μαλακές και νόστιμες μπριζόλες με τη βοήθεια της μουστάρδας και του κρασιού. Με λίγο ρύζι ή πατάτες για συμπλήρωμα είναι ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι σας.
Υλικά:
3 - 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
θυμάρι
1/2 φλ. λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.σ. μουστάρδα
το χυμό 1/2 λεμονιού
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
Εκτέλεση:
Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις μπριζόλες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε ρίγανη....
...και θυμάρι.
Τις αλευρώνουμε λίγο.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τις κοκκινίζουμε από τις δύο πλευρές.
Μετά χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα. Τις γυρίζουμε τακτικά για να πάρουν ισάξιο χρώμα.
Σβήνουμε το τηγάνισμα με το κρασί.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με περίπου 1/3 φλ. νερό.
Περιχύνουμε τις μπριζόλες. Τις αφήνουμε για λίγο με κλειστό καπάκι μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Όταν είναι έτοιμες ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Η πρόταση σερβιρίσματος είναι το κίτρινο ρύζι, αν όμως προτιμάτε κάτι άλλο όπως πατάτες ή πουρέ ή λαχανικά τότε θα επιλέξετε εσείς.
Πέμπτη 27 Απριλίου 2017
Κοτόπουλο με βαλσαμικό ξύδι και λαχανικά στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ασυνήθιστη και νόστιμη συνταγή. Το κοτόπουλο παίρνει μια πικάντικη γεύση από το αρωματικό βαλσαμικό ξύδι και απογειώνεται η γεύση των λαχανικών μαζί του.
Υλικά:
2 φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου
1 μικρό μπρόκολο
1 μεγάλο καρότο
1 φλ. ντοματάκια τσέρυ
1 μεγάλη σκ. σκόρδο
1/3 φλ. λάδι
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου σε σκόνη
1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι
μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο)
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φιλέτα σε μικρότερα μακρόστενα κομμάτια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζωμό λαχανικών ή κότας με το ξύδι.
Βάζουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε να πάει παντού το ξύδι. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ για 30' στο ψυγείο.
Κόβουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες, το καρότο σε χοντρά μπαστουνάκια, το σκόρδο σε δοντάκια μικρά και τα βάζουμε μαζί με τα ντοματάκια σε ένα ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το λάδι.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα μυρωδικών και τα ανακατεύουμε λίγο όλα μαζί.
Τα ψήνουμε για περίπου 10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τραβάμε τα λαχανικά στις άκρες του ταψιού και βάζουμε στη μέση τα φιλετάκια.
Περιχύνουμε τα φιλέτα και τα λαχανικά με λίγη από τη σως του ξυδιού.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα για ακόμη 30' περίπου, πάντα σύμφωνα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος του κάθε σπιτιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)